Windows felgyorsítás és karbantartás egyszerűen

Az elmúlt évek során több visszatérő témánk is lett, melyek közül az egyik a Windows optimalizálása. A Windows felgyorsítás és karbantartás nem feltétlenül könnyű feladat, ha igazán jó eredményt akarunk elérni, a legtöbbször mélyen bele kell nyúlnunk a rendszer lelkivilágába, ami viszont nem teljesen veszélytelen dolog. Így a kezdő vagy középhaladó felhasználók számára van némi rizikó rendszer tuningolásakor. Szerencsére mára rengeteg remek programot találni, amelyek segíthetnek pillanatok alatt elvégezni ezt az összetett feladatot, s nem egyszerűen a karbantartási munkákat oldják meg, hanem a Windows és a telepített programok működését is optimalizálják. A most megjelent Ashampoo WinOptimizer 19 az egyik legjobb ezen a területen.

Ashampoo WinOptimizer 19: külső- és belső megújulás

Ha valaki folyamatosan olvas minket, nem most találkozik nálunk először az Ashampoo cég rendszer-optimalizálójával. Legutóbb épp egy évvel ezelőtt teszteltük a 18-as verziót. Az a helyzet, hogy a most megjelent Ashampoo WinOptimizer 19 esetében a közvetlen elődhöz képest korszakalkotóan új funkciókról nem tudunk beszámolni, ennek ellenére mégis érdemes lehet váltani rá, ugyanis a motorháztető alatt szinte minden eddig funkciót tuningoltak. Ráadásul kicsit a felület is megszépült, bár az elrendezés nagyjából megmaradt, mégis sokkal áttekinthetőbb minden és gusztusosabb ikonokat is kapott az összes elem. 

Azoknak, akik már használták a korábbi változatot, a fő újdonság az lesz, hogy az optimalizáló és takarító modulok még hatékonyabban és valamivel gyorsabban dolgoznak. Így például a A Browser Extension Manager még ügyesebben azonosítja be a böngésző kiegészítőit, és felismeri a rejtett, kártékony bővítményeket is.

Megújult a Boot Center, amely az autorun bejegyzések kielemzésével és átütemezésével képes felgyorsítani a rendszerindulást. Az új Privacy Manager képes akár teljesen letiltani a Windows 10 telemetriás funkcióit, hogy elősegítse magánszféránk védelmét. Ez nagyon hasonlít a önálló alkalmazásként is elérhető Ashampoo AntiSpy Pro lehetőségeire. Többek között a Windows automatikus frissítési funkcióját is megregulázhatjuk vele.

Átdolgozták a A népszerű 1-Click Optimizer funkciót is, amellyel most több feleslegtől (kéretlen fájlok, böngészési nyomok, elárvult Registry-bejegyzések stb.) szabadulhatunk meg egyetlen kattintással.

Windows felgyorsítás és karbantartás egyszerűen

Azoknak, akik eddig még nem találkoztak a programmal, érdemes gyorsan megismerkedniük a fő funkciókkal, amelyek az Ashampoo WinOptimizer 19esetében is változatlanok.

Az Áttekintés menüpontban továbbra is egyetlen kattitással tehetünk rendet a számítógépen. Ez több modult fog össze, amelyek ugyan egyenként is megnyithatók vele az oldalsávból, de a lényeg mégiscsak az, hogy egyetlen kattintás is elég az összes futtatásához. Kitakaríthatjuk a felesleges fájlokat és Registry-bejegyzéseket, törölhetjük internetezésünk nyomait, optimalizálhatjuk a rendszerbeállításokat és a biztonsági funkciók működését. Egy kattintással szinte új életre kelthetjük itt a lassuló, öregedő windowsos PC-t.

Ha az egyszeri karbantartásnál többet is szeretnénk tenni a Windows felgyorsítás érdekében, akkor érdemes bekapcsolni az Automatika menüpontban elérhető Live-Tuner funkciót. Ez folyamatosan figyeli a rendszer folyamatait és a futó alkalmazásokat, s optimalizálja azok működését, prioritását. Ha pedig játék közben szeretnénk kihozni a maximumot a PC-ből, ugyanitt bekapcsolhatjuk a Game-Booster funkciót, amely automatikusan képes leállítani a felesleges folyamatokat és programokat, hogy felszabadítson erőforrásokat (memória, processzoridő stb.) a játék részére. Miután végeztünk a játékkal, a leállított folyamatok visszaállítását is megoldja.

Végül fontos felületet rejt a Minden modul menüpont is, itt ugyanis temérdek praktikus segédprogramot érhetünk el a csomag részeként. Memóriaoptimalizáló, SSD optimalizáló, Registry-takarító, sebességmérő, duplikált fájlok keresésére, állományok visszaállíthatatlan törlésére, vagy éppen a véletlenül törölt fájlok visszaszerzésére alkalmas segédletek. De van még fájltitkosító- és daraboló, szerkeszthetjük a rendszer állomány társításait, vagy éppen átszabhatjuk a jobb egérgombbal kattintva elérhető helyi menü felépítését is. De ez még nem minden, a különféle segédprogramokat kategóriákra bontva, áttekinthető módon érhetjük el erről a felületről.

Végül, ha valaki szeretne teljes képet alkotni arról, mire is képes a számítógépe és milyen perifériák találhatók benne, annak jól jöhet az Információmenüpont, amelyben nem csak részletes – és exportálható – jelentést kérhetünk a PC minden hardver- és szoftver alkotóeleméről, hanem akár meg is mérhetjük annak teljesítményét a Benchmark funkcióval.

Összegzésül

Mindent egybevetve ezúttal sem csalódtunk az Ashampoo rendszer-optimalizálójában. Nagyon könnyen használható, s érezhetően hatékony. Mérések nélkül is egyértelműen jót tesz a rendszernek az egy kattintásos takarítás és a Live-Tuner vagy Game-Booster funkciók bekapcsolása. Emellett seregnyi napi szinte hasznosítható, praktikus segédprogramot rejt a csomag. 

Bár az Ashampoo WinOptimizer 19 nem igyenes, a 10 napos próbaverzió korlátozások nélkül működik, így akár ingyen is kitakaríthatjuk vele a rendszert. ha viszont hosszú távra gondolkozunk, akkor jó hír, hogy viszonylag sokat akcióznak az Ashampoonál, így az 15 ezer forintos ár helyett olykor jóval olcsóbban is megvehetjük, ráadásul egy vásárlással rögtön 10 gépre kapunk licencet, szóval a család összes PC-jének karbantartását letudhatjuk vele a pénzünkért cserébe.

Ne maradjon le erről sem!