Tavaszi nagytakarítás: Mac gyorsítás hatékonyan és ingyen

Néhány nappal ezelőtt összeszedtük, milyen ingyenes – vagy legalább átmenetileg ingyenes – szoftvereket érdemes használni, ha a tavasz alkalmából nem csak a lakást, de a PC-t is szeretnénk rendbe rakni, gyorsítani. Ezúttal a Macet használóknak igyekeztünk hasonló összeállítással szolgálni: következzen a Mac gyorsítás!

Pár kattintásos Mac gyorsítás és karbantartás

Ahogy minden gépnél, úgy a Macnél is a RAM bővítése, a gyorsabb processzor, esetleg a HDD cseréje SSD-re lenne a legjobb megoldás, ha gyorsulást kívánunk elérni, de hát a legtöbb – pláne új – Mac nem bővíthető utólag, évente gépet váltani pedig nem mindenkinek jártható út (és sokszor azoknak is felesleges, akik megengedhetik meguknak). Így aztán ezúttal is szoftveres oldalról közelítjük meg a kérdést, mert hát akad azért néhány trükk, amelyekkel a macOS is rávehető a gyorsabb működésre, ha esetleg úgy tűnik, kezd lassulni.

Takarítsunk

Ha már tavasz, akkor takarítsunk el minden felesleget a gépről. Először is nézzük át, mely alkalmazásokat használjuk valóban, s melyek azok, amelyek csak felkerültek valamikor a gépre kipróbálás céljából, de nem hogy napi, nagyjából éves szinten sem nyúlunk hozzájuk. Ezeket a programokat érdemes eltávolítani a gépről. Erre ugyebár több módszer van: hagyományosan csak be kell húzni őket a Lomtárba az Applications mappából. Ha App Store-ból kerültek a gépre, akkor a Launchpad-ben tartsuk a program ikonja fölött az egérkurzort és pár pillanatig a bal egérgombot is tartsuk lenyomva. Amikor elkezdenek izegni-mozogni az ikonok, kattintsunk az eltávolítani kívánt program ikonjának bal felső sarkában megjelenő kis X jeles gombra. A nem App Store-ból telepített alkalmazások esetében a Lomtárba dobásnál van egy hatékonyabb megoldás is. Az AppCleaner nevű kis program segítségével úgy távolíthatjuk el őket, hogy biztosan ne hagyjanak maguk után szemetet (a programok szoktak ugyanis “pakolni” a Library és hasonló mappába is konfigurációs fájlokat, átmeneti adatokat).

Ha macOS Sierrát használunk, akkor az Apple / About menüpontban a Storage fület választva, majd a Manage… gombra kattintva előhívhatjuk a rendszer egyik újdonságát, az integrált takarítót. Ez összeszedi számunkra a legtöbb helyet foglaló fájlokat és listába szedi azokat. Így átnézhetjük, hogy melyektől lehet esetleg megszabadulni. Értelemszerűen csak olyat töröljünk, amire már biztosan nincs szükségünk, vagy legalábbis van róla valahol biztonsági másolat.

Ezt a fajta takarítást persze mi magunk is végezhetjük a Finderben, szoftveres segítség nélkül. A lényeg, hogy szánjunk időt arra, hogy egyszer átnézzük a gépet a felesleges dokumentumok, képek, videók, programok tekintetében. Megismételjük: érdemes biztonsági mentést készíteni mindenről, ami fontos lehet még egyszer, mielőtt töröljük a gépről. Erre a célra külső merevlemez, DVD-R, vagy akár egy nagyobb kapacitású pendrájv is jó lehet (mi a külső merevlemezt javasoljuk). Sőt, felhőbe is készülhet backup a fontos fájlokról (iCloud, Dropbox, Google Drive stb.).

Ha valaki iCloudban tárol anyagokat, jó ha tudja, hogy a szinkronizált mappákból történő törléskor (és átmozgatáskor) a felhőből is törlődnek a fájlok. Így ezekkel óvatosan bánjunk, csak akkor töröljünk felhőben tárolt anyagokat a Finderben, ha biztosak vagyunk a dolgunkban. Mellesleg az iCloudban tárolt fájlok közül a ritkán használtakat nem is nagyon szokta letölteni a rendszer, így azok ilyenkor általában csak minimális helyet foglalnak magán a gépen. Amikor kell, a rendszer letölti őket a szerverről a merevlemezünkre (sőt, manuálisan is utasíthatjuk erre).

