Poser Pro 11: karakter animáció kényelmesen

Ha karakter animáció – emberek, állatok, szörnyek stb. – kerül szóba, a többségnek elsőre általában a Poser neve jut az eszébe. Nem véletlen, hiszen a program meglehetősen régi bútordarab ezen a területen, ráadásul többszörösen bizonyította már, hogy méltó jó hírnevére.

Az aktuális 11-es verzió külsőleg nem különösebben változott elődeihez képest, ám számos olyan belső finomítást, tuningot kapott, amelyeknek köszönhetően érdemes lehet lecserélni a régebbi verziókat, Windowson és Macen egyaránt.

 

A Poser lényege

Azoknak, akik eddig nem ismerték, röviden összefoglaljuk, mi fán is terem a Poser Pro 11. Ez egy karakter animációs szoftver, amely elsősorban arra szolgál, hogy kész 3D-s karaktereket “fotózzunk” különféle pózokban vagy készítsünk velük animációkat, a lehető legkevesebb időráfordítással, mégis professzionális kivitelben.

Természetesen összeállíthatunk komplett jeleneteket, importált, akár saját készítésű modellekkel kiegészítve, de a programhoz is kapunk testreszabható karaktereket, emberektől az állatokon át a szörnyekig, minden témakörben. Ezeket a Poser eszközeinek segítségével kedvünkre átszabhatjuk, módosíthatjuk fizikai jellemzőiket, ruházatukat, színüket, részleteiket (arc, bőrszín, magasság, súly, izomzat stb.). Az élethű szőrzet és haj modellezés, a fények és kamerabeállítások teszik teljessé az eszköztárat. A végeredmény akár megtévesztően élethű is lehet, különösen, ha még átmegy egy kis utómunkán.

A karakter animáció készítését, a pózok beállítását végezhetjük manuálisan is, de a programra is rábízható, hiszen számtalan előre definiált mozdulatsor áll rendelkezésünkre. Ezeket egyetlen kattintással alkalmazhatjuk az adott karakteren. Ugyanígy előre definiált mimika, rengeteg kiegészítő (ruhák, eszközök, járművek stb.), berendezett minta környezetek (szobák, gyártelep stb.) is a rendelkezésünkre állnak, hogy kiélhessük kreativitásunkat.

A karakter animáció elkészítéséhez rengeteg segítséget kapunk, van például Walk Designer, amellyel testreszabhatók a séta és a futás jellemzői, van Talk Designer, hogy kényelmesen beállíthassuk a párbeszédes jelenetek részleteit (hangfájl alapján akár generálja is a szájmozgást a program a Lip Sync funkciónak köszönhetően) és van Animation Palette felület, ahol nyomon követhető, hogy az idősávon mikor, mivel, mi történik.

A renderelésnél rengeteg opció áll rendelkezésre, így a végeredmény lehet rajzolt, fotórealisztikus, festett is. Összességében tehát tökéletes választás lehet a program képregények vagy éppen animációs filmek készítésekor egyaránt, de a hirdetésektől a posztereken át bármilyen illusztrációs feladatra megfelelő, ha éppen karakterekkel kell szemléltetni valamit.

 

Rengeteg extra tartalom

Mintákkal és alap karakterekkel eddig sem fukarkodtak a készítők, de a Poser 11-ben akad néhány aprólékosan kidolgozott új figura is, ráadásul a szokásoknak megfelelően a régiek is megmaradtak, szóval meglehetősen méretes a gyűjtemény.

Kicsit féltünk tőle, hogy életünk végéig a Poser 11-et fogjuk telepíteni, a több gigabájtnyi összetevő letöltése és installálása bizony vitte az időt: állatok, emberek, haj modellezés, kiegészítők stb. Volt mi átvenni a Smithmicro szervereiről.

Szerencsére az egészet automatizálták, így miután regisztráltunk és megadtunk egy érvényes telepítő kulcsot, a letöltésmenedzser szépen összeszedi az összes szükséges programot, kontentet. A Pro és a Standard változat gyűjteménye és funkciói egy teleptőkészletből szerezhetők be, a sorozatszámnak megfelelően választja ki a letöltésmenedzser, hogy milyen anyagokhoz férünk hozzá. Előbbi egyébként 350, utóbbi pedig 130 dolláros áron vásárolható meg online.

 

Újdonságok

Mint említettük, a felület nem nagyon változott az elmúlt évek során, így most sem. De azért valamelyes áttekinthetőbbre faragták az elrendezést. Kisebb felbontású képernyőkön is kényelmesen elfér minden fontos vezérlő.

