RapidWeaver 8: reszponzív weboldal készítés kényelmesen és gyorsan

Számtalan webszerkesztésre termett megoldást mutattunk már be az elmúlt években. A ma górcső alá kerülő alkalmazás sem most szerepel először nálunk, korábbi verzióját már teszteltük. A napokban jelent meg a RapidWeaver 8, megújult felülettel, remek új funkciókkal, s ahogy az manapság már elengedhetetlen egy ilyen alkalmazásnál, GDPR optimalizálással. De ne szaladjunk ennyire előre, haladjunk szépen sorban, s lássuk, miként oldható meg a reszponzív weboldal készítés ebben az egészen sajátos megközelítést alkalmazó webszerkesztőben.

Reszponzív weboldal készítés sajátos megközelítésben

A RapidWeaver egészen különleges keveréke a WordPress-nek és a hagyományos webszerkesztő programoknak, amilyen például az Adobe Muse volt (már nincs sokáig, az Adobe leállt a projekttel). A WordPress-re emlékeztetnek benne a választható sablonok – amelyek meghatározzák az oldal kinézetét – és a blogolási lehetőség, míg a Muse-ra emlékeztet, hogy teljesen offline módon rakhatunk össze egy weboldalt, előre definiált elemekből, egyszerűen, akár programozói tudás nélkül is. Ez egy furcsa keverék, de egy szó mint száz: kifejezetten működőképes megoldás lehet azok számára, akik jobban szeretnek offline szerkesztgetni és nem rendelkeznek grafikusi tehetséggel, hogy nulláról állítsanak össze egy honlapot.

A RapidWeaverben modern, reszponzív (asztali gépen, tableten, mobilon egyaránt megfelelően megjelenő) weblapokat kreálhatunk, galériákkal, bloggal, aloldalakkal, kapcsolati űrlappal. Mindezt egy könnyen használható felületen, ráadásul bővíthető tudással, hiszen az alap funkciókon túl seregnyi ingyenes és fizetős plug-in, illetve további sablonok várják, hogy beépítsük őket honlapunkba.

Plug-inek nélkül weboldalunk létrehozásakor az alábbi oldaltípusok közül választhatunk:

  • Blog: a program tartalmaz egy komplett blogmenedzser felületet. Offline írhatjuk meg bejegyzéseinket, majd egyetlen kattintással publikálhatjuk azokat.
  • Contact Form: teljesen testreszabható űrlapokat kreálhatunk vele, tetszőleges mezőkkel és többféle mezőtípussal. A kitöltött és beküldött űrlap adatait e-mailben továbbítja nekünk az oldal.
  • File Sharing: letölthető fájlokat menedzselhetjük itt listában, de nem csak a saját szerverre feltöltött fájlokhoz adhatunk itt linket, hanem külső forrásból származó letöltésekhez is.
  • Code: ha mégis van némi programozói vénánk, akkor itt a végtelenségig testreszabott aloldalt hozhatunk létre, amely természetesen belesimul majd a választott sablon stílusába.
  • iFrame: külső forrásból emelhetünk be webes tartalmakat.
  • Markdown: ha valaki – hozzánk hasonlóan – szereti a markdown jelöléseket használni, annak örömhír, hogy a RapidWeaverben akár így is összeállíthatja az aloldalak tartalmát. A végeredmény természetesen szépen formázott HTML oldal lesz ekkor is.
  • Offsite Page: az adott menüpontot teljesen külső forrásra irányíthatjuk.
  • Photo Album: látványos galériát kreálhatunk, rendkívül egyszerűen. Szépen testreszabható a felülete (amely lehet lapozgatós vagy rácsos elrendezés egyaránt) és könnyű vele menedzselni a fotókat.
  • Sitemap: az oldalon történő kiigazodást könnyítheti meg látogatóinknak.
  • Styled Text: ugyanaz, mint a markdown változat, csak itt markdown jelölések helyett a hagyományos szövegszerkesztőkben megszokott módon formázhatjuk a szövegeket, illeszthetjük be a képeket, felsorolásokat stb. Attól függően érdemes választani közülük, hogy ki melyik szövegírási és formázási módszert részesíti előnyben.

A program emellett tartalmaz egy Snippets funkciót is, amelyben csokorba gyűjthetjük a gyakran használt HTML kódokat, formázott szövegeket, így ezeket bármikor újrahasznosíthatjuk egyetlen kattintással.