Jó szokott még tenni a rendszernek, ha a nem használt betűkészleteket is töröljük. Ha több száz fontkészlet van telepítve, de csak a töredékét használjuk, kíméljük meg inkább a rendszert tőlük és szedjük le a felesleget (előtte azért nézzük meg, van-e róluk biztonsági mentés).

Ne felejtsük el az Asztalt (Desktop) sem letakarítani. Legalább arra vegyük a fáradtságot, hogy szortírozzuk a felhalmozódott fájlokat mappákba. Egy fájlokkal teledobált Desktop ráadásul nem csak a rendszer, de a felhasználó hatékonyságát is erősen csökkenti, hiszen egy idő után az ember nem látja át a kialakult káoszt. Arról nem beszélve, hogy a macOS Sierra, ha engedjük, felhőbe szinkronizálja a Desktop tartalmát, márpedig így nagyobb fájlok esetében az állandó, háttérben történő le- és feltöltés is visszafogja a gépet.

Egy kattintásos rendszerkarbantartás

Ha eltüntettük a felesleges fájlokat, jöhet egy kis rendszerkarbantartás. Bár ez remekül elvégezhető manuálisan a Terminalból, de mi mégis javaslunk egy kiváló és teljesen ingyenes szoftvert: az Onyx-ot. Csak arra kell vigyázni, hogy a megfelelő verziót töltsük le (vagyis azt, amelyik az általunk használt OS X / macOS verzióhoz készült). Az Onyx számtalan hasznos és haszontalan rendszer opcióhoz biztosít hozzáférést.

Segítségével megváltoztathatjuk a macOS több alapértelmezett beállítását. De ezen felül a program képes ellenőrizni merevlemezünk állapotát, illetve automatikusan lefuttatni egy több lépcsős rendszerkarbantartást. Ehhez csak az Automation feliratú gombra kell kattintanunk, kiválasztanunk a kívánt opciókat, majd elindítani a folyamatot. Nem lesz két perc, készüljünk kávéval, teával, vagy egyéb személyes kedvteléseinkkel a procedúrára. Lesz időnk, ráadásul utána általában újra is kell indítani a rendszert (ez attól függ, hogy mely opciókat kértük a takarításnál). Ennél egyszerűbb nem is lehetne a Mac gyorsítás, ha nem akarunk manuálisan buherálni a rendszer mélyén.

Kikapcsolható effektek

Bár a macOS igazán látványos effektekkel kedveskedik a felhasználóknak, ezek kikapcsolásával is gyorsítható a rendszer. Ezek egy része elérhető a System Preferences-ben, de az Onyx Parameters részében sokkal átláthatóbb módon megtalálhatók. Egyszerűen ki- vagy bekapcsolhatjuk bármelyiket (például ablak- és Dock animációk).

Emellett tartózkodjunk az animált hátterek használatától, mert bár csodásak (például ezek is, amelyekről korábban írtunk), de sajnos visszafogják a gépet. Így ha gyengébb konfigurációnk van, inkább ne használjunk ilyeneket. Az áttetsző ablak effekt és rengeteg animáció a System Preferences / Accessibility / Display lapon is megregulázható.

Nem effekt, hanem funkció, de a Finder beállításai (Finder / Preferences menüpont) érdemes a General részben látható New Finder windows show opcióban az alapértelmezett All My Files helyett valami mást beállítani (például a leggyakrabban megnyitott mappát), mert az All My Files nézet “összeállítása” sokkal lassabban megy a Findernek, mint bármi más, így ha megnyitáskor ezzel kell foglalkoznia, lassabban jutunk az állományainkhoz és mappáinkhoz.

