Windows optimalizálás játszi könnyedséggel, hatékonyan

Nemrég került szóba nálunk a leginkább antivírus szoftveréről ismert Avira neve itt a Techwokon, amikor bemutattuk a cég VPN szolgáltatását. Akkor nagyon elégedettek voltunk a VPN Phantom Pro alkalmazással, így arra gondoltunk, kielemezünk több szoftvert is a cég kínálatából. Ma az Avira System Speedup Pro kerül terítékre, amely a Windows optimalizálás gondját veszi le a vállunkról.

 

Avira Speedup Pro: Windows optimalizálás és gyorsítás

Az Avira System Speedup Pro nevű szoftverének célja a Windows működésének gyorsítása, méghozzá anélkül, hogy ehhez manuálisan kellene áttúrnunk a Registry-t, vagy kutakodni a rendszer rejtett beállításaiban.

Ezt megteszi helyettünk a program, majdhogynem egyetlen kattintással. Utóbbi csak azért nem jön össze, mert a készítők kategóriákra bontva tálalják a funkciókat, s minden kategórián egyesével kell végigmennünk:

  • Device Optimization: Itt nézethetjük át az esetleges rossz rendszerbeállításokat, hibás Registry bejegyzéseket, felesleges fájlokat. A hibák és a felesleg eltakarítása teljesen automatikus és általában sikeresen növeli a szabad hely méretét a merevlemezen, illetve likvidálja a felesleges Registry elemeket.
  • Boot Optimizer: Ennek segítségével a Windows indítását gyorsíthatjuk. Manuálisan is engedi megszabni, hogy mely, automatikusan induló alkalmazásokat tiltanánk le, vagy tolnánk el az indulásukat kicsit időben (miután a rendszer már összeszedte magát), illetve automatikusan is képes elvégezni további beállításokat. Ha a Hyper Boost opciót választjuk, akkor több alkalommal (ötször) újraindítja a gépet a vizsgálatokhoz, és az eredmények alapján igyekszik optimalizálni a rendszerindulás sebességét.

  • Power Modes: Itt választhatjuk az Avira saját optimalizációs beállításait (energiatakarékos, vagy sebesség orientált), illetve a Windows rendelkezésre álló profiljait is kényelmesen elérhetjük, egy kattintással.
  • Game Booster: a Microsoft a legutóbbi Windows 10 frissítésbe már integrált saját játékmódot (ennek beállításairól itt írtunk), de ha az nem tűnik elég hatékonynak, próbálkozhatunk az Avira megoldásával is. Az elv hasonló: “kinyírni” átmenetileg minden, a játékok szempontjából felesleges, háttérben futó szolgáltatást és a lehető legtöbb erőforrást odaadni a kérdéses játéknak. Az Ultra Boost opció bekapcsolásával még virtuális RAM létrehozásával is igyekszik segíteni a program. Mindez átmeneti, vagyis a játék után szépen visszaállhat az eredeti rend.
  • Tools: Ebben a részben több olyan eszközt találunk, melyek segíthetnek minket a hatékony rendszer-karbantartásban. Van itt tördezettség-mentesítő a merevlemezhez és a Registry-hez egyaránt, van sokoldalú backup funkció, megoldható a bizalmas dokumentumok visszaállíthatatlan törlése (még ilyen esetekre is), duplikált fájlokat kereshetünk, titkosíthatunk állományokat, átnézhetjük a futó háttérszolgáltatásokat és kimazsolázhatjuk a felesleget, javíthatjuk az esetleges hálózati hibákat, és nyomtalanul távolíthatunk el felesleges szoftvereket a gépről (hatékonyabban, mintha csak a saját eltávolító alkalmazásukat használnánk e célra). De törölhetünk komplett merevlemezeket, illetve van lemezdoktor funkció is, az esetleges hibák kereséséhez.

 

Minden egy helyen

Kétségtelen, hogy az Avira System Speedup Pro mindent egy helyre gyűjt, amire csak szükségünk lehet, hogy zökkenőmentesebben használjuk a Windowst. Rosszat mondani nem is nagyon lehet róla, hacsak azt nem, hogy ez a cég is beleesett a mostanság divatos hibába: egy központi alkalmazás segítségével igyekeznek összefogni az összes szolgáltatásukat. Ez ugyan – elvileg – kényelmes (egy felületről indítható az összes, ingyenes vagy fizetős Avira szoftver), de valójában csak egy teljesen felesleges plusz alkalmazás, amely adott esetben lassítja a rendszer elindulását (szerencsére megtilthatjuk neki az automatikus elindulást).

Érdekesség még a csomag részeként érkező OrganiZen, amely a Windows helyi menüjébe beépülve segít rendet rakni a Windows Asztalán: egy kattintással archiválhatunk feleslegesnek tűnő, de azért még nem törlésre ítélt elemeket. A program pedig szépen, dátumozva elrendezi azokat egy mappába az Asztalon. A dolog automatizálható is, vagyis ha valamit x napig nem használunk (szűrhető fájltípusra is a funkció), az OrganiZen szépen archiválja azt. Ha szükségünk lenne rá, megtaláljuk a mappák között.

Az Avira System Speedup két változatban érhető el. Letölthetünk egy teljesen ingyenes verziót is (Avira Free System Speedup), amelyik sajnos korlátozottan engedi csak használni a funkcióit, de az alap optimalizálási eljárások azért működnek benne. Illetve előfizethetünk a Pro változatra, amely mindarra képes, amit fentebb már elmondtunk.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató