Tavaszi nagytakarítás Windowson és OS X-en, ingyenes programokkal

Elérkezett a naptári tavasz kezdete, s bár az időjáráson e pillanatban még nem látszik, de végre jön majd a több napsütés, a kellemesebb hőmérséklet és persze a tavaszi nagytakarítás.
Ki mondta, hogy az utóbbi csak a lakásra fér rá? Bizony, néha nem árt, ha a számítógépet is kitakarítjuk.

 

Számítógép javítás szoftverekkel

Ha lassul a PC vagy a Mac, nem kell feltétlenül azonnal elrohanni egy szervizbe. Ilyenkor jól jön a Windows és az OS X szoftveres karbantartása. Ha nincs hardveres gond, akkor ez is megszüntetheti a bizonytalan működést és a lassulást. Ehhez mutatunk most két ingyenes megoldást. Az egyiket Windowsra, a másikat OS X-re.

 

Ccleaner

A CCleaner Windowson az egyik legismertebb takarító szoftver, aminek valószínűleg nem pusztán az az oka, hogy ingyenes, hanem az is, hogy igen hatékony. A készítő Piriform több népszerű freeware segédprogram megalkotója, például a korábban bemutatott Defragglert is ők hozták össze), s lelkiismeretesen bővítik szoftvereik tudását.

Ccleaner
A Ccleaner amolyan egy “kattintásos rendrakó”, vagyis ha nem vagyunk elmélyült tudósai a Windows lelkivilágának, elég csak a Tisztítás futtatása gombra kattintanunk (bizony, van magyar nyelvű felület is) és a program máris átvizsgálja a rendszert és likvidálja a felesleges átmeneti fájlokat, Registry bejegyzéseket, halott ikonokat, hátrahagyott állományokat, böngészők által begyűjtött sütiket.
Ha kicsit testreszabottabb módon szeretnénk átnézni a Windowst, arra is van lehetőségünk, akár azt is megadhatjuk, hogy mely programok sara után kutasson a takarító szoftver.
Az Eszközök gombra kattintva pedig egy halom extra funkcióhoz juthatunk: megregulázhatjuk az automatikusan induló applikációkat, letilthatjuk a böngészőbe épülő plug-ineket, átnézhetjük a gépet feleslegesen helyet foglaló óriás fájlok után, vagy éppen duplikátumokat is felkutathatunk.
Egyszóval minden megvan egy helyen, amire szükség lehet egy kiadós tavaszi Windows takarításhoz.
A programból fizetős verziót is találunk, amely elsősorban a cégek számára nyújt plusz lehetőségeket, hogy zökkenőmentesebb legyen az irodai gépeken a Windows karbantartás.

Titanium Onyx

Az Onyx nagyjából a Ccleaner OS X-es, vagyis maces megfelelője, mind tudásban, mind felépítésben.
Itt is találunk egy kattintásos takarítási lehetőséget, amelyet elindítva a program elvégzi az alap karbantartási műveleteket és eltakarítja a feleslegesen helyet foglaló fájlokat a gépről.

Onyx OS X
De kapunk egy csomó remek kiegészítő opciót is:
átszabhatjuk a rendszer több funkcióját, megjelenését, betehetünk tetszőleges videót háttérképnek, megváltoztathatjuk az alapértelmezett képernyőkép fájlformátumot, a Dock működését stb.
Az Onyx esetében érdemes odafigyelni, hogy az általunk használt OS X verzióhoz készült változatot töltsük le a készítők oldaláról, különben félresikerülhet a rendrakás.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató