Egy kattintásos Windows karbantartás, ingyen

Windows karbantartó alkalmazásokkal, különösen az úgynevezett all-in-one megoldásokkal, Dunát lehet rekeszteni. Ha körülnézünk az interneten, tucatnyi ilyen alkalmazást találunk. Mi most egy olyan programot mutatunk, amely kevésbé ismert, pedig kifejezetten sokoldalú és egyszerűen használható. Elvégre úgyis itt az ideje egy kis tavaszi nagytakarításnak, csináljuk akkor kényelmesen!

 

Windows karbantartás egy kattintással

A BeeDoctor egy ingyenes, all-in-one rendszerkarbantartó alkalmazás, melynek segítségével az egész procedúrát megúszhatjuk néhány kattintással. A program felülete ízléses és teljesen áttekinthető, hátrány viszont, hogy nem tud magyarul. Az egy kattintásos karbantartási műveleteket persze nyelvtudás nélkül sem lesz művészet megoldani vele, de ha valaki elmerülne a manuális beállítások között is, ott azért minimális angol tudás nem árt majd. Nézzük, pontosan mire képes a program!

 

Home

Ebben a részben a Checkup gombra kattintva a BeeDoctor átnézi a Windows legfontosabb beállításait. Biztonsági problémákat, elérési utakat, futó folyamatokat vizsgál át, olyanokat, amelyek érdemben befolyásolják a rendszer biztonságát vagy alapvető működését.

Screen Shot 2016-03-25 at 8.56.33

A fellelt hibákról listát ad és természetesen egy kattintással javítja mindet, ha kérjük.

 

Cleaner

Nemrég írtunk a Ccleaner nevű rendszertakarítóról (is), amely összeszedi a gépre telepített alkalmazások szemeteit, s ezzel akár több száz megabájt felesleges fájltól szabadítja meg merevlemezünket.

Screen Shot 2016-03-25 at 8.56.53

A BeeDoctor Cleaner modulja szintén ezt teszi: eltakarítja a hátrahagyott átmeneti fájlokat, plug-ineket stb.

 

SpeedUp

Pár nappal ezelőtt bemutattunk néhány olyan programot, amelyekkel gyorsítható a Windows startja. A SpeedUp rész nagyon hasonló elgondolás alapján működik: a program átnézi az automatikusan induló alkalmazásokat és folyamatokat, majd javaslatot tesz arra, melyeket kapcsolhatjuk ki, ezzel gyorsítva a Windows indulását és működését.

Screen Shot 2016-03-25 at 8.57.09

Emellett lehetőségünk van a manuális rendrakásra is, mégpedig egy nagyon jól átlátható felületen. Így szépen testreszabhatjuk, hogy mi induljon el azonnal a Windows bootjakor és mi az, amire esetleg nincs szükségünk, vagy ráér késleltetve indulni. De ugyanitt végez el számos apró, ám hasznos rendszerbeállítást is a BeeDoctor, amelyek növelik a rendszer stabilitását és sebességét.

 

Antivirus

Ha van olyan része a programnak, ami nagyjából felesleges, akkor az az Antivirus modul. Ez ugyanis nem más, mint a népszerű Avira „víruskergető” integrációja. A program letölti és használja az Avirát. Ha van már folyamatosan figyelő antivírus program a gépünkön, ennek semmiképpen ne engedjük az állandó védelmet, mert jó esélyünk van, hogy összeakadnak. Amúgy is érdemesebb ezt a dolgot külön kezelni. Maga az Avira amúgy jó választás, ha szükségét érezzük, töltsük le külön és telepítsük. A BeeDoctort ebből a szempontból felesleges munkára fogni.

 

Uninstaller

Az Uninstaller modul viszont hasznos lehet. Segítségével kényelmesen indíthatjuk el a programok saját eltávolító alkalmazását.

Screen Shot 2016-03-25 at 8.57.37

De ami ennél lényegesebb: az eltávolítás után az Uninstaller modul még végignézi a gépet, hogy az esetlegesen „trehány” eredeti Uninstall alkalmazás nem hagyott-e szemetet maga után (ez persze nem feltétlenül trehányság, előfordul, hogy az eredeti eltávolító egyszerűen nem tud arról, hogy az adott program a telepítése után milyen konfigurációs állományokat, átmeneti fájlokat kreált még a gépen).

 

Összegzésül

Mindent egybevetve a BeeCleaner egy nagyon sokoldalú és hatékony rendszeroptimalizáló alkalmazás, amelyet a kezdők is könnyedén használhatnak. Ha még soha nem végeztünk ilyesfajta optimalizálást a gépen, valószínűleg érezhető is lesz a javulás. Vannak hatékonyabb megoldások, de azok többsége sajnos fizetős. A BeeCleaner viszont teljesen ingyen áll rendelkezésünkre, s a legfontosabb Windows karbantartó funkciókkal kétség kívül felvértezték. Egy próbát mindenképpen megér, ha már nem, a tavaszi Windows takarítást ezúttal rábízhatjuk.

Ne maradjon le erről sem!