Belül erősebben megújult a Poser Pro 11, így például immár a Pixar-féle OpenSubdiv 3-as verziójára épít, aminek köszönhetően sokkal kényelmesebben “kaphatjuk szét” a modelleket. Pontosabb és gyorsabb a virtuális szobrászkodás az új hálókezelésnek köszönhetően. A legapróbb módosításokat is könnyedén elvégezhetjük egy modellen, ráadásul az Export Morph Injection funkciónak köszönhetően minden módosítást megoszthatunk.

A pozíciók manuális beállítása is kényelmesebb, pontosabb lett, mint a korábbi változatokban. De a karakterek ruházatának egzakt alakítása is egyszerűbbé vált az Adaptive Rigging funkció lecsiszolásával.

A modellek egymáshoz viszonyított távolsága pontosan mérhető a 3D measurement eszközzel, ráadásul az objektumok mozgatásakor ennek értéke automatikusan frissül.

Ha már a hozzáadott tartalommal kezdtük, akkor érdemes megjegyezni, hogy alapjairól írták újra a tartalomkezelő részt, amiért felettébb hálásak vagyunk, mert így megbízhatóbban működik és kényelmesebb is valamivel.

A renderelés is jobban megy a Poser Pro 11-nek, hiszen a SuperFly PBR (Physically Based Rendering) immár sokkal élethűbben kezeli a fényeket, árnyékokat, ráadásul jobban kihasználja a grafikus vezérlő erejét. Ennek ellenére nem feltétlenül gyorsabb, mint a korábbiak, de cserébe sokkal valósághűbb eredményre juthatunk vele. Megmaradt a korábbi FireFly is, így aki ahhoz ragaszkodik valamiért, használhatja bármikor.

A Poser Pro 11-ben amúgy is hatalmas fejlődésen ment át a megvilágítás, sokkal élethűbb hatást lehet elérni vele, mint korábban. A tükröződő, áttetsző felületek, vagy éppen víz esetén is hatásos látványt kapunk. Az áttetsző modelleken belül is képes szimulálni a rendszer a fény útját.

Ha valaki rajzfilmek vagy képregények készítésében utazik, immár realtime nézheti meg a jelenetek comic mode változatát, ráadásul más eljárást használ a Poser Pro 11 a körvonalak megrajzolásához is, így sokkal használhatóbb végeredményt kapunk.

Kényelmünk fokozása érdekében van lip sync funkció is, így az importál hanganyagnak megfelelően automatizálhatjuk a karakterek szájmozgását. S ha már importálás: seregnyi formátumot tudunk beemelni a programba, hogy felépíthessünk egy komplett jelenetet.

A kezelőfelületen is találunk azért kényelmi újításokat, ilyen például a böngészőkben megszokott lapozgatáshoz hasonlító előzmény-kezelő, amelynek köszönhetően előre-hátra mozoghatunk a változtatások között. Egy mozdulattal válthatunk a szereplők közt is. Egyébként ha már váltás és gyorsaság: a 11-es verzióban kedvünkre átszabhatjuk a gyorsbillentyűket, amivel jelentősen gyorsítható a napi munka. Ezt tovább erősíti, hogy a kiválasztott elemek jellemzőinek beállításához szükséges eszközök is áttekinthetőbb elhelyezést kaptak a képernyőn.

A jelenetek beállításakor egyébként jól reagál minden mozdulatunkra a Poser, a 3D munkafelületen zökkenőmentesen dolgozhatunk. Ilyen gördülékeny 3D-s karakter animáció nem sok programban áll rendelkezésünkre.

Ami még fontos lehet: immár van HDPi támogatás is (a megfelelő gépeken), illetve biztosan van, aki értékeli az új Auto Save funkciót: ha menet közben elszállna a program – bár nálunk ilyet nem tett a tesztek során -, ne kelljen mindent előről kezdeni.

Az animációk exportálásakor immár szinte minden fontos codec kiválasztható, így van esély, hogy megússzuk az utólagos konvertálásokat.

Elődeihez képest sokat gyorsult a Poser Pro 11, adott esetben egy gyengébb gépen is jó ütemben dolgozhatunk vele, bár a renderelésnél azért értelemszerűen sokat számít a nyers erő és kreálmányunk összetettsége is.

Mindenesetre érdemes váltani az új verzióra, mert az elkészült anyagok minősége egyértelműen valósághűbb lesz, mint korábban. Ha pedig még sosem próbáltuk, az aktuális változat ideális ahhoz, hogy megismerkedjünk a karakter animáció világával és akár felhasználjuk az így készült képeket, videókat egyéb grafikai munkák kiegészítésére is.

Ne maradjon le erről sem!