Videók konvertálása Macen gyorsan és egyszerűen

A sors úgy hozta, hogy éppen tegnap mutattunk be egy nagyszerű windowsos videokonvertáló programot, mára pedig ugyanennek a kategóriának az egyik maces képviselője jutott. De nem bánkódunk, mert az aktuális verzió még friss és ropogós, nem beszélve arról, hogy minden benne van ahhoz, hogy végre tényleg kényelmes legyen a videók konvertálása Macen. Sőt, nem csak a konvertálás: videók összefűzése vagy egy videó darabolása sem jelenthet neki gondot. Arról az apróságról már nem is beszélve, hogy teljesen ingyenes. Vágjunk is bele!

MacXvideo: videók konvertálása Macen

A MacXvideo sok maces felhasználó mindennapjait teheti nyugodtabbá, legalábbis azokét akik számára állandó küzdelem volt eddig a különböző videoformátumok közötti konvertálgatás. Ez a program a végtelenségig leegyszerűsíti ezt a feladatot: ráhúzzuk az ablakra az átalakításra váró anyagokat, az alsó sorban kiválasztjuk a célformátumot, majd a Run gombra kattintva elindítjuk a folyamatot. A konvertálás meglehetősen gyorsan megy, hiszen képes kihasználni a hardveres gyorsítás nyújtotta lehetőséget.

Ez így egyszerűnek hangzik, s az is. Gyanítjuk, hogy a felhasználók többségének hétköznapra pont elegendő, hiszen egy mozdulattal kiválasztható, hogy iPhone-ra, androidos okostelefonra, tabletre stb. szánjuk-e a videót, s a program ennek megfelelően automatikusan elvégzi a beállításokat.

Szerencsére a fejlesztők azért gondoltak a profikra is, így a videók listába húzása után arra is van lehetőség, hogy akár egyenként határozzuk meg a sorsukat. Vagyis nem vagyunk kötelesek azonos formátumra konvertálni őket, darabonként meghatározhatjuk a formátumot, sőt, a formátumon (videokonténer és codec) belül annak minden apró jellemzőjét is (képminőség, FPS, felbontás, képarány, bitráta, profilok, hang stb.).

Emellett kiegészíthetjük a videókat SRT feliratokkal, kicsit feldobhatjuk őket különféle szűrőkkel (Grayscale, Noise, Mosaic, LensCorrection, Vignette stb.), változtathatunk a színelésen és a képméreten is (utóbbinál sablonok segítségével akár egy adott képarányhoz is hozzáigazíthatjuk a videót).

Emellett elforgathatjuk, gyorsíthatjuk, vagy éppen lassíthatjuk is az anyagot. Sőt, akad még két extra funkció!

Videók összefűzése és videó darabolása, vágása

A hasonló konvertálókból előszeretettel hagyják ki a videóvágási- és összefűzési opciókat. A macXvideo viszont ezekkel is dicsekedhet. Ha bejelöljük a Merge All Videos opciót, akkor a listában szereplő videókból egyetlen fájlt kreál, az általunk választott formátumban.

Ugyanígy arra is van lehetőségünk, hogy egy videóból kivágjuk a nem kívánatos részeket. Levághatjuk az elejét és végét, kivághatunk a közepéből, vagy bárhonnan, amennyit csak szeretnénk. A kijelölt részeket a program kihagyja a konvertáláskor a végleges anyagból. Ezzel a módszerrel akár darabolhatunk is videókat, hiszen a listába többször is felvehetjük ugyanazt az alapanyagot, majd mindegyiknél más részeket kijelölve a végén megkapjuk a kívánt darabokat.

Ennyire jól sikerült Cut funkciót egyébként ritkán látni a konvertálóprogramokban, legtöbbször be kell érnünk az videók elejének és végének eltávolításával, vagy egy szimpla split funkcióval. Itt viszont azt vágunk ki, amit akarunk, s úgy darabolunk, ahogy nekünk tetszik.

Zenék és hangfájlok átdolgozás

Érdekesség, hogy zenék és hangfájlok átdolgozására is alkalmas a program, bár ezen a téren azért jóval kevesebbet ad, mint amire a videókkal képes. Mindenesetre lehetőség van a dalok metadatainak, borítóképének szerkesztésére, az MP3 codec jellemzőinek testreszabására. Mondjuk úgy, hogy ez egy kedves gesztus a készítők részéről, de nem több. Azonban örömteli, hogy a videókat is lehet mp3 hangfájllá konvertálni, vagyis ha ki szeretnénk nyerni valamelyikből a hangsávot, ez nem jelent majd kihívást a programnak.

Összegzésül

Mindent egybevetve a macXvideo egy kifejezetten jól használható videokonvertáló alkalmazás. A praktikus szerkesztési funkcióknak köszönhetően megúszhatjuk, hogy a felesleges részek kivágásához, vagy a képminőség javításához külön videoszerkesztőt kelljen használnunk a konvertálás előtt. A formátumismeretre nem lehet különösebb panaszunk, minden népszerű videoformátummal megbirkózik, köztük a viszonylag új HEVC sem jelent neki gondot.

A konvertálás sebessége is kellemes (ráadásul skálázható, hogy mennyi erőforrást adunk a programnak a feladatok elvégzéséhez), de ha mégis nagyon elhúzódni látszana a munka, bejelölhetjük, hogy a meló végeztével kapcsolja ki a számítógépet. Az mondjuk kétségtelen, hogy akkor van igazán elemében, ha be tudja kapcsolni a hardveres gyorsítást is, mert ha pusztán szoftveres kódolásra kényszerítjük, akkor azért több idő megy el (például régebbi gépeken HEVC formátumra alakítás esetében).

A program felülete letisztult, átlátható, a használata a kezdők számára is teljesen adja magát, miközben a haladó felhasználók is kiélhetik a kapcsolgatható opciók iránti vágyaikat. A macXvideo ingyenes, de ahhoz, hogy minden funkcióját használhassuk, aktiválnunk kell, aminek a feltétele egy teljesen ingyenes regisztráció az e-mail címünkkel (utóbbira küldik el a személyre szóló aktivációs kódot). Szóval nagy kockázat nincs benne, szerintünk feltétlenül érdemes beüzemelni a gépen is kipróbálni. Hasznos eszköz lesz, ha a videokonvertálásra adjuk a fejünket.

Ne maradjon le erről sem!