Íme az iOS 14 újdonságok: mi vár ránk ősszel az iPhone-on?

Hamarosan érkezik az iPhone-ok operációs rendszere, az iOS új verziója. Az iOS 14 számtalan praktikus és látványos újdonsággal igyekszik majd a felhasználók kedvében járni. Fontos szerepet kap a biztonság éppúgy, mint a fokozott kényelem. S bár a felületen is sokminden változik, szerencsére azért nem kell majd újratanulnia senkinek a használatát. Ezúttal röviden összefoglaljuk, melyek azok az iOS 14 újdonságok amelyek szerintünk a leghasznosabbak lesznek majd. Szeptember folyamán pedig alkalmazásonként mutatjuk majd be, miként lehet a legjobban kihasználni a rendszer megújult alkalmazásait.

iOS 14 újdonságok: testreszabhatóság és felületi extrák

A megújult rendszer legszembetűnőbb újítását kétség kívül a Főképernyőre költöző Widgetek jelentik. Pontosabban továbbra is használhatjuk ezeket az eddig megszokott módon egy csokorban, de immár bepakolhatunk Widgeteket a Főképernyő ikonjai közé is. Többféle méret használható, a variációk száma a fejlesztőktől függ. Egy Widget területre kerülhet akár több ilyen mini-alkalmazás felület is (Intelligens pakli), ezek között kedvünkre lapozgathatunk. Ráadásul a pakliban mindig az aktuális helyzetnek megfelelő Widget jelenik meg alapértelmezésben. A Widgetek használatának előnye, hogy így a teljes appok elindítása nélkül, pusztán a főképernyőre tekintve is leolvashatunk majd seregnyi hasznos információt, az aktuális naptárbejegyzésektől, a tennivalókon át a legfrissebb Apple TV megjelenésekig.

Szintén a Főképernyő újdonsága az úgynevezett Alkalmazáskönyvtár megjelenése. Itt a rendszer automatikusan csoportosítva jeleníti meg a telepített alkalmazásokat. Érdekesség, hogy lehetőségünk van az új appokat eleve úgy telepíteni, hogy a főképernyő ne jelenjen meg az ikonjuk, csak az Alkalmazáskönyvtárban. Sőt, ha egy app eltávolítását kezdeményezzük, a rendszer előtte még felajánlja, hogy a teljes törlés helyett csak az ikonja tűnjön el a Főképernyőről és kerüljön át pusztán az Alkalmazáskönyvtárba. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a Főképernyőn komplett oldalakat tudunk láthatatlanná tenni, akkor elmondható, hogy az iOS 14 Főképernyője a végletekig testreszabható. Úgy formázzuk, alakítjuk, ahogy nekünk tetszik. A ritkán használt appok ikonjait elrejthetjük, s a fontos információkat előre hozhatjuk Widget formájában. A Widgetek esetében amúgy a régi appoknál nincs lehetőség a Főképernyőre húzásra, így csak azoknál az alkalmazásoknál lesz erre mód, amelyek már rendesen az iOS 14-re lesznek optimalizálva. Bizonyára sokan dolgoznak már ezen, de például a Readdle appok (Spark Mail, Calendar, Documents) esetében már láttunk is példákat az új Widgetekre, szóval mire megérkezik a végleges iOS, lesznek appok, amelyek teljeskörűen kihasználják ezen lehetőséget.

Kompaktabb lett a bejövő hívások és a Siri megjelenése is. Egyik sem foglalja el a teljes képernyőt, így nem feltétlenül kell megszakítanunk azt a feladatot, amivel épp foglalkoztunk. Olyannyira nem, hogy a rendszer immár a videolejátszást sem csak teljes képernyőn teszi lehetővé, hanem kép a képben módon is. Vagyis használhatunk programokat, tallózhatjuk a Főképernyőt, s közben ott lebeg majd a videó is végig, az általunk meghatározott méretben és pozícióban. A dolog egyébként működik a Facetime videohívások esetében is.

