AVI és MKV videók lejátszása okostelefonon, teljesen ingyen

Az interneten számtalan helyen találunk remek videókat, letölthető filmeket, azonban ezek egy része AVI (javarészt DivX) vagy MKV formátumban kerül fel. Az MKV videoformátum egyébként sok szempontból az egyik legjobb választás, pláne ha feliratokkal, vagy több hangsávval is ellátják a filmeket. A gond csak az, hogy ezeket a formátumokat általában az androidos okostelefonok sem tudják kapásból lejátszani, az iPhone esetében pedig végképp korlátozott ez a lehetőség. Pedig ha magunkkal szeretnénk vinni kedvenc filmjeinket, bizony hasznos lenne ez a funkció. Szerencsére az AVI és MKV videók lejátszása okostelefonon is megoldható, csak meg kell találnunk a megfelelő módszert. Mi most rögtön két megoldást is mutatunk, mindkettő teljesen ingyenes és egyszerű.

 

AVI ÉS MKV videók lejátszása okostelefonon, konvertálás nélkül

Kezdjük az egyszerűbb és gyorsabb megoldással. Ez nem más, mint hogy átalakítás nélkül, közvetlenül az AVI vagy MKV videókat nézzük meg az okostelefonon. Nem kell hozzá más, mint az egyik legjobb médialejátszó alkalmazás, amelyről már írtunk is részletes bemutatót. A VLC Media Player nevű app – az asztali változatok mellett – ugyanis létezik iOS-re és Androidra egyaránt. Márpedig ez a program éppen arról híres, hogy gondolkodás nélkül lejátszik AVI, MKV, MP4 stb. formátumokat egyaránt. Így megússzuk a konvertálgatást és közvetlenül a telefonon is elindíthatjuk a videókat. Ráadásul a VLC Media Player egy halom olyan extra opciót is kínál, amelyekkel egyik rendszer saját videolejátszója sem rendelkezik (és általában az androidos készülékeket gyártók által előre telepített videolejátszók sem).

Androidos készülék esetén ilyenkor elég a memóriakártyára vagy a telefon tárhelyére másolni a kérdéses videókat. Ha iPhone-t használunk, akkor a lelegyszerűbben az iTunes-on keresztül tudjuk a videókat a telefonra, s azon belül a VLC Media Player app mappájába másolni: kössük össze USB-n a telefont és a számítógépet, majd utóbbin az iTunes-ban nyissuk meg az iPhone / File Sharing lehetőséget. Az ikonokkal tarkított listában kattintsunk a VLC appra és rendszer fájlkezelőjéből dobjuk a mellette látható Documents részre a kívánt videókat (vagy használjuk az Add… gombot).

Ennyi! Ez talán a legegyszerűbb megoldás mindkét platformon, ráadásul a VLC Media Player okostelefonos változata is teljesen ingyenes, szóval egy próbát mindenképpen megér a dolog.

 

AVI és MKV videók konvertálása MP4 formátumba

Ha nem akarunk letölteni erre a célra egy külön videolejátszó appot, akkor van lehetőség arra is, hogy az AVI és MKV videókat viszonylag gyorsan átkonvertáljuk a telefonunknak megfelelő formátumba. Ez többnyire az MP4 videoformátum, h.264 kódolással. A konvertáláshoz remek ingyenes programok állnak rendelkezésre Windowsra és macOS-re egyaránt. Ilyen például az Adapter, amely mindkét platformra elérhető. De macOS-re tudunk szolgálni még egy hasonlóval, amelyről itt írtunk részletes tesztet.

Ezek a programok ráadásul a teljesen kezdőknek is tökéletesek, hiszen nem feltétlenül kell elmerülni miattuk a formátumok és azok opciónak ismeretében. Elég kiválasztani, milyen készüléken szeretnénk lejátszani a kérdéses videót, s mind az Adapter, mind a MacXvideo a megfelelő videoformátumra alakítja azt. Ezzel sok esetben még helyet is spórolhatunk, hiszen például iPhone 5 vagy egy régebbi androidos okostelefon esetében felesleges lenne full HD minőségben átvinni a videót. Így a programok kicsit csökkentik ilyenkor a felbontást, hogy akár egy hosszabb film esetében se teljen meg egyetlen anyagtól a telefon tárhelye. Szóval van előnye a konvertálásnak is. A helyspóroláson túl például az is, hogy mondjuk egy MP4 videót gyakorlatilag minden modern okostelefon gond nélkül képes lejátszani, extra alkalmazások telepítése nélkül.

Androidon itt is elég a tárhelyre vagy memóriakártyára másolni a konvertált videót, majd elindítani a rendszer videolejátszóját. Az iPhone-t használók – ha nem akarnak videolejátszó appot telepíteni -ekkor is az iTunes-t hívhatják segítségül, amelyben elég a Films részre bemásolni a konvertált anyagokat. Így azok elérhetők lesznek az iPhone / Films lapon és szinkronizálás után lejátszhatók az iOS saját Videók elnevezésű alkalmazásában.

Ne maradjon le erről sem!