Produktív jegyzet program a digitális élethez, minden platformra

Bizonyára akadnak olyanok, akik nem értenek egyet, de mi úgy gondoljuk, hogy egy számítógépnek és a rajta futó rendszereknek, szoftvereknek, kell sugározni egyfajta “életérzést”, hogy az ember könnyedén és hatékonyan dolgozhasson velük. Ezért szoktuk fontosnak tartani egy-egy program tesztelésekor a felület és a funkciók kapcsolatát. Azt, hogy mennyire átlátható a felhasználó számára, milyen kényelmes a használata, s persze megkapott-e minden szükséges funkciót ahhoz, hogy az adott feladatot, amire szánták, maradéktalanul elvégezhessük benne. Ma egy olyan jegyzet alkalmazást mutatunk, amely szinte mintapélda is lehet arra, miként lehet összegyúrni egy összetett funkciókészletet úgy, hogy mégis egyszerűen lehessen használni, sőt, élvezzük a használatát. A Notion talán több is, mint egyszerű jegyzet alkalmazás: egy produktív jegyzet program, amely ráadásul számos platformra elkészült, így zavartalanul használhatjuk számítógépen és okostelefonon egyaránt.

FRISSÍTÉS 2019-06-09: tesztünk készülte óta a mobil verziókban is van már lehetőség az anyagok PDF, HTML vagy markdown formátumú exportjára.

Notion: produktív jegyzet program, minden platformra

Szóval mai tesztalanyunk a Notion, amely alapvetően egy jegyzet program, mégis több annál: egy komplett produktív felület, amelyen a hagyományos, szöveges jegyzetek mellett seregnyi mást is rendszerezhetünk. 

Maga a felület és annak logikája eltér kicsit a megszokott jegyzet alkalmazásoktól (lásd Bear vagy Evernote), itt az oldalsó listában nem egyszerűen kategóriák vagy címkék szerint látjuk az ömlesztett jegyzeteket. A Notionban minden, mindennel összekapcsolható, így teljesen egyedi elrendezés építhetünk ki magunknak, a saját szánk íze szerint. Követhetjük persze a hagyományos elrendezést is, ehhez van List és Gallery nézet, amelyeket alkalmazhatunk egy-egy fő kategórián és onnantól már a hagyományos módon menedzselhetjük a kategóriába sorolt jegyzeteket. 

De ha kedvünk úgy tartja, létrehozhatunk olyan központi lapokat is, amelyek további jegyzetekre hivatkoznak, miközben tartalmazhatnak saját jegyzet- vagy interaktív elemeket is. Elsőre ez így katyvasznak tűnhet, de ha elkezdjük használni és megszokjuk, nem is fogjuk érteni, eddig miért nem így rendszereztük a dolgainkat.

Modulos felépítés: mint egy weblap

Vannak persze ennél furább dolgai is a programnak, amelyeket szokni kell. Ilyen például, hogy minden jegyzet modulokból épül fel. Modulnak számít egy alcím, egy szöveges bekezdés, egy kép, egy beillesztett videó, csatolt fájl, táblázat, bármi, amit a jegyzetbe teszünk. A modulokat fogd és dobd módszerrel tudjuk tologatni, így kényelmesen átrendezhető minden.

Ez a módszer teljesen más szemléletet követel, mint a hagyományos, ömlesztett írás. Kicsit emlékeztet amúgy a WordPress 5 új szerkesztőfelületére, s nagyjából ugyanaz az érzése is az embernek: néha nagyon adja magát, modern és kényelmes, néha viszont tud kellemetlen perceket szerezni. 

A modulos felépítés egyik hátránya, hogy ha a megszokott módon Vágólapra másolnánk egy jegyzet tartalmát, akkor a hagyományos kijelöléssel elakadunk egy-egy modulon belül. A teljes szöveg így nem másolható, legfeljebb bekezdésenként, címenként. Ha erre nem lenne megoldás, viccnek tűnne az egész program. De van: egyet mozdulattal bekapcsolhatjuk a Lock page funkciót, s ettől kezdve az adott jegyzet tartalma egyetlen masszaként viselkedik, amiben a megszokott módszerekkel jelölhetünk ki részeket és másolhatjuk azokat mondjuk Vágólapra, hogy beillesszük például egy szövegszerkesztőbe. Bár ha markdown szövegszerkesztésben utazunk, akkor ennél egyszerűbb megoldás is akad, hiszen az asztali és webes változat simán tudja markdown fájlként exportálni a kiválasztott lapot (vagy akár egy egész csoportot). Ilyenkor a képeket, csatolmányokat is mellékeli az md fájlhoz. Keleti kényelem!

Maradjunk még kicsit a blokkoknál. Az íráshoz használhatunk címet, alcímeket, felsorolásokat, lenyitható listákat, tennivalókat, képeket, linkeket, idézeteket stb. Ezek közül a tennivalókat nem egyszerű jelölgethető felsorolásként kell elképzelni, hanem egy to-do alkalmazáshoz hasonlóan itt is rendelhetünk hozzájuk határidőt, figyelmeztető jelzést. Mindent egy-egy blokként. De linkelhetünk egymáshoz jegyzeteket, vagy akár teljes egészében be is illeszthetjük egyiket a másikba.

Emellett létrehozhatók olyan táblázatok, amelyek inkább emlékeztetnek egy szűrhető adatbázisra, mint hagyományos táblákra. Ugyanígy van kanban modul, jegyzet-lista, naptár, vagy éppen adatbázis, amely egy jegyzet-csoportra épülhet. Ez már így is elég korrekt választék, de korántsem értünk a végére. Beilleszthetünk még webes könyvjelzőket, forráskódokat (szintaxis jelöléssel), hangfájlokat (közvetlen Soundcloud vagy Spotify linkkel), képeket, videókat, meg persze csatolmányként bármilyen fájlt. Végül van lehetőség PDF-ek, Google Maps térképek, Google Drive dokumentumok, Latex elemek, Twitter tweetek stb. beemelésére is. Extraként pedig figyelmeztetést is rendelhetünk bármilyen jegyzethez (többet is), ha nem akarunk elfeledkezni róla.

Szóval mindezeket bármikor, egy kattintással – önálló modulként – létrehozhatjuk egy jegyzeten belül, s aztán később oda húzzuk őket egymáshoz képest, ahova jól esik. Ha pedig valamelyik már nem kell, törölhetjük is. Mellesleg a szöveges blokkokat egyszerűen, gépelés közben is létrehozza nekünk a program automatikusan, pláne, ha markdown jelöléseket használunk szövegbevitel közben. Merthogy ezt is megtehetjük.

Van amúgy egy nagy előnye ennek a modulos felépítésnek: kényelmesen használhatunk sablonokat is. Egy új lap létrehozásakor azonnal választhatunk az előre elkészített sablonok (receptgyűjtemény, gyorsjegyzet, dizájn specifikáció, blog-bejegyzés, heti agenda stb). Mivel alkalmazhatunk naptár modult, adatbázis-szerű szűrőket, s egyéb nyalánkságokat is, iszonyúan összetett adatlapokat is kreálhatunk, akár a kész sablonok továbbszerkesztésével, akár nulláról indulva. Gyakorlatilag nem egyszerűen a jegyzeteinket, hanem minden tervünket, tennivalónkat stb. rábízhatjuk erre az egy programra.

Végül olyan kis apróságokkal színesíthetjük még jegyzeteinket, mint az ikonok (ezek kvázi emojik, csak jó nagyban, de beilleszhető saját ábra is) és az egyedi fejléc használata bármely laphoz. Az emoji használat segíthet egy listanézetben a gyors beazonosításnál, a fejléc pedig amellett, hogy szép, még jól jöhet galéria nézetben, ahol a jegyzetekbe való betekintő helyett beállítható az is, hogy a fejlécek képeit mutassa a program. 

Ilyeneket amúgy akár az integrált Unsplash gyűjteményből is letölthetünk hozzá, de természetesen van lehetőség saját fotók használatára is fejlécként.

Hiányosságok egy hagyományos jegyzethez képest

Az a helyzet, hogy ha a Notionból nem hiányozna pár dolog, akkor fél kézzel le tudná nyomni a Bear, OneNote, Evernote hármast, amelyek a jegyzet alkalmazások terén az élvonalat képviselik manapság. A Notion jóval többet nyújt számos területen, ráadásul minden fontos platformra elérhető (Windows, macOS, iOS, Android) saját kliense, ha pedig épp nincs kéznél telepített Notion app, akkor ott a webes felület. S ha már felület: végre egy program, amely minden platformon egyformán néz ki, és – az export funkiók kivételével – mindent ugyanúgy használhatunk benne asztali gépen, mint mobilon. Persze az adott kijelző méretéhez és az egér/érintőképernyő sajátosságaihoz igazodva. Egyszer talán az Evernote is eljut erre a szintre. Emellett a Notionban minden jegyzetünket elérhetjük benne offline is, akkor is, ha az ingyenes változatot használjuk. De a helyzet az, hogy azért akadnak hiányosságai is a programnak. Ilyen például, hogy:

