Chrome gyorsítás egyszerűen és hatékonyan

Szeretjük a Google Chrome-ot, de be kell látni, a kezdetekhez képest, amikor még karcsú, gyors böngésző volt, igencsak megnőtt az erőforrás igénye. Hajlamos lassan indulni és néha a böngészés is belassul rajta. Ha már érezhetően belassult a böngészés, érdemes megpróbálkozni az alábbi megoldásokkal, hátha sikerül magához térítenünk a böngészőt. Jöhet a Chrome gyorsítás!

 

Távolítsuk el a felesleges beépülőket

A Chrome egyik pozitívuma, hogy remekül bővíthető különféle plug-inekkel. Sajnos azonban e nagy szabadságnak ára is van: ha túlzásokba esünk, könnyen belassulhat a böngészőnk működése, sőt, adott esetben akár a rendszeré is, ha a Chrome felemészti a szabad erőforrásokat.

Így aztán nem árt, ha időről időre likvidáljuk a feleslegessé váló beépülőket. Ezeket a böngésző menüjének További eszközök / Bővítmények menüpontjában találjuk meg (vagy kattintsunk erre a linkre, ha épp a Chrome-ban olvasgatunk). Amelyikre már nincs szükségünk, azt a mellette látható kis kuka ikonra kattintva eltávolíthatjuk a Chrome-ból.

Ugyancsak érdemes szabadulni a felesleges plug-inektől is. Ezek általában valamilyen webes formátum megnyitásához kellenek, tipikusan ilyenek a Flash lejátszó, a PDF nézegető stb. De amire nincs szükségünk, azt törölhetjük a böngészőből, erre a linkre kattintva.

Nincs még vége. A Chrome olyan szépen bővíthető, hogy az már hihetetlen. Ott vannak például a Chrome alkalmazások. Ezeket is gyorsan be lehet gyűjteni és többségük nagyon hasznos (online képszerkesztők stb.), de ami nem kell, töröljük. Ha erre a linkre kattintunk átnézhetjük a gyűjteményünket. Ami nem kell, annak kattintsunk a jobb egérgombbal az ikonjára egyszer, majd a megjelenő helyi menüből válasszuk az Eltávolítás a Chrome-ból menüpontot.

 

Kéretlen eszköztárak eltávolítása

Nem csak az általunk önként feltelepített kiegészítők és plug-inek lassíthatják a Chrome-ot. Sajnos egy-egy program telepítésével hívatlan vendégek is érkezhetnek a Windowsra, így például a különféle Toolbarok, avagy kéretlen eszköztárak. Ezek eltávolítása már nem annyira egyszerű, érdemes bevetni ellenük valamilyen célszoftvert. Ilyet mutattunk már korábban. Ha ezeket a kéretlen toolbarokat sikerül eltávolítanunk, akkor nem csak a Chrome működési sebessége állhat helyre, de az átirányított keresési eredmények, weboldal letöltések és az idegesítően felugráló reklámok időszaka is véget érhet. Ilyenekkel is meg szoktak örvendeztetni ugyanis minket a különféle böngésző Toolbarok.

 

Chrome gyorsítás egy kattintással: SpeedyFox

Bár eredetileg a Firefoxhoz készült, a SpeedyFox ma már a Chrome böngésző karbantartására és optimalizálására is felkészült. Ezzel az ügyes, ingyenes programmal jó esélyünk van, hogy gyorsítsuk a böngésző indulását, sőt, működését is.

Nem csodaszer, de olykor tényleg érezhető a különbség, szóval egy próbát mindenképpen megér, ennél egyszerűbben talán meg sem oldható a Chrome gyorsítás Windowson, legalábbis automatikusan.

 

Chrome gyorsítás Windowson: manuális módszerekkel

Akadnak további tuningolási lehetőségek is a Chrome-ban, ám ezekkel bánjunk csínján. Inkább csak a haladó felhasználóknak ajánljuk a módosításukat, mert adott esetben működési hibákhoz vezethetnek (nem is részletezzük őket, aki nem tudja, melyik, mire lehet jó, inkább ne nyúljon hozzájuk).

 1. Cache használat
  chrome://flags/#enable-simple-cache-backend
 2. Raszterszálak száma
  chrome://flags/#num-raster-threads
 3. Görgetés előrejelzés
  chrome://flags/#enable-scroll-prediction
 4. Lapok/ablakok gyors bezárása
  chrome://flags/#enable-fast-unload
 5. Kísérleti vászonfunkciók
  chrome://flags/#enable-experimental-canvas-features
Ne maradjon le erről sem!