Sokoldalú és ingyenes kódszerkesztő program

Ha csak átmenetileg szerkesztünk kódot, az embernek nem mindig van kedve ehhez elindítani egy komplett fejlesztőkörnyezetet. Ugyanígy egy PHP, CSS vagy HTML fájl gyors átszerkesztéséhez sem feltétlenül egy komplett webfejlesztő rendszer beizzítása a legelőnyösebb megoldás. Az ilyen esetekre születnek a különféle kódszerkesztő programok, amelyek jobban hasonlítanak egy Notepadre mint mondjuk a Visual Studio felületére, de mégis praktikusak lehetnek a fejlesztők számára.

Az Atom nevű ingyenes szöveg- és kódszerkesztő is ebbe a kategóriába tartozik. Ha akarjuk, egyszerű Notepad, amelyet lehet skinezni (remek fekete felülettel például) és akad benne pár hasznos extra funkció is a Windows eredeti szövegfájl-szerkesztőjéhez képest. Jegyzetelni, szövegfájlokat készíteni elsőrangú lesz.

Ám ennél többre is hivatott: ismeri több programozás nyelv szintaxisát, így képes ezeket átláthatóan jelölni a szövegbevitelkor. Tulajdonképpen ugyanolyan kényelmesen szerkeszthetünk benne például C# kódot, mint a Visual Studióban. Még a Microsoft kódszerkesztője által nyújtott extra kényelmet is megkapjuk benne: ugyanúgy felajánlja a beírható utasításokat.

Nagyon jól használható a keresés és a csere funkció, szinte minden variációban van lehetőség szövegrészek kijelölésére, és hosszabb anyagoknál jól jöhet, hogy könyvjelzőket is használhatunk.

A program felülete teljesen testreszabható, skinezhető, és a támogatott programozási nyelvek listája is folyamatosan bővül, pár kattintással, programon belül tölthetünk le plug-ineket azokhoz, amelyeket alapból esetleg nem ismer.

Mindenre van benne gyorsbillentyű kombináció, amely természetesen kedvünk szerint átszerkeszthető.

Aki régóta olvas minket, tudja, hogy betegesen vonzódunk a markdown szövegszerkesztéshez, nos, az Atom erre is fel van készítve, természetesen előnézeti (Preview) opcióval kiegészítve, így a markdown jelöléseink helyességét is ellenőrizhetjük.

Amit még biztosan sokan szeretnek majd benne: az egyik a több lapos szerkesztés, vagyis egyszerre több fájlon is dolgozhatunk, a másik pedig az integrált fájlkezelő felület, amelyen kényelmesen elérhetjük korábbi anyagainkat.

Az Atom jelenleg ingyen érhető el Windowsra és macOS-re egyaránt. Érdemes próbára tenni, nagyon szerethető darab!

Ne maradjon le erről sem!