A legjobb nyílt forráskódú és ingyenes appok Androidra, egy helyről

Ha valaki androidos okostelefont használ, az esetek többségéből a Google Play áruházából szerzi be hozzá az alkalmazásokat, hiszen az a platform hivatalos szoftverbeszerző felülete (mi is gyakran írunk az onnan beszerezésre érdemesnek tartott appokról). A választék hatalmas és a Google igyekszik odafigyelni a biztonságra is, bár ettől még átcsúsznak az automata rostán olyan alkalmazások, amelyek rosszindulatú kódot (malware, adathalász funkciók stb.) tartalmaznak. Persze így még mindig kisebb az esély androidos kártevőkbe botlani, mintha ismeretlen – pláne fizetős appokat ingyen kínáló warez – forrásból telepítnénk a letöltött apk fájlokat. Van azonban egy érdekes átmenet a két véglet között, amely meglehetősen biztonságosnak mondható. Itt egyetlen felületen megtalálhatók a legjobb nyílt forráskódú és ingyenes appok Androidra, s egy mozdulattal telepíthetjük is azokat.

F-droid.org: a legjobb nyílt forráskódú és ingyenes appok Androidra, egy helyről

Az F-droid.org egy régóta működő, izgalmas kezdeményezés, amely gyakorlatilag a nyílt forráskódú androidos programok nem hivatalos áruházának (saját megfogalmazásuk szerint szoftvertárolójának) is tekinthető. Mondjuk ebben az áruházban minden ingyen áll a rendelkezésünkre, hiszen csak szabadon használható appok kerülhetnek be a kínálatba. Ezeket az F-Droid app felületéről egyetlen kattintással letölthetjük, telepíthetjük, frissíthetjük, vagy ha meguntuk, az eltávolításuk is megoldható vele. Nagyjából úgy működik a dolog, mintha a Google Play Áruházat használnánk – kategóriákra osztva tallózhatjuk a gyűjteményt, vagy akár kereshetünk is benne -, csak itt minden ingyen van, s ami fontos: komoly szerkesztői szűrőn esik át minden alkalmazás. Lévén nyílt forráskódú szoftverekről van szó, az összeállítás gondozói ráláthatnak az egyes programok működésére és ki tudják szűrni a kártékony próbálkozásokat.

Meglehetősen lelkiismeretes munkát végeznek amúgy a szerkesztők, ugyanis az F-Droid listájában még arra is felhívják a figyelmünket, ha a program esetleg tartalmaz olyan részeket, amelyek a nyílt forráskód elkötelezett híveinek nem lesznek ínyére. Ha a listában az Előnytelen funkciók (Anti-Features) megjegyzést látjuk egy programnál, a leírásában megtaláljuk, hogy ez pontosan mire vonatkozik. Az esetek többségben egyébként azt jelenti, hogy az adott program tartalmaz zárt, vagy csak részben szabad forráskódú forrásokat is (például nem szabad hálózati szolgáltatások, a nyilvánoshoz képest módosított kódrészek stb.), vagy támogat nem szabad kiegészítőket. Ez önmagában nem szokott levonni semmit a használati értékből egy appnál, de értelemszerűen annak, aki a teljesen nyílt forráskódra, a szabad használatra és átláthatóságra szavaz, ilyen esetekben lesznek fenntartásai. Csak hogy pár ismertebb példát említsünk, amelyeknél ez a megjegyzés olvasható: Telegram, AdGuard, Tutanota. Ezek megbízható és hasznos programok, de a fentiek alapján akadnak “előnytelen funkcióik”. Előnytelen funkció lenne még a hirdetések és követők alkalmazása is a programokban, de ezekre meglehetősen kevés példa akad ebben a gyűjteményben.

Szóval, bár egészen biztosan nincs sosem százszázalékig malware mentes alkalmazásgyűjtemény, az F-Droid alapvetően biztonságosnak mondható. Ez pedig már csak azért is fontos tény, mert a használatához (mind az F-Droid telepítéséhez, mint azon belül a gyűjtemény darabjainak telepítéséhez) szükség lesz az okostelefon beállításiban bekapcsolni az ismeretlen forrásokból történő telepítés lehetőségét. Enélkül a Play Áruházon kívülről letöltött és futtatott apk programfájlok nem indíthatók el egy hivatalos Android verzión. Ez az opció viszont szinte kivétel nélkül megtalálható az összes népszerű okostelefon márka eszközein, ráadásul amikor megpróbálunk elindítani egy letöltött apk fájlt, a rendszer általában fel is ajánlja, hogy elugrik az adott beállításhoz, hogy azt önszántunkból bekapcsolhassuk. Maga az F-Droid erről az oldalról telepíthető, akár a QR kód, akár az F-Droid letöltése gomb segítségével.

Összehasonlítva a Google Play milliós kínálatával, az F-Droid pár ezres gyűjteménye viccesen kevésnek tűnhet, ráadásul macerásabb is előszedni belőle az igazán jó appokat, mert nem támaszkodhatunk a közösségi értékelésekre. Viszont cserébe ingyen próbálgathatunk ki bármit, hiszen szabad szoftverekről van szó. Emellett minden apphoz van leírás, képernyőképek, engedély felsorolások, hivatkozási linkek. Szóval nincs teljesen elengendve a kezünk, kapunk segítséget, hogy már a telepítés előtt lássuk, mire számíthatunk egy adott appal kapcsolatban.

Mindent egybevetve az F-Droid egy nagyszerű kezdeményezés, amelynek segítségével könnyedén beszerezhetünk hasznos és praktikus appokat a szabad és nyílt forráskódú kínálatból. Nem kell egyesével levadászni őket az internetről, hanem egyetlen központi felületen intézhetjük a menedzselésüket. Ha valakinek fontos a szabad és nyílt forráskódú szoftverek használata, annak ez egy remek lehetőség.

Androidos programok teszteléséhez a HONOR 20 Lite készüléket használjuk, a HONOR jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!