Előfizetős Ulysses: mostantól csak havi díjért írhatunk

Kedvenc – markdown alapú – szövegíró alkalmazásunk kétség kívül az Ulysses, amelyről korábban írtunk már részletes tesztet, s természetesen nyomon követtük a frissítéseit is. Nos, az Ulysses mostantól – behódolva a trendeknek – előfizetős üzemmódba váltott, vagyis ezentúl havi, illetve éves előfizetés ellenében lesz csak lehetőség a használatára.

 

Előfizetős Ulysses

Ettől még persze program ugyanolyan jó marad, mint amilyen eddig volt, azonban nem egyszer kell kifizetni egy-egy nagyobb összeget a maces és iOS változatokért, hanem havi vagy éves előfizetéssel juthatunk hozzá az összes funkcióhoz. Ez havonta 1290 forintnyi kiadást jelent majd azoknak, akik nem csak az eddig megírt anyagok olvasására és exportjára kívánják használni a programot, hanem folyamatosan szeretnének vele írni, és különféle platformokra (e-book, WordPress, dokumentum formátumok, PDF stb.) publikálni is.

A program egyébként ingyen letölthető és 14 napon keresztül teljesen ingyen használható is (macOS változat, iOS változat), illetve október végéig van egy 52% kedvezmény adó 7490 forintos), éves előfizetői díj megfizetésére is lehetőség.

Ha valaki mostanság vásárolta meg a programot Macre, akkor 12 hónapig még ingyen használhatja. Sőt, ha esetleg az iOS változatot is megvette nemrég, akkor ehhez még 6 hónap ingyenes használat jön. Vagyis aki az elmúlt időszakban befektetett a maces és iOS-es verzióba egyaránt, annak 18 hónapig most még nem kell előfizetnie. Sajnos a készítők azt nem fejtették ki, hogy a “nemrég”, náluk pontosan mit jelent, de logikusan egy éven belül kell lennie valahol a határidőnek. A korábbi előfizetők egyébként 50% kedvezményt kaphatnak a havi díjból. Aki a jelenlegi, 2.8-as verziót használja, még megteheti, a program gond nélkül fut tovább és elvileg felkészült a szeptemberben érkező High Sierra megjelenésére is. Azonban az App Store-ból ez a változat kikerül, így letölteni és telepíteni mostantól csak a 11 verziót és annak leendő frissítéseit lehet majd. Új funkciók is csak ebbe a verzióba kerülnek mostantól.

Miközben nem állíthatjuk, hogy átjár minket az öröm ettől a fordulattól, az természetesen érhető, hogy a szoftver fejlesztéséhez igyekeznek a legoptimálisabb bevételi forrást megteremteni a készítők. Márpedig az vitathatatlan, hogy ha valaki több platformra is publikál: készít e-bookokat, PDF-eket, van WordPress (vagy WordPress alapú), esetleg Medium weboldala, s ráadásul szeret markdown üzemmódban írni, ennél a programnál jelenleg nem talál jobbat. Rengeteg hasznos eszközt találunk benne, ami cikkek, PR anyagok, edm levelek, regények stb. írásakor jól jöhet, teljesen témázható, villámgyors, tökéletesen képes menedzselni a korábbi és a készülő írásokat, s mindez szinkronizálható az összes eszköz között (iCloud és Dropbox fiókkal egyaránt).

Az Ulysses tehát verziót váltott, s bár a 2.8-as után rögtön a 11-est kapjuk, a legfőbb újítás egyelőre a letisztultabb alkalmazásikon és persze az előfizetős rendszer kezelése. Új funkciót egyelőre nem kaptunk, viszont az előfizetős szoftverek előnye, hogy innentől minden új verzió ingyen lesz a miénk az összes támogatott rendszeren, legalábbis, ameddig az előfizetésünk tart.

Ne maradjon le erről sem!