Widgetek és ikonok testreszabása a Főképernyőn iOS 14 alatt, ízlés szerint

Mint azt anno a rendszer bemutatásakor is megírtuk, az iOS 14 egyik nagy újdonsága elődeihez képest, hogy mostantól már használhatunk widgeteket a Főképernyőn is. Ennek megfelelően a legtöbb népszerű alkalmazásból már megjelentek a kompatibilis változatok, amelyek immár Widgeteket is tartalmaznak: az összes Readdle alkalmazás, a Fantastical, a Things, a Carrot Weather, s még seregnyi egyéb iOS app kényezteti a felhasználókat saját widgetekkel. Ezek azonban csak részlegesen szoktak testreszabhatók lenni, a megjelenésükre az esetek többségében egyáltalán nincs ráhatásunk, legfeljebb a megjelenített adatok szűrési szempontjait tudjuk variálni (melyik naptár vagy tennivalólista jelenjen meg). Van azonban egy jópofa kis app, amellyel saját ízlésünkre formálhatunk widgeteket. Sőt, egyaránt lehetséges a widgetek és ikonok testreszabása a Főképernyőn iOS 14 alatt, bár ez utóbbi nem teljesen hivatalos és egzakt módszerrel valósítható csak meg.

Widgetek testreszabása a Főképernyőn iOS 14 alatt

Ha szeretnénk testreszabott widgeteket, érdemes megismerkedni a Widgetsmith nevű appal. Az ismerkedés ingyenes, sőt, az alap verziót komolyabb korlátozások nélkül tudjuk használni díjmentesen. Kreálhatunk vele például olyan naptár widgetet, amelynek hátterében a kedvenc fotónk látható, választható a feliratok (idő, dátum, havi áttekintő stb.) pozíciója, emellett pedig kiválaszthatjuk a betűtípust, a színeket, a dátumformátumot stb. Vagyis teljesen az elképzeléseinknek megfelelő külsőt adhatunk widgetünknek. Ugyanígy készíthetünk egyedi megjelenésű tennivalólistát, activity bar megjelenítőt, vagy a napkelte/napnyugta időpontját, illetve a holdfázisokat mutató widgetet is. Ezek ingyenesek. Természetesen választhatunk kicsi, közepes, vagy nagy méretű változatokat is.

Vannak fizetős extrák is, amelyeket csak előfizetés után (jelenleg 799 forint / hó) érhetünk el. Ilyen például a meglehetősen sokféleképen variálható időjárás előrejelző modul. 

Bár a Widgetsmith használata nem mondható bonyolultnak, de azért első nekifutásra kicsit ismerkedni kell a felépítésével és a működési logikájával. Ám ha megszoktuk, villámgyorsan dobhatunk vele össze egyedi widgeteket az iOS 14 Főképernyőjére.

Ikonok testreszabása a Főképernyőn iOS 14 alatt

Bár az iOS 14 hivatalosan nem támogatja a programok ikonjainak cseréjét (legfeljebb akkor, ha az adott programban erre a fejlesztők maguk építenek be opciót, lásd Bear, Fantastical stb.), ám egy kis ügyeskedéssel teljesen egyedi ikonnal láthatunk el minden appot.

Ehhez a rendszer Parancsok alkalmazását kell majd segítségül hívnunk, ám előtte érdemes letölteni a telefonra és a importálni a Fotók alkalmazásba azokat az ikonokat, amelyeket majd használni akarunk. Ikonok beszerzésére jó forrás lehet az icons8, de gyűjtöttünk már össze korábban ikonletöltő weboldalakat, érdemes átnézni a korábbi cikket. Mi ezt az ikont használjuk a Facetime átszabásához példaként. Ha az általunk kiszemelt ikonok bekerültek a Fotók alkalmazásba, jöhet a következő lépés.

Indítsuk el a Parancsok appot, majd érintsük meg a jobb felső sarokban a + jelet. Ezután válasszuk a Művelet hozzáadása gombot, a megjelenő panelen pedig koppintsunk az Alkalmazás megnyitása parancsot (ha nem találjuk a méretes listában, használjuk a lista fölötti keresőmezőt és írjuk be a parancs nevének első felét).

A megjelenő Új parancs felületen érintsük meg a Kiválasztás linket, s a megjelenő menüből válasszuk ki azt az appot, amelyiknek lecserélnénk az ikonját. Ezután koppintsunk a jobb felső sarokban látható, három ponttal (…) jelölt gombra, nevezzük el parancsunkat, majd koppintsunk a Hozzáadás a Főképernyőhöz gombra. A megjelenő panelen megadhatjuk, milyen felirat jelenjen meg az ikon alatt, illetve itt választhatjuk ki a csereikont is. Ha ezzel megvagyunk, érintsük meg a Hozzáadás gombot a jobb felső részen. 

A Parancsok ekkor hozzáadja a létrehozott új parancsot a Főképernyőhöz. Ezután nincs más dolgunk, mint az eredeti appot áttenni a Főképernyő helyett az iOS 14 Alkalmazáskönyvtár felületére. Ehhez elég az adott app ikonján hosszan rajta tartani az ujjunkat, majd az Alkalmazás eltávolítás menüpontot választani. A megjelenő panelen viszont nagyon vigyázzunk, hogy az Áthelyezés az Alkalmazáskönyvtárba lehetőségre koppintsunk, mert a másik lehetőség (Alkalmazás törlése) a nevének megfelelően likvidálja a kérdéses programot a telefonról. Nekünk viszont az nem jó megoldás, hiszen a programra még szükségünk van, csak éppen nem az eredeti ikonnal fogjuk elindítani, hanem a létrehozott paranccsal.

Ez amúgy csak félmegoldás. Ezzel a módszerrel bármely app ikonja átvariálható a Főképernyőn, cserébe viszont lassabb lesz az appok indulása, hiszen az adott ikonra bökve előbb a Parancsok alkalmazás indul el, amely meghívja a valódi appot. Emellett ikonnak sem használhatunk áttetsző hátterű PNG-t, pontosabban a rendszer figyelmen kívül hagyja az áttetszőséget. De ha valaki ennek ellenére ragaszkodik hozzá, hogy teljesen testreszabott Főképernyője legyen, egyedi ikonokkal, akkor itt a lehetőség. 

Ikonok macOS Big Sur rendszerhez

Ikonokat amúgy nem csak iOS 14 alatt cserélhetünk. A hamarosan megjelenő macOS Big Sur új iránymutatásainak megfelelően átalakíthatjuk a korábbi maces alkalmazások ikonját is, hogy jobban illeszkedjenek a rendszer megjelenéséhez. Erről itt írtunk részletesen. Nem csak a csere módját mutattuk meg, hanem azt is, honnan lehet beszerezni macOS Big Sur stílusú ikonokat szinte minden népszerű maces programhoz.

Ne maradjon le erről sem!