RapidWeraver 8 újdonságok

Nem mintha a korábbi verzió felülete kusza lett volna, de a RapidWeaver 8 még áttekinthetőbb lett. Ráadásul nekünk kicsit gyorsabbnak is tűnik elődeihez képest. Érdekesség, hogy a felület paneljei akár projekt szinten is kapcsolgathatók, vagyis ha egy adott projekt esetében a kilépéskor éppen ki volt kapcsolva az opciókat elénk táró panel, akkor az a projekt legközelebbi megnyitásakor is így viselkedik. De megújult például az Add-on menedzser is, amelyben így könnyebb a telepített kiegészítők és sablonok be- vagy kikapcsolása.

Kapunk néhány új reszponzív sablont is, amelyek abszolút alkalmazkodnak a mai kor elvárásaihoz és tesztelték őket az összes modern böngészőben, de ami még ennél is izgalmasabb: mostantól nem kell elhagynunk a programot ha szabadon felhasználható fotókra van szükségünk az oldalon, mivel integráltak egy Unsplash keresőt projekt hozzávalóit tároló Resource Manager modulba. Ebben villámgyorsan kereshetünk a népszerű, ingyenes fotókat felvonultató oldalon.

Ugyancsak érdekes újítás a Simulate gombbal elérhető tesztelési felület. Ebben különféle eszközöknek – asztali gép, notebook, okostelefon, tablet – megfelelő felbontásban tesztelhetjük készülő oldalunkat. Egyetlen kattintással válthatunk fekvő vagy álló nézetbe.

Így a végeredményt biztosan sikerül tökéletesen optimalizálni minden készülékhez. Weboldalunk optimalizálásában egyébként más módon is segít a program: a Health gombra kattintva átnézi, milyen elemeket hagytunk esetleg ki, amelyekre szükség lenne egy profi honlaphoz (például elfelejtettünk favicont készíteni, címeket adni az aloldalaknak, hiányosak a SEO szempontból fontos adatok stb.).

Az új verzió már a GDPR elvárásainak is megfelelő honlapokat hoz létre, beleértve a felugró adatvédelmi tájékoztató sávot és a JQuery, vagy egyéb harmadik féltől származó modulok használatát.

Mostantól a szerverre feltöltött weboldalak .htaccess állománya miatt sem kell egy különálló FTP programot ragadnunk, mert a jogosultságok szerkesztése elvégezhető közvetlenül a RapidWeaver 8 felületéről. Ugyancsak kényelmesen, közvetlenül a felületen adhatunk meg közösségi oldalakra metaadatokat, oldalakhoz, blogbejegyzésekhez egyaránt.

Összegzésül

Mindent egybevetve a RapidWeaver 8 a program 14 éves történetének kétség kívül legjobban sikerült kiadása. A végletekig letisztult, így könnyen használható, de ennek ellenére rengeteg testreszabási opciót biztosít a site és aloldal szinten egyaránt. Az újítások is baszolút hasznosnak tűnnek.

Lévén offline megoldás, a szerverről nekünk kell gondoskodnunk, de mivel nem igényes extra szolgáltatásokat, akár a legolcsóbb tárhely előfizetés és egy domain név is bőven elegendő hozzá, hogy rövid idő alatt saját, profi megjelenésű weboldalunk legyen.

A program ára 89 USD, ami nem olcsó, de legalább nem havi előfizetés kell hozzá. Ha egyszer kifizettük, akkor addig használjuk, amíg akarjuk és persze az alverziókra ingyen frissíthetünk. A korábbi változatokról való frissítés ára 69 USD. Mellesleg a program a Setapp gyűjteményében is megtalálható volt eddig és a 8-as változat is bekerült már oda. Szóval a Setapp előfizetők máris használatba vehetik.

Mindenestre ha nem vagyunk sem profi webprogramozók, sem profi grafikusok és idegenkedünk a különféle online CMS rendszerektől is, akkor a RapidWeaver 8 tökéletes választás lesz ahhoz, hogy gyorsan és egyszerűen hozzunk létre vállalkozói vagy magán honlapot, bloggal kiegészítve, SEO előkészítéssel és modern reszponzív külsővel.

Ne maradjon le erről sem!