Sokoldalú Windows 10 gyorsító és karbantartó program, ingyen is

Windows tuningolás – úgy tűnik – kimeríthetetlen témakör, gyakorlatilag folyamatosan jelennek meg az újabb és újabb programok, amelyekkel gyorsítható, biztonságosabbá tehető, és könnyen kitakarítható a rendszer. A most bemutatásra kerülő Auslogics BoostSpeed 11 alig egy napos, de módunkban állt a hivatalos megjelenés előtt tesztelni, így máris be tudunk számolni a legfontosabb jellemzőiről. Elöljáróban elmondhatjuk: ez egy kifejezetten sokoldalú Windows 10 gyorsító és karbantartó program

Auslogics BoostSpeed 11: sokoldalú Windows 10 gyorsító és karbantartó program, közösségi extrákkal

Az Auslogics BoostSpeed alig egy éve szerepelt nálunk az előző verzióval. Már akkor is arra a következtetésre jutottunk, hogy egy nagyszerű Windows 10 optimalizáló programról van szó, s már akkor is nehéz volt eldönteni, hogy a kifejezetten kezdőknek, vagy a profiknak ajánljuk-e inkább a programot. Van amúgy belőle ingyenes és fizetős változat egyaránt.

Nos, ezek egyike sem változott. Az új verzió is kiváló minőségű, s annyira összetett, teljesen testreszabható funkciókat, eszközöket találunk benne, hogy a profik számára is tökéletes választás, ha anélkül gyorsítanák a munkájukat, hogy le kellene mondaniuk az aprólékos beállításokról, a manuális felügyeletről. Ám éppígy a kezdők is megtalálják vele a számításukat, hiszen ha nem akarnak elveszni a temérdek gomb és opció erdejében, ott van számukra az egy kattintásos Windows optimalizálás lehetősége.

Az új verzió felülete amúgy szerintünk sokkal ízlésesebb és letisztultabb lett. Ennek ellenére elsőre ijesztő lehet, mert az egységes ikonok, elrendezések szépségét erősen megtöri, hogy tengernyi információt és kapcsolót igyekeztek összesűríteni a kategóriákra osztott felület minden lapján. Ha viszont hozzászokunk, nagyon kezes eszközre lelünk.

Kategóriákra osztott felépítés

A program Dashboard felületén összefoglalót kapunk gépünk és operációs rendszerünk legfontosabb jellemzőiből, illetve innen egy kattintással elindítható egy átfogó optimalizálás, amellyel kitakaríthatjuk és gyorsíthatjuk a Windows működését. De ugyanitt kérhetünk részletesebb infót a számítógép minden jellemzőjéről, s egy kattintással elérhetjük a legfontosabb funkciókat is: böngészők védelme, RAM optimalizálás, ellenőrzések és optimalizálás ütemezése stb.

OneClick Scanner szintén egy kattintásnyi közelségbe hozza a fő funkciókat, de itt már lebontva indíthatjuk el az elemzéseket: merevlemez felesleges állományainak összegyűjtése, stabilitási hibák kigyomlálása, teljesítmény optimalizálás.

Van külön Clean Up lap is, ahol duplikált fájlokat kereshetünk, mélyess elemzést kérhetünk a merevlemez tartalmát illetően, kitakaríthatjuk a Registry-t, illetve láthatjuk az is, hány olyan program van telepítve a rendszerbe, amiket nem is használunk semmire. 

Ezektől is gyorsan megszabadíthat minket a program: ha a Delete Unused applications gombra kattintunk, megnyílik az Uninstall Manager modul, ahol minden programról részletes információkat kapunk (közösségi pontozással kiegészítve), így viszonylag könnyen megállapíthatjuk, mennyire gázos, ha megtartjuk, vagy éppen töröljük az adott programot. Nem csak a ritkán használtak esetében áll mindez rendelkezésünkre, ezen felül is több szempont szerint csoportosíthatjuk a telepített szoftvereket, hogy dönthessünk a sorsukról.

Ezeken felül van Optimize rész, ahol a rendszer teljesítményét babrálhatjuk, monitorozhatjuk, Protect rész, ahol a böngészést tehetjük biztonságosabbá. Vagy ott a Win10 Protector felület, amely kifejezetten az aktuális Microsoft opercáiós rendszerhez való extrákat ad, hogy a legtöbbet hozhassuk ki a Windows 10-ből.

Az Optimize részben amúgy egy kattintással állíthatjuk gamer, irodai, energiatakarékos stb. módba a Windowst. Ilyenkor a program szépen kilövi a felesleges szolgáltatásokat a háttérből, amelyek például csak elvennék a teljesítményt játék közben, vagy nagyon ennék az akkut.

Nagyon jópofa ötlet a Useful Tools panel, amely több lapnál is megjelenik és az adott témához (optimalizálás, biztonság stb.) kapcsolódó plusz eszközöket helyezi egy kattintásos közelségbe. Ezeket az eszközöket amúgy összesítve is elérjük az All Tools szekcióban. 

Van itt minden: töredezettség-mentesítő, törölt fájlok visszaállítására, vagy éppen fájlok visszaállíthatatlan törlésére szakosodott segédprogram, üres mappákat felkutató és törlő eszköz, internet-sebesség optimalizáló, driver-frissítő stb. Többségük kapásból rendelkezésre áll, míg néhányat külön kell telepíteni (általában van belőlük ingyenes és fizetős verzió, ilyen például az Auslogics Anti-Malware). A legtöbb viszont tényleg ott van azonnal és használhatjuk a csomag részeként.

Személyes segítség

Az Auslogics BoostSpeed 11 egyik izgalmas újdonsága – a pofásabb felületen és a megújult eszközök túl -, hogy immár személyes segítségre is jogosultak vagyunk, ha megvásároljuk a Pro verziót. Igaz, ez csak angol nyelven működik, de ha regisztrálunk a programban, a Customer Care felületen feltehetjük kérdéseinket (például ha nem működik valamilyen funkció a rendszerben) a cég szakértőinek. 

Emellett seregnyi olyan cikket találunk itt (szintén angolul), amelyek segíthetnek egy-egy probléma gyors megoldásában.

Összegzésül

Mindent egybevetve az Auslogics BoostSpeed 11 kifejezetten jól sikerült Windows optimalizáló, amelyet bátra ajánlunk akár a kezdőknek, akár a haladóknak. Bárki megtalálhatja benne a számítását, ha szeretné kicsit optimalizálni a rendszer működését. Van belőle ingyenes változat, de értelemszerűen akkor használhatjuk ki minden lehetőségét, ha megvásároljuk a Pro verziót.

Ne maradjon le erről sem!