Setapp szeptember: új filmletöltő és Google Inbox app macOS-re

Ahogy azt minden hónapban megtesszük, ezúttal is röviden összefoglaljuk, milyen új alkalmazásokkal bővül a macesek szoftverbérlési szolgáltatása, a Setapp. A szolgáltatásról, amelyben havi előfizetési díjért több mint 80 macOS alkalmazást használhatunk, itt írtunk részletes tesztet, s mutattuk be a bővülő kínálatot. A kínálat havonta több szoftverrel is bővül, most szeptemberben például megérkezett a Boxy vadonatúj, 2.0-s verziója. Ez a program kitűnő választás azoknak, akik kedvelik a Google Inbox szolgáltatását, de szeretnék azt önálló szoftverként használni, rendszer szintű értesítésekkel és kényelmi extrákkal.

Új verzióval jelentkezett a Downie is, amelynek harmadik kiadása megújult felületettel és sokkal több szerver-típus támogatásával áll a videók és filmek letöltése iránt fogékonyak rendelkezésére. A program ennél még többet is tud, részletes tesztet itt írtunk az előző verzióról.

Az Ulysses alkalmazás legutóbbi változásairól többször is írtunk már, most örömhírrel szolgálunk: a Setapp előfizetőknek nem kell lemondaniuk róla, előbb utóbb ugyanis érkezik majd a 11-es verzió is a bérlet alkalmazások közé. Most még csak annyi változást tapasztalhatunk, hogy ha letöltjük az új iOS verziót, akkor az ingyen használható lesz a Setapp előfizetésünkkel (nem kell tennünk semmit, elindítás után automatikusan aktiválódik). A macOS alkalmazás egyelőre még maradt a 2.8-as változat, de olyan nagy változás a 11-ben egyelőre nem is volt, elsősorban az új, előfizetős rendszert vezették csak be benne, így ráérnek frissíteni a fejlesztők ezt a változatot (amely amúgy High Sierra kompatibilis).

Vannak azonban teljesen új szoftverek is a kínálatban. Ilyen a Focus amely segít kizárni munka közben a zavaró tényezőket: alapértelmezésben letilt egy halom weboldalt (Facebook, Twitter stb.), de ezek listája bővíthető – vagy csökkenthető – is, illetve megadhatunk olyan alkalmazásokat is neki, amelyeket elvonhatják a figyelmünket a munkáról, a program pedig szépen megakadályozza ezek elindítását. A pomodoro-szerű beépített időmérő segítségével felügyelhetjük munkameneteinket.

Emellett ott a Flawless az iOS fejlesztőknek, amelynek segítségével összehasonlíthatók a különféle dizájntervek. A kollekciót gyarapítja még a Rocket Typist is, amellyel megadhatunk saját rövidítéseket, melyeket a rendszer automatikusan tud hosszabb szövegre cserélni bármilyen szövegszerkesztőben. Így jelentősen gyorsíthatjuk a munkánkat.

Végül egy egészen friss, pár napos újdonság a Switchem. Ezzel alkalmazáscsoportokat állíthatunk össze, melyek között – alapértelmezésben – az ALT + TAB billentyűkombinációval válthatunk. Ha vannak olyan szoftvereink, melyeket következetesen egyszerre szoktunk használni, nagyon hasznos segítség lehet, hogy nem egyenként elindítani azokat, majd elhelyezni őket a képernyőn a megfelelő helyre, hanem ezt a lépést megoldja helyettünk a Swithcem.

Ami még fontos újítás: az összes MacPaw alkalmazás (CleanMyMac, Gemini 2, s persze a Setapp) egyaránt macOS High Sierra kompatibilis lett immár, vagyis a legújabb rendszeren is gond nélkül használhatók.

Ne maradjon le erről sem!