Setapp október: csoportos képszerkesztés és markdown naptár

Minden hónap végén átnézzük, milyen alkalmazásokkal gazdagodott a Setapp nevű, maces alkalmazás előfizetési szolgáltatás. A kínálat októberben is több remek szoftverrel bővült, ezeket mutatjuk be röviden.

Ulysses 12: a legjobb markdown szövegszerkesztő

Hosszas várakozás után megérkezett az Ulysses legújabb verziója is a Setapp-ba. Ez a frissítés kicsit késett, ami részben persze érthető, hiszen első nekifutásra nem volt más újdonság a programban, csak annyi, hogy ott is áttértek a készítők az előfizetéses rendszerre. A legutóbbi Ulysses 12 viszont több remek új funkcióval bővült, így örömteli, hogy ez már bekerült a SetApp felhozatalába is. Aki még nem ismerné: az Ulysses egy kiváló, markdown szövegszerkesztő, amelyről most csak azért nem írunk többet, mert rengetegszer szerepelt már nálunk, így aki írással keresi a kenyerét, annak javasolt a korábbi cikkeket elolvasni.

PhotoBulk: csoportos képszerkesztés

Az újdonságok között az egyik leghasznosabb darab kétség kívül a PhotoBulk, amellyel csoportosan alakíthatunk át fotókat: méretezés, vízjelezés, átnevezés, konvertálás, optimalizálás, metaadatok törlése stb. szerepel a lehetőségek között.

Ezeket kedvünkre összeválogathatjuk, s a különféle beállításokat menthetjük sablonként is, így később egyetlen kattintással behívhatók, hogy aztán egy második kattintással már át is alakítsa a program a képeket olyanokká, amilyenekre éppen szükségünk van.

InstaCal: naptár a menüsávra

Ha valaki nem használná macOS alatt a Fantasticalt vagy az Informant alkalmazást, viszont szüksége lenne egy menüsorból elérhető naptárra, annak az InstaCal nagyon jól jön. Túl sok extra lehetőség nincs benne, de kiválóan kiegészíti a rendszer saját iCal alkalmazását, hogy tennivalóinkat állandóan elérjük a menüsorban látható kis ikonra kattintva.

Journey: digitális napló

Manapság már nem feltétlenül papír alapon írja az ember a privát naplóját. Kiváló eszköz erre a számítógép is, természetesen a megfelelő programmal kiegészítve. Bár a mi kedvencünk kétség kívül a Day One, de tagadhatatlan, hogy a Journey is legalább olyan sokoldalú napló program. Szóval ha SetApp előfizetők vagyunk és éppen napló szoftvert keresünk, nem kell tovább kutatni, izzítsuk be bátran a Journey-t.

NotePlan: markdown naptár

Mutattunk már kiváló markdown szövegszerkesztőket, egy kiváló markdown jegyzet alkalmazást, sőt, volt már nálunk markdown prezentációs szoftver is terítéken. Markdown naptár programmal viszont még nem szolgáltunk. Eddig. Bár egyelőre nem készítettünk még róla részletes tesztet, de annyit elmondhatunk, hogy a NotePlan egy nagyon szokatlan, de nem feltétlenül rossz elképzelés. Mi ugyan – markdown mániánk ellenére – jobban szeretjük a hagyományos naptár szoftvereket, de biztosan lesz olyan is, akinek ez a megközelítés válik be a hétköznapokban. Mindenesetre a lehetőség immár adott, a NotePlan ugyanis szintén bekerült a Setapp kínálatába.

TextSoap: szöveg mágia

A TextSoap egy igazán különleges kis program. Segítségével villámgyorsan alakíthatunk át szövegeket (magyar szövegeket is) különféle szempontok szerint: átalakíthatjuk a szöveg összes karakterét nagybetűsre, vagy éppen csupa kisbetűre, törölhetjük a felesleges (például véletlenül duplán ütött) szóközöket, a felesleges sortöréseket, tabulátorokat stb. De ez még csak egy kis része a program lehetőségeinek.

Az alap sablonokon túl ugyanis sajátokat is létrehozhatunk, s ehhez hihetetlen mennyiségű szövegmanipuláló funkció áll rendelkezésünkre, melyekből kedvünkre válogathatunk. Ha sokat dolgozunk hosszú szövegekkel és gyakran fordul elő, hogy nagyobb – formázási – módosításokat kell elvégeznünk azokon, akkor a TextSoap nagy segítségünkre lesz.

Periodic Table Chemistry: a kémia örök

Döbbenetesen jól sikerült, sokoldalú periódusos rendszer macOS-re. Sajnos csak angolul, de aki ez nem riaszt el, ráadásul a kémia iránt is érdeklődik, annak ez egy kihagyhatatlan alkalmazás!

Ezek a programok kerültek hát be októberben a Setapp gyűjteménybe, s ezeknek köszönhetően immár 100 remek maces alkalmazást használhatunk a havi 10 dolláros előfizetői díjért cserébe. Nemrég egyébként összeállítottuk egy válogatást a Setapp produktivitást segítő szoftvereiből is, melyek a leginkább segíthetnek olvasóinknak a napi munka során.

Ne maradjon le erről sem!