A legjobb ingyenes Windows karbantartó program 2021-re

Mint minden operációs rendszer, olykor a Windows is megköveteli magának, hogy ne csak használják, hanem kicsit ápolják is a lelkét. Ezt természetesen megtehetjük manuálisan is, hiszen alapvetően a rendszer számos olyan eszközt tartalmaz, amellyel komolyabban bele lehet nyúlni működésébe. Azonban egy hétköznapi felhasználó számára, aki nem a Windows rejtelmeiben merült el a legmélyebben, sokkal célravezetőbb valamilyen Windows optimalizáló alkalmazást bevetni e célra. Ilyen például a májusban bemutatott Ashampoo WinOptimizer 19, amely nem csak a rendszer kitakarítását és beállításainak optimalizálását vállalja magára (mindezt mindössze pár kattintással), hanem azt is, hogy érezhetően felgyorsítja a rendszer működését, akár úgy, hogy a háttérben folyamatosan figyeli a futó folyamatokat és kilövi azokat, amelyek az adott feladatokhoz (munka, játék stb.) nincs szükség. Az eredmény: valóban érezhető gyorsulás, még régebbi gépek esetében is. Egyetlen gond van szegény WinOptimizer 19 esetében: nem ingyenes. Az Ashampoo cégnél viszont gondoltak azokra is, akik nem szeretnének pénzt áldozni a dologra. Nekik itt a legjobb ingyenes Windows karbantartó program: mostantól elérhető az Ashampoo WinOptimizer 2021, amely teljesen ingyen segít kitakarítani és helyrepofozni a leharcolt rendszert.

Ashampoo WinOptimier 2021: ingyenes Windows karbantartó program

Az Ashampoo WinOptimizer 2021 a cég legújabb ingyenes Windows karbantartó szoftvere, amely gyakorlatilag a korábban bemutatott WinOptimizer 19 alapjaira épül, csak hát – ahogy az lenni szokott az ingyenes változatoknál – kimaradt belőle pár dolog. Ám még így is az egyik legjobb választás lehet az ingyenes felhozatalból, mert ugyan le kell mondanunk a fizetős verzió által kínált olyan nyalánkságokról, mint a valósidejű optimalizálást végző Live Tuner és Game Booster funkciók, de itt is ugyanúgy megkapjuk az egy kattintásos rendszertakarító- és optimalizáló felületet.

Vagyis eltüntethetjük vele a böngészés során felgyűlt felesleges fájlokat, kitakaríthatjuk a Registry-t, kilőhetjük a szükségtelen szolgáltatásokat, letilthatjuk a rendszerrel együtt feleslegesen elinduló programokat, optimalizálhatjuk a Windows fontos elemeinek működését és biztonsági beállításait. Mindezt egyetlen kattintással (na jó, kettővel, mert előbb kielemzi nekünk a program a rendszert, majd egy kattintással takaríthatunk és javíthatunk mindent hibát és rossz beállítást). Illetve ha nem bízunk teljesen az automatizmusban, a vizsgálat után át is nézhetjük, miket készül törölni.

Sőt, ennél még többre is képes a WinOptimizer 2021, ugyanis megkapta a nagytestvér néhány praktikus kis segédprogramját is. Ezeket egyetlen felületről, a Minden modul lapról indíthatjuk el. Van itt internetkapcsolat-optimalizáló, programeltávolító, a fájlokat visszavonhatatlanul törlő, vagy épp véletlenül törölt állományokat visszaállító segédprogramok, van fájltitkosító stb.

Izgalmas extra a Windows 10 magánszférára vonatkozó beállításainak konfigurálására hivatott alkalmazás, amellyel akár az automatikus eszközfrissítéseket is letilthatjuk, vagy beállíthatjuk a rendszer telemetriai jelentésinek jellemzőit, vagyis azt, miről jelenthet a fejlesztőknek a diagnózisok során. De szintén hasznos funkció lehet sokaknak a rendszerinformációs modul, amellyel összetett, mégis átlátható jelentéseket készíthetünk a PC-nk hardveres és szoftveres jellemzőiről.

Mindent egybevetve az Ashampoo WinOptimizer 2021 egy kifejezetten jól összerakott, nagyon könnyen használható rendszerkarbantartó alkalmazás, amelyet érdemes mindenkinek használni néha, hogy a Windows folyamatosan optimális teljesítményt nyújtson a napi munka, vagy épp szórakozás közben.

Ne maradjon le erről sem!