Ha pedig már hívások: a csevegő program is sokat ügyesedett. A Messagesben mostantól a beszélgetési lista tetejére rögzíthetjük a legfontosabb chat partnereket, használhatunk csoportfotókat, és ezekben közvetlenül az egyik beszélgetőpartnerhez is címezhetjük az üzeneteinket, sőt, az ilyen közvetlen, összetartozó üzeneteket a csoportos beszélgetésekből kiemelve is láthatjuk, hogy könnyebben kiigazodjunk a megbeszélések közben a kifejezetten nekünk szóló megjegyzéseken. Azt már talán mondanunk sem kell, hogy egy halom új Memoji-stílus és matrica is vár ránk az új Messagesben.

Végre elérkezett az idő, amikor az iOS esetében is kiválaszthatjuk, hogy mely levelező vagy böngésző programokat szeretnénk alapértelmezettként használni a rendszerben. Ehhez ugyan a fejlesztőknek is megfelelő módon kell összerakniuk a kérdéses appot, de ez aligha okoz majd számukra nehézséget, szóval előbb vagy utóbb egészen biztosan alapértelmezetté tehetjük majd a Safari helyett a Firefoxot vagy a Chrome-ot, a Mail helyett (amely legnagyobb sajnálatunkra különösebben nem újult meg, például ugyanolyan csapnivalóan kezeli a képek csatolmányként történő használatát és ugyanúgy nincs PGP támogatás sem, mint eddig). Ismét a Readdle céget tudjuk példaként felhozni: a Spark Mail valószínűleg már az hivatalos iOS 14 megjelenési naptól kezdve támogatja majd, hogy alapértelmezett levelezőként használhassuk. Mellesleg ha már itt tartunk, azért a Safari lecserélése nem is biztos, hogy annyira fontos lesz. Akad ugyanis a böngészőnek pár igen praktikus újítása.

Fokozott biztonság

Mint fentebb említettük a Safariban akad néhány dicséretes újítás, azon túl, hogy érezhetően gyorsult az elődeihez képest, szóval konkrétan villámgyorsan lehet vele böngészni. Kapott ugyanis egy kis adatvédelmi tuningot, vagyis mostantól képes automatikusan (gépi tanulás alapján) blokkolni a különféle követő kódokat. Az Adatvédelmi jelentésnek köszönhetően pedig láthatjuk, miként viszonyulnak a weboldalak a profilkészítéshez, nyomkövetéshez. Emellett jelszavainkat is képes ellenőrizni (anélkül, hogy akár az Apple-lel megosztaná azokat az ellenőrzéshez), így időben megtudhatjuk, ha azok nyilvánosságra kerültek a kiberbűnözők köreiben.

De maga a rendszer is sok adatvédelmi és biztonsági extrával dicsekedhet: mostantól részletes információkat kapunk már az App Store-ban is, hogy egy adott app miért és milyen rendszerfunkciókhoz és adatokhoz szeretne hozzáférni a telepítés után, a kamera és a mikrofon használatáról kis virtuális jelzőfény tájékoztat minket a kijelző felső részén, s mostantól az alkalmazásoknak nem feltétlenül kell a pontos pozíciónkat megadnunk amikor hozzáférést adunk a GPS adatokhoz, hanem választhatjuk a hozzávetőleges helyzet-meghatározást, amely kevésbé pontos, de a környéket be lehet vele azonosítani (az időjárás appok számára például bőven megteszi). De például a Vágólapot sem használhatják most már az alkalmazások a tudtunkon kívül, ahogy tette ezt korábban sok népszerű program.

Kényelmesebb lett a Bejelentkezés az Apple-lel funkció is, mostantól több esetben tudjuk használni, így gyorsítva a bejelentkezési folyamatokat azokon a weblapokon és appokban, amelyek támogatják ezt a funkciót.

