Hatékony Windows gyorsítás ingyen, teljes verziós szoftverrel

Tavaly év végén bemutattuk, melyek voltak 2019 legjobb Windows takarító és tuningoló alkalmazásai. Akkor az egyik listavezető az Ashampoo WinOptimizer 17 lett, amely egy rendkívül sokrétű, mégis egyszerűen használható Windows optimalizáló program, sajnos azonban nem ingyen. Nemrég megjelent ennek a szoftvernek a kicsit lebutított, viszont cserébe teljesen ingyenes változata, amely sokak számára lehet a hatékony Windows gyorsítása záloga, ugyanis a legfontosabb takarító funkciókat benne hagyták ebben a kiadásban is, és számos olyan extrát kapunk ingyen, amelyek olykor még fizetős Windows karbantartó programokból is hiányoznak. Lássuk hát, melyik is pontosan ez a program, s mire képes.

Ashampoo WinOptimizer 2020: hatékony Windows gyorsítás ingyen

Miként az lenni szokott, ez az ingyenes verzió is az évszámmal lett jelölve, így megszületett az Ashampoo WinOptimizer 2020, amely teljes verziós szoftverként debütált a készítők honlapján. Bárki szabadon letöltheti, telepítheti, használhatja, hogy helyrepofozza vele haldokló otthoni PC-jét. A program a Windows 7/8/10 rendszereken egyaránt bevethető, hogy kitakarítsuk a telepített programok által felhalmozott szemetet, vagy éppen magukat a – feleslegesnek ítélt – programokat. De emellett optimalizálhatunk is vele egy sor Windows beállítást, adott esetben egyetlen kattintással.

Mivel nem mindenki híve az automatizmusoknak, így a program lehetőséget nyújt a rendszer beállításainak manuális szabályozására is (beleértve a háttérben futó szolgáltatások sorsát, a hálózati- és biztonsági beállításokat, a Windows 10 magánszférára vonatkozó opcióit, a hozzárendelt alkalmazásokat, az indítópult tartalmát. Mindezek persze testreszabhatók magában a Windowsban is, de közel sem olyan kényelmesen, mint a WinOptimizer 2020 segítségével, hiszen itt mindent elérünk egyetlen, átlátható felületen.

A fentieken túl kapunk még néhány praktikus fájlkezelő eszközt is, így például a File Wiper és az Undeleter funkciókat. Előbbivel visszaállíthatatlanul likvidálhatunk kényes tartalmú fájlokat, utóbbival pedig visszaállíthatjuk a véletlenül törölt állományokat (a kettő üti egymást, vagyis amit végleges megsemmisítésre ítélünk az elsővel, azt a második nem tudja visszaállítani, így az első használatát mindig jól fontoljuk meg).

Emellett kapunk egy fájlkezelőt funkciót is, amellyel darabolhatunk vagy éppen összefűzhetünk állományokat, illetve titkosíthatjuk is azokat, hogy ne férjenek hozzájuk illetéktelenek (s persze a titkosítás feloldása is ezzel történhet).

Már ez is éppen elég, de a program ezeken túl is szolgál még néhány izgalmas megoldássa, így például teljesen testreszabhatjuk vele a Windows helyi menüjének felépítését, megtudhatunk minden infót a gépünket alkotó hardver-elemekről, a lemezen helyet foglaló nagyméretű fájlokról stb.

Összegzésül

Bár kétségtelen, hogy az Ashampoo WinOptimizer 2020 kevesebb funkcióval dicsekedhet, mint a fizetős változata (jelenleg Ashampoo WinOptimizer 17), viszont cserébe teljesen ingyen rendelkezésünkre áll bármikor. Ráadásul nyelvi akadályokban sem ütközik majd a használata, hiszen – ahogy a legtöbb Ashampoo program – teljes egészében honosított, magyar nyelvű felülettel használható. Beüzemeléséhez mindössze egy ingyenes Ashampoo regisztrációra van szükségünk. Szerintünk ennyit végképp bőven megér. Érdemes kipróbálni!

Ne maradjon le erről sem!