TOP: a legjobb widgetek iOS 14-re

Az idén megjelent iOS 14 egyik legizgalmasabb újdonsága kétség kívül a widgetek bevezetése a Főképernyőre. Ezek segítségével rengeteg fontos információt jeleníthetünk meg közvetlenül a Főképernyőn, illetve számos hasznos funkciót elérünk egyetlen mozdulattal, anélkül, hogy a kérdéses programot előbb el kellene indítanunk és a felületén keresgélni. Összeszedtük, melyek – szerintünk – a legjobb widgetek iOS 14-re, amelyek abszolút kihagyhatatlanok azok számára, akik szeretnék tökéletes kényelemben használni az iPhone-jukat.

A legjobb widgetek iOS 14-re

Önállóan az iOS-be nem nagyon tölthetünk le widgeteket. Használatukhoz szükségünk van az adott appra, amely tartalmazza őket. Éppen ezért az alábbiakban sem önálló widgetekről lesz szó, hanem olyan iOS alkalmazásokról, amelyek jól használható, praktikus widgetet kaptak az iOS 14 megjelenése óta. A választék egyébként folyamatosan bővül, ahogy a fejlesztők kiegészítik a már meglévő alkalmazásokat, vagy újakkal rukkolnak elő. Illetve a válogatás végén azért mégis csalunk egy kicsit, mert mutatunk két olyan appot is, amelyek kifejezetten azért készültek, hogy bárki összerakhassa iOS-re a saját widgeteit, programozási tudás nélkül, meglepően nagy alkotói szabadsággal.

Naptár, tennivalók, GTD és levelezés, tökéletes kivitelben

Kedvenc, abszolút profi naptár appunk kétség kívül a Fantastical 3, amely ugyan elődeivel ellentétben már előfizetős, de aki komolyan szeretné menedzselni tennivalóit, találkozóit, és úgy általában a naptárait, annak ez egy kihagyhatatlan alkalmazás. A pénzünkért cserébe tényleg a jelenlegi legjobb naptár appot kapjuk, megszórva remek widgetekkel, minden méretben és többféle elrendezésben. A programról egyébként itt írtunk részletes tesztet.

Szintén nagyszerűen sikerültek a Readdle Calendar 5 widgetjei, illetve maga a naptár app is jó választás azoknak, akik sokallják a Fantasticalért az előfizetési díjat. A Readdle Calendar elérhető ingyenes és fizetős (egyszeri vásárlás) változatokban, szóval mindenki eldöntheti, melyik számára a szimpatikusabb. Amúgy erről a programról is írtunk részletes tesztet, emitt.

Kicsit talán fura lehet, hogy egy bekezdésbe vettük a naptárakat, a levelezést és a tennivalók kezelését, de az a helyzet, hogy e három kategóriában akad némi átfedés. Itt van például az Outlook app, amely kezeli a leveleinket, a naptárunkat, a tennivalóinkat, sőt, a névjegyeinket is. Ennek ellenére mondjuk egyelőre csak a naptár részhez van benne widget, az viszont korrekt, letisztult darab.

Spark Mail és a Canary Mail készítői már ügyeltek rá, hogy az amúgy remek levelező appjait (a Sparkról itt, a Canary-ról itt írtunk) a levelezés mellett a naptárakhoz is kapjon widgetet. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy e két e-mail kliens nem a legjobb naptárakkal rendelkezik, inkább csak az alap naptárfunkciókat adják. Levelezőként viszont iOS-re a legjobbak. S ami az érdekes: a Spark Mail, bár az integrált naptára nem nagy szám, döbbenetesen jó naptár widgeteket kapott.

De itt vannak még a GTD és emlékeztető alkalmazások is, amelyek közül az Apple Emlékeztetők eleve a rendszer része, s kifejezetten jól sikerült widgetekkel dicsekedhet. A mi kedvencünk mégis inkább a Things 3, amely jelenleg – szerintünk – a legjobb GTD és to-do app iOS-re. Ezek után természetesen, hogy a widgetjeik is jók lettek. Több szempont szerint is megjeleníthetünk rajtuk tennivalókat, projekteket.

Jegyzetelés

Szintén sokaknak lehet fontos a jegyzetelés, s ehhez iOS alatt jelenleg a Bear, az Apple Notes és a Notion (erről itt írtunk, kicsit több, mint egyszerű jegyzet app) kínálják a legjobb widgeteket. Mindhárom app esetében kitehetünk a Főképernyőre listákat, vagy akár egy adott jegyzetet is, amely így folyamatosan a kezünk ügyében lesz, s egy mozdulattal szerkeszthetjük. Gyors feljegyzések készítéséhez elsőrangú megoldás.

Widgetek tekintetében amúgy majdhogynem teljesen azonos a három program tudása, így választani inkább csak az appok lehetőségei alapján érdemes. S persze az sem utolsó szempont, hogy az Apple Notes eleve a telefonon van ingyen, a Notion részben ingyenes, a Bear pedig előfizetős. Ám utóbbi olcsó és rendkívül praktikus darab. Írtunk is róla anno részletes tesztet. A Notiont inkább azoknak ajánljak, akik nem egyszerű jegyzet alkalmazást keresnek, hanem egy jegyzetelésre is alkalmas életmód menedzsert, projekttervezőt és adatbázis-kezelőt egyben.

Időjárás widgetek a Főképernyőn

Nemrég összeszedtük a legjobb időjárás widgeteket egy külön cikkben, így akit ezek érdekelnek, erre a linkre kattintva elolvashatja, melyiket, miért érdemes választani. Mindenesetre álljon itt közülük a három – szerintünk – legjobban sikerült darab (a linkelt cikkben továbbiak is találhatók), amelyek nem csak widgetként, hanem időjárás előrejelzőként is megállják a helyüket.

Fájlok menedzselése kényelmesen

Ha kényelmesen szeretnénk elérni a nemrég babrált fájlokat, vagy éppen azokat, amelyek számunkra a legfontosabbak, az ingyenes Readdle Documents fájlkezelőt semmiképpen ne hagyjuk ki. Ráadásul ezzel egy halom népszerű felhőszolgáltatás tartalmát is kényelmesen menedzselhetjük. A hozzá tartozó widgetek is nagyszerűen sikerültek!

Az iOS-nek alapról része az Apple Fájlok appja, amelyhez szintén tartozik widget, hogy a legutóbb használt állományokat egy mozdulattal elérhessük.

Aki PDF-ekkel dolgozik sokat, annak jól jöhet a Readdle PDF Expert is, amely profi PDF olvasó és PDF szerkesztő funkciókkal dicsekedhet. No meg egy nagyszerű widgettel a legutóbb piszkált, vagy kedvencként megjelölt dokumentumok közvetlen eléréséhez.

Zene és videó lejátszása a Főképernyőről

Fontos számunkra a zene, vagy gyakran nézzük az Apple TV műsorait, netán ott kölcsönöztünk ki vagy vásároltunk meg filmeket? Nos, akkor örömhír, hogy a Spotify, az Apple Music, és az Apple TV appok egyaránt rendelkeznek saját widgettel. A Spotify és az Apple Music esetében akár a programok elindítása nélkül is vezérelhetjük az éppen játszott dalokat, illetve elérhetjük a gyakran hallgatott albumokat és lejátszási listákat. Az Apple TV pedig ez utóbbit biztosítja a widgetein, csak videós megközelítésben.

Egyéb hasznos infók és funkciók

Bár a fentiek talán a legfontosabbak napi szinten, azért akadnak még praktikus darabok a kínálatban. Ilyen a Countdown, amellyel évfordulók, ünnepek, események időpontjaihoz készíthetünk számlálót, hogy aztán közvetlenül a Főképernyőn lássuk azokat.

A hírek szerelmeseinek jól jöhet a Reader 5, amely a legjobb RSS hírolvasó app iOS-re, s ennek megfelelően igényes widgeteket is kapott. Bár ha több száz hír jön be hozzánk naponta, akkor mindet biztosan nem a widgeteken fogjuk figyelni, de olykor olykor jól jöhet, ha a Főképernyőn is látunk néhány friss bejegyzést.

Ha valaki a hírek helyett inkább a receptekre bukik, feltétlenül ismerkedjen meg a Whisk nevű receptmenedzser alkalmazással, amely természetesen widgetként is tudja tálalni a legutóbbi recepteket, vagy éppen a heti menüterv aktuális elemeit.

Ha már a hírek kerültek szóba, hasznos darab még a Pocket is, amellyel az online cikkeket eltehetjük későbbi offline olvasásra, ráadásul az okostelefon képernyőjéhez igazított tördelésben. Mostantól a Pocket is rendelkezik saját widgettel, amelyben láthatjuk a legutóbb lementett anyagok listáját, így egyetlen mozdulattal belekezdhetünk az olvasásukba.

Érdekes lehet még a Scanner Pro app is, amely a cikkünkben már többször is említett Readdle cég terméke. Ez alapvetően arra hogy szkennerré változtassa a zsebünkben megbújó okostelefont: bármilyen fotót, dokumentumot befotózhatunk vele, s akár több oldalas PDF-eket is létrehozhatunk így. Az új widgetek segítségével pedig a legutóbb szkennelt anyagokat egy mozdulattal elérhetjük a Főképernyőről.

Teljesen egyedi widgetek készítése

Ezek tehát a legjobb widgetek iOS 14-re. De azért még nincs teljesen vége, hiszen a kínálat folyamatosan. Ráadásul akad még itt egy kis érdekesség: ahogy a bevezetőben ígértük, következzen két olyan app, amelyekkel bárki elkészítheti saját widgeteit, teljesen a kedvének és ízlésének megfelelő stílusban. Mindkettővel többféle információhalmazt lehet megjeleníteni a főképernyőn, de hogy pontosan miket, azt a korábbi tesztekben írtuk le (elolvashatók a programok neveire kattintva). A két program a Widgy és a Widgetsmith.

Ne maradjon le erről sem!