Vérprofi fotómenedzser és képszerkesztő app iPhone-ra, iPadre

Többször emlegettük már, hogy manapság az okostelefonok és tabletek bőven hozzák teljesítményben a korábbi asztali gépek lehetőségeit. Ráadásul ezekbe a készülékekbe egyre jobb kamerák kerülnek (lásd például az iPhone XR-t is, pedig az amúgy nem is az Apple csúcs készüléke). Így aztán kézenfekvő dolog, hogy egy jobb okostelefont akár mindig kéznél lévő képszerkesztőként is munkára fogjunk. Ehhez viszont nem feltétlenül elegendők a rendszer saját képszerkesztő eszközei. Mai tesztalanyunk egy vérprofi fotómenedzser és képszerkesztő app iPhone-ra, illetve iPadre. Nem csak profi képszerkesztési eszköztárral rendelkezik, hanem fotóink menedzselésében is a segítségünkre lehet. Ráadásul a teljesen kezdők és a profi fotósok is megtalálhatják benne a számításukat!

FRISSÍTÉS 2020.02.19.: A cikk készülte óta a program előfizetéses rendszerre váltott. Funkcióit tekintve viszont maradt minden, amit a cikkben leírtunk.

Darkroom: vérprofi képszerkesztő app iPhone-