  • nem lehet kézírásos jegyzetet készíteni benne
  • nincs képszerkesztési-feliratozási funkció (mint mondjuk az Evernote Skitch modulja)
  • nincs közvetlen hangfelvétel készítési lehetőség

A hiányosságokat persze menet közben pótolhatják. Ha így történik, jelezzük majd a cikk frissítésében, de a helyzet az, hogy a fentiek elég komolyan visszavethetik az átállási kedvet azoknál, akik a megszokott jegyzet alkalmazásukban már használják e funkciókat. Szóval érdemes lenne velük kibővíteni a Notion eszköztárát. Emellett nem ártana kicsit felturbózni a sebességét sem, mert – főleg Androidon – néha hosszú másodperceket kell várni a betöltéseknél. Mivel folyamatos a fejlesztés, így van rá esély, hogy apránként orvosolják majd e hiányosságokat, hibákat.

Import és export

Ha már szóba került az átállás, fontos megemlíteni, hogy temérdek importálási megoldást biztosítanak a készítők. Ezeket az asztali verziókban tudjuk használni, ahol az Import menüpontra kattintva választhatunk a különféle források közül: sima szöveg, markdown, CSV, HTML, Word, Google Docs, Dropbox Paper, Quip, Workflowy, Asana, Trello. S amit direkt külön hagytunk: az Evernote. Bizony, ha valaki ráunt az Evernote-osok egyelőre nem szűnő “töketlenkedésére” és a magas árakra, az pár kattintással átemelheti minden jegyzetét, azonos kategorizálással és címkékkel együtt.

A mobil appokban nincs nyomtatási funkció, viszont mind az okostelefonos, mind az asztali és webes verziók képesek markdown, HTML és PDF exportra (mardown és HTML esetében a csatolmányokat is exportálja a jegyzet szövege mellett). Ha pedig arra van szükségünk, hogy egy jegyzetből kiszedjünk egy beillesztett hangfájlt, dokumentumot, képet stb., az szintén pár kattintással megoldható vele. 

Csoportmunka és megosztás

Szóval ott tartunk, hogy bármely jegyzetet megoszthatjuk online. Ez lehet teljesen publikus (közvetlen linkkel történő) megosztás, vagy lehet csoporton belüli, meghatározott személyekhez kötött megosztás is. Adhatunk jogosultságot a sima betekintéstől a szerkesztésig mindenre. Rendkívül egyszerű, kényelmes megoldás, hogy megosszunk egy-egy jegyzetet a kollégákkal, ismerősökkel.

Emellett a Notion naplózza a változásokat is, így látjuk, ki-mivel egészítette ki az adott anyagot. Akár teljes Workspace is megosztható kollégákkal.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Notion egy kifejezetten sokoldalú digitális munkafelület. Több, mint egyszerű jegyzet alkalmazás. Amolyan életviteli szoftver. Ennek ellenére érdekes kérdés, hogy hosszabb irományok készítésére is alkalmas-e. Mármint technikailag nincs ezzel gond, de a modulos felépítés nem előnyös ilyenkor. Szóval novellák írásához nem feltétlenül nyerő, de fontos infók, tennivalók, ötletek, projektek kidolgozására sokkal praktikusabb, mint a konkurensei.

Az árazást tekintve jóval barátságosabb, mint mondjuk az Evernote. A Personal csomag jelenleg 4 dollár havonta, de a csoportmunkát lehetővé tévő Team változat is megúszható 8 dolláros havidíjjal. Van belőle ingyenes változat is, amely funkcióit tekintve korlátlan, de maximum 1000 blokkot használhatunk benne (persze törölhetünk, ha elértük ezt a számot, de mivel minden bekezdés új blokk, nem lesz nehéz elérni), illetve 5 MB a maximális fájlméret a csatolmányok feltöltésekor. Ha előfizetünk, korlátlan mennyiségű blokk és tárhely áll a rendelkezésünkre.

A Notion minden jegyzetünket titkosítva tárolja a szerveren, de mindenki maga dönti el, milyen mértékben bízik meg egy ilyen online szolgáltatásban. Jelenleg nincs okunk feltételezni, hogy a Notion szervere sérülékenyebb lenne, mint más hasonló szolgáltatóké.

Ez egy végtelenségig testreszabható alkalmazás, amely tökéletes választás, ha életünket digitális alapokra szeretnénk helyezni. S ha még a fentebb említett hiányosságait is kiküszöbölnék, nem is nagyon kellene gondolkoznunk, hogy ajánljuk-e a megszokott jegyzet alkalmazások leváltására is.

Ne maradjon le erről sem!