Figyeljünk rá, mit hagyunk futni a háttérben

A programok többsége, amikor az ablak bal felső sarkában található kis piros gombbal bezárjuk, továbbra is fut a háttérben. Ez általában nem gond, de ha kevés a RAM és lassú a processzor egy régebbi Macben, akkor sok program háttérben futás már megterhelő lehet a rendszernek. Bár a MacOS Sierra ezen a téren más ügyesebben bánik az erőforrásokkal, azért ezt a rendszert is ki lehet akasztani. Ha például virtuális gépeket használunk, de épp nincs rájuk szükségünk, érdemes leállítani őket, vagy teljesen kilépni belőlük, ugyanis a megosztott erőforrások hiányát előbb utóbb megérzi a macOS.

Ha egy program ikonja alatt a Dockon kis fehér pöttyöt látunk, akkor az a program bizony még fut a háttérben. Kattintsunk az ikonra a jobb egérgombbal, majd válasszuk a Quit lehetőséget. Ha ilyenkor a Force Quit jelenik meg a Quit helyén, akkor jó eséllyel meg is van, mi fogta vissza a gépet, mivel az esetek többségében ez “befagyott” alkalmazásra utal. A Force Quit menüpontra kattintva mindenesetre erőszakosan is bezárhatjuk, ha nem akarjuk megvárni, amíg esetleg magához tér (nem mind szokott), de ez sajnos adatvesztéssel is járhat, alkalmazzuk hát körültekintően. Ha még mindig lassúnak érezzük a rendszert, az Activity Monitor alkalmazásban (a rendszer része) megnézhetjük, melyik program terheli le nagyon (40-50% fölött) a rendszert. Ha olyan, amelyikről tudjuk, hogy nélkülözhető, az Activity Monitorban is “kilőhetjük”.

Tiltsuk le az automatikusan induló programokat

Akárcsak a Windowsban, macOS alatt is előszeretettel épülnek be programok a rendszerindítási folyamatba. A System Preferences / Users & Groups részben az adott felhasználóra kattintva, a Login Items részben dönthetünk arról, milyen alkalmazások induljanak el a rendszerrel együtt.

Ha valamit nem szoktunk rögtön használni, csak ritkán van rá szükség, távolítsuk el innen (a – gombra kattintva, mert ha csak kiszedjük előle a pipát, akkor mindössze annyit érünk el, hogy rejtetten indul majd el legközelebb).

Vírusellenőrzés

Persze, tudjuk, a macOS kevésbé van kitéve digitális kártevőknek, ám arról azért ne feledkezzünk meg, hogy itt is össze lehet szedni zsaroló vírusokat és hasonló nyavalyákat. Ha a felhasználó figyelmetlen, teljesen mindegy, milyen rendszer előtt ül. Így ha nem is kell feltétlenül állandó vírusvédelemről gondoskodnunk (bár kezdők esetében nem árthat ez sem), legalább egy ilyen nagyobb “takarításkor” vegyük a fáradtságot és nézessük át legalább egy vírusirtóval a gépet.

Erre remek ingyenes megoldás a Malwarebytes alkalmazása, de választhatunk alternatív víruskergetők közül is, mert mára akad belőlük szép számmal Macre is (például BitDefender ingyen vagy Kaspersky pénzért). Egyébként pedig a gyanús fájlokat a letöltés után, vagy akár a letöltés előtt is ellenőrizhetjük akár 50 vírusellenőrző programmal is, anélkül, hogy egyet is telepítenénk. Mindenesetre ha valamit összeszedtünk, az lassíthatja a rendszert, így ha gyanúsan belassul a Mac, nem árt egy vírusellenőrzést sem lefuttatni.

Így a végére pedig egy rövid, de hasznos tanács: telepítsük a folyamatosan megjelenő rendszerfrissítéseket, azokban ugyanis az Apple utólag is optimalizálja a rendszer működését a kiadás pillanatához képest. Ráadásul biztonsági problémákat és működési hibákat is orvosolnak ilyenkor. Szóval ha tehetjük, szánjunk rá időt és telepítsük a frissítéseket az App Store-ból (sőt, ne csak a rendszert, hanem a használt alkalmazásokat is mindig tartsuk naprakészen a frissítések letöltésével).

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató