Saját widget készítése iOS 14-re, temérdek funkcióval, közösségi megosztással

Az iOS 14 megjelenése óta folyamatosan jelennek meg az appok új verziói, látványos és praktikus widgetekkel kiegészítve. Sőt, akadnak olyan alkalmazások is, amelyekkel testreszabott widgeteket hozhatunk létre. Mutattunk már ilyet korábban is, de mai tesztalanyunk jóval túlmutat azon. Az alábbi kis app segítségével teljesen egyedi, rengeteg információ megjelenítésére képes widgeteket hozhatunk létre, lenyűgöző kivitelben. Egy elvárásainknak tökéletesen megfelelő, saját widget készítése iOS 14-re mostantól szinte gyerekjáték.

Widgy: saját widget készítése temérdek funkcióval iOS 14-re

Widgy a napokban került be az App Store kínálatába, hogy segítségével bárki készíthessen saját widgeteket, programozói tudás nélkül. Az appot ingyen tölthetjük le, s minden funkcióját ingyen használhatjuk. Az egyetlen megkötés, hogy az ingyenes verzióban egy időben csak egy widgetet tudunk elhelyezni a Főképernyőn, míg ha rááldozunk 1790 forintot, akkor több, különböző méretű widgetet is felhasználhatunk egyszerre.

Bár a program elsősorban arra hivatott, hogy saját widgeteket kreáljunk vele, jó eséllyel nagy közösség épül majd rá a beépített megosztási funkciónak köszönhetően. Az elkészült widgetek ugyanis nem csak az adott telefonon használhatók, hanem megoszthatók másokkal.

S hogy pontosan milyen információkat tehetünk ki a segítségével a Főképernyőre? Nos, lehetőség van különféle módon megjeleníteni a dátumokat, az éppen játszott dalok információt, rendszeradatokat (szabad memória, szabad tárhely, utolsó újraindítás időpontja, vágólap tartalom, Bluetooth státusz, akku állapot stb.), hálózati adatokat (le- és feltöltési mennyiség, wifi SSID, IP címek, VPN állapot stb.), cryptovaluta árfolyamokat, USD árfolyamot (és más valutaárfolyamokat). Az információk egy részét – például a memória és akku állapotát – a szöveges kiírás mellett megjeleníthetjük különféle grafikonok segítségével is.

Sőt, akad néhány API hívás is, amelyekkel extra infókat tudunk a widgetre varázsolni: angol nyelvű idézetek, földrengési adatok, közelgő nemzeti ünnepek dátuma és megnevezése, naplemente és napfelkelte időpontja stb. A nemzeti ünnepek nevei – hasonlóan a dátum és időpont megjelenítésekhez – lokalizáltan is megjeleníthetők, vagyis a napok és hónapok nevét, vagy az ünnepek elnevezését a program ki tudja írni például magyarul is.

A különféle adatok megjelenítésén túl a elhelyezhetünk még képeket is a widgeten, ráadásul nem csak a saját képgyűjteményünkből, hanem akár az Unsplash, a NASA, vagy más online gyűjtemények kínálatából is (vannak külön opciók a rókák, macskák, kutyák, videojátékok szerelmeseinek is).

A végtelenségig testreszabható widgetek

Bár a többi hasonló app is lehetőséget ad a widgetek színeinek, betűtípusainak és pár egyéb jellemzőinek beállítására, a Widgy ezen a téren hihetetlen alkotói szabadságot biztosít a felhasználóinak. A legapróbb részletek méretéről, színéről, pozíciójáról is szabadon dönthetünk. Ráadásul a színek megválasztásakor lehetőségünk van olyan kombinációkat megadni, amelyek az iOS világos és sötét felületéhez automatikusan alkalmazkodnak.

Mint már említettük, a Create rész minden funkciója korlátozások nélkül rendelkezésre áll, bármilyen méretű és tetszőleges felépítésű widgeteket létrehozhatunk vele. A Manage funkció viszont az ingyenes változatban korlátozva van. Csak egy widget helyet tölthetünk be, így a Főképernyőre is csak azt az egyet helyezhetjük el. Ez a korlátozás alkalmazáson belüli vásárlással feloldható, és szerencsére nem előfizetős megoldással, mindössze egyszeri 1790 forintot díj ellenében. A fejlesztők Reddit oldalán pedig rengeteg ötletet, segítséget kaphatunk a készítőktől és a közösségtől.

Ha valaki szeretne a saját elképzeléseinek megfelelő widgetet tenni az iOS Főképernyőjére, feltétlenül érdemes kipróbálnia ezt az appot. Jelenleg ez tűnik ugyanis a legjobb választásnak ebben a kategóriában.

Ne maradjon le erről sem!