Windows gyorsítás pár kattintással, valóban hatékonyan

Hosszú évek alatt az ember rengeteg ígéretesnek tűnő Windows-tuningoló szoftverbe ütközik, melyek mind azt ígérik: két kattintással úgy rendbe szedik a rendszert, hogy utol se fogjuk érni. Aztán kiderül, hogy az adott program nem tesz mást, csak törli a rendszer átmeneti állományait és kicsit takarít a Registry-ben. Ezzel persze felszabadulhat hely és karcsúsodhat a Windows “központi adatbázisa”, de óriási teljesítmény növekedést nem fogunk elérni. Ráadásul a legtöbb ilyen rendszerkarbantartó előzékenyen bent tartja magát a memóriában, és állandóan figyel minden rendszerváltozást, ami ugyan praktikus gondolat, de többnyire inkább csak lassítja a működést. Van viszont két érdekes alkalmazás, amelyek valóban rendet tesznek, ráadásul nem igazán van szükség utána a gépen tartani őket. Egyszerre ne eresszük rá őket a Windowsra, de egyenként jó szolgálatot tehetnek. Jöjjön hát a Windows gyorsítás, egyszerű, mégis hatékony módszerekkel!

UPDATE 2018.08.13: Kedves olvasónk! A Windows Doctor 3.0-ás verziója esetében több antivírus szoftver is vírusfertőzést mutat. Ezek lehetnek téves riasztások is, de a program telepítését csak saját mindenkinek a felelősségére tudjuk javasolni! Aki esetleg alternatív megoldást keres helyette, annak ajánljuk az alábbi cikkeinkben bemutatott hasonló alkalmazásokat (illetve az e cikk második felében bemutatott AVG PC TuneUp programot):
CleanMyPC
Glary Utilities
Windows beállítások optimalizálása extra program nélkül

Windows Doctor: Windows gyorsítás, egy kattintással

A Windows Doctor nem mai darab, a felülete is kicsit avítt, de frissítik folyamatosan. Szerintünk ez az egyik legjobb megoldás, ha nem akarunk manuálisan matatni a rendszer beállításaiban.

A programból ingyenes próbaverziót tölthetünk le, amely ugyan bizonyos funkciókat korlátozva enged csak kipróbálni, de egy alap karbantartást minden gond nélkül elvégez nekünk. Ebbe pedig beletartozik, hogy felméri a rendszer beállításait és ha kell, úgy állítja át azokat, hogy jobban megfeleljenek az optimális működéshez.

A végeredmény – általában – a mérések nélkül is érezhető gyorsulás, különösen a régebbi PC-ken. A Windows Doctor ugyanis tényleg tudja, mihez kell hozzányúlni: kikapcsolja a felesleges háttérfolyamatokat, a hardvernek megfelelően optimalizálja a rendszer beállításait stb.

Bár folyamatos karbantartásra is képes, tulajdonképpen az is remek megoldás, ha egyszer lefuttatjuk és engedjük neki, hogy kiélje magát a gépen, optimalizálva a beállításokat. Utána akár le is szedhetjük a gépről, hacsak nem akarjuk kihasználni a fizetős verzió takarító és biztonsági beállításokat figyelő/konfiguráló opcióit.

AVG PC Tuneup

Az AVG PC TuneUp határeset. A készítők itt kicsit átestek a ló túloldalára: mivel több termékük is van, az AVG Zen felület segítségével igyekeznek mindet összefogni és a telepítésüket ajánlani. Ne dőljünk be, sőt, első körben megvásárolni sem kell semmit. Érjük be a próbaverzióval, amely 30 napig hajlandó nekünk ingyen munkát végezni. Ezt viszont érdemes igénybe venni.

A program lelkiismeretesen kigyomlál a Registryből mindent, ami nem kell, törli a böngésző által felhalmozott átmeneti fájlokat, likvidálja a hibás parancsikonokat stb. Ez eddig oké, ilyet tud a Ccleaner is, teljesen ingyen és kevesebb sallang ajánlgatásával.

Viszont az AVG PC Tuneup a rendszer indításakor automatikusan induló folyamatok és alkalmazások kigyomlálását tekintve nagy segítséget jelenthet. Igyekszik mindent beazonosítani, majd ékes magyarsággal tesz javaslatokat arra, hogy mit csináljunk az ilyen programokkal, ahelyett, hogy automatikusan engednénk elindulni őket, hogy aztán lassítsák a rendszer indulását és futását.

Emellett vannak további eszközei is, hogy gyorsítsa a rendszert. Ilyen az AVG Program Deactivator, amely a háttérben futó programokat igyekszik megregulázni. Ha magától nem tud ajánlatot tenni, kereshetünk megoldást online, közösségi alapon is. Így megtudhatjuk, hogy a többség miként szokta értékelni az adott programot és letiltják-e vagy sem a háttérben működést.

A Turbó üzemmód bekapcsolásával további beállításokat módosíthatunk a rendszerben, hogy tökéletesen kihasználhassuk a PC minden erőforrását, munkánk érdekében.

Mindent egybevetve az AVG PC TuneUp egy jól sikerült, átgondolt és tényleg hasznos takarító, amely bár számtalan dolgot lerendez automatikusan, de ha kell, engedi a beállítások manuális testreszabását, miközben tanácsokkal segít ilyenkor is. Ha bejön, érdemes beruházni a Pro verzióba és folyamatosan rábízni a rendszer felügyeletét.

Végül egy plusz tanács: a Windows lassulását digitális kártevők (vírusok, kémprogramok stb.) is okozhatják, így az optimalizálás előtt érdemes egy vírusellenőrzést is lefuttatni a gépen (ehhez segítséget nyújtottunk itt és itt).

Ne maradjon le erről sem!