Ikonok maces programokhoz macOS Big Sur stílusban

Az Apple iOS 14 mellett idén ősszel debütál az új macOS Big Sur rendszer is, amely rengeteg fontos technikai újítás mellett jelentősen lecsiszolt új felületet is kapott. Az új grafikai elemek mellett az összes Apple alkalmazás új stílusú ikonokkal büszkélkedhet, amelyek egységesebb külsőt kölcsönözhetnek például a Docknak. A helyzet azonban az, hogy viszonylag kevesen lehetnek, akik kizárólag az Apple szoftvereit használják egy Macen. Viszont ki tudja, mikorra jutnak el a fejlesztők odáig, hogy minden népszerű és kevésbé ismert alkalmazás egyaránt alkalmazkodjon a megújult ikon-stílushoz. Ezen próbál segíteni egy méretes gyűjtemény, s benne az újratervezett ikonok maces programokhoz macOS Big Sur stílusban. Ezeket pár mozdulattal lecserélhetjük a kedvenc alkalmazásainknál, ha esetleg azok még nem idomulnának megfelelően a macOS Big Sur béta, illetve majdan a végleges kiadás stílusához.

Ikonok maces programokhoz macOS Big Sur stílusban

Githubon bemutatkozó méretes – cikkünk készültekor több mint 600 megabájtos – ikongyűjteményben icns formátumban találjuk meg a csereikonokat, majdnem minden népszerű maces alkalmazáshoz: Ulysses, Telegram, Spark, Affinity, Microsoft, Apple és Adobe szoftverek, Forklift, Numi, Reeder, 1Password, PDF Expert, Firefox, Chrome stb. Némelyik programhoz többféle ikonvariációból választhatunk.

Két fontos információnk van még ezzel kapcsolatban. Az egyik, hogy a teljes csomag letölthető erről az oldalról, a másik pedig az ikoncsere módja:

  • Csomagoljuk ki a gyűjteményt
  • A Finderben keressük meg azt a programot (az Applications mappában), amelyiknek lecserélnénk az ikonját.
  • Kattintsunk rá a jobb egérgombbal, s a megjelenő menüből válasszuk a Get Info menüpontot (alternatív megoldásként ha egyszer kattintunk a programra, majd megnyomjuk a CMD + I billentyűkombinációt, ugyanezt az ablakot nyithatjuk meg).
  • A megnyíló Info ablakban húzzuk rá a program neve melletti kis ikonra az általunk kiválasztott icns formátumú ikont. Amennyiben az App Store-ból telepített alkalmazásnál tesszük ezt, a cseréhez meg kell adnunk a rendszergazdai jelszót.

Érdemes figyelni, hogy jó ikont húzzunk rá a kérdéses alkalmazásra, mert ismételten átcserélni nem igazán engedi a rendszer, még akkor sem, ha visszaállítjuk az eredeti ikont. Utóbbit a fent említett Info ablakban megtehetjük, ha a program neve melletti – általunk lecserélt – kis ikonra kattintunk egyszer, majd megnyomjuk a Delete gombot a billentyűzeten. Visszaállni az eredeti ikonra ily módon enged a rendszer, de ha nagyon megkavarjuk a dolgokat, lehet, hogy már csak a kérdéses program törlése és újratelepítése segít. Szóval érdemes körültekintően eljárni az ikoncsere során. Ha viszont valakinek már most fontos, hogy akár a Big Sur bétában, akár a majd megjelenő végleges verzióban egységesebbek legyenek a régebbi, még nem frissített programok ikonjai is, számára itt a lehetőség, hogy lecserélje ikonjait.

Értelemszerűen itt nem a hivatalos ikonokról van szó, hanem rajongók, grafikusok által készített alternatívákról. Így aki türelmes, bevárhatja azt is, amíg megjelennek a maces alkalmazások frissített, a macOS Big Sur rendszerhez átfaragott változatai. A legtöbb népszerű szoftver esetében erre valószínűleg nem kell majd sokáig várni.

Ne maradjon le erről sem!