Egyéb újdonságok

Mint a bevezetőben is említettük, nem csak a rendszer, hanem annak saját alkalmazásai is sok új funkciót kaptak. Ilyen például a Térképek app esetében az elektromos járművek tulajdonosai számára a töltőállomások kijelzése útvonaltervezéskor, vagy a bringás útvonaltervezés lehetősége. De mostantól az szintváltozásokat, lépcsőket is jelöli a program. Kár, hogy ezen új funkciók egy része itthon nem működik még, legalábbis az általunk tesztelt béta verzióban.

Van új Fordító app is, amely hihetetlenül kényelmesen használható, gyönyörű és egy sereg hasznos funkciót rejt (teljes képernyős feliratok, hangos beszélgetések fordítása stb.). Még offline használatra is letölthetjük a szótárakat. A bétából a magyar nyelv hiányzott a repertoárból. Sokkal szebb, mint mondjuk a Google vagy a Microsoft fordítói, jó lenne, ha a végleges kiadásba bekerülnénk mi is.

De ugyanígy megújult az Otthon app is, amely immár hazaérkezéskor automatikusan villanyt kapcsol és leoltja, ha elindulunk, vagy képes az adott területen érzékelt mozgásról küldeni értesítéseket. Sőt, immár arcfelismerést is használhatunk, ha valaki becsenget a videós kaputelefonon, hogy rögtön lássuk, ha ismerős érkezett.

Új megoldás az úgynevezett App Clips, amely gyors és áttekinthető információkat nyújthat egy adott helyszínen. Gyorsabban indul, mintha egy teljes appot kellene elindítani, például parkolójegy váltáshoz, ételrendeléshez.

Végül szintén megújult a COVID-19 Fertőzéskitettség-értesítés funkció is, amely persze továbbra is csak akkor nyer létjogosultságot, ha beüzemelünk egy a rendszerfunkcióra építő appot.

Kedvenc apróságaink a béták alapján

Míg a fentiek elég szembetűnő újdonságot jelentenek, akadnak olyan rejtett iOS 14 újdonságok is, amelyeket nem vert nagydobra az Apple, de igencsak jól jönnek majd a hétköznapi használat során. Az eddigi béta verziókban nekünk például nagyon bejött, hogy az éjszakai felvételeknél a Kamera alkalmazás most már kis “célkereszttel” segíti a bemozdulás mentes képek készítését, illetve az olykor hosszúra nyúló éjszakai exponálási folyamat bármikor megszakítható. Emellett hasznos újdonság az is, hogy immár beállíthatjuk, hogy inkább a gyorsaság, vagy a tökéletes képminőség inkább az elvárás részünkről.

Praktikusnak tűnik az új időpont beállítási lehetőség is, amely az óriás “tárcsák” helyett most a beviteli mező méretére korlátozódhat. Így például az ébresztések – vagy mondjuk az Emlékeztetők – beállításakor a fél képernyőt elfoglaló görgető helyett vagy begépelhetjük, vagy a kis görgetőt használva állíthatjuk be a pontos időpontot. Utóbbit kicsit szokni kell, de pár próbálkozás után nagyon kézre áll.

Szintén hasznos újdonság lehet sokak számára, hogy a Fotók appban immár nem csak fotókat rejthetünk el, hanem a rejtett fotókat tartalmazó csoportot is. Így tényleg senki nem fogja látni rajtunk kívül a privátnak szánt fotóinkat (legalábbis anélkül, hogy visszakapcsolná a csoport megjelenítését a Beállításokban).

Ezek az iOS 14 kompatibilis iPhone-ok

Jó hír, hogy az iOS 14 még a 2016-os iPhone SE vagy épp az iPhone 6S készülékekre is elérhető lesz, illetve értelemszerűen az ezeknél újabb iPhone-okra is telepíthetjük majd. A megjelenés 2020 szeptemberében várható, de e cikk készültekor a pontos dátum még nem ismert.

A cikkben látható képernyőképek az iOS 14 béta verziójával készültek, így a végleges kiadáshoz képest lehet eltérés a feliratokban, grafikai megoldásokban.

Ne maradjon le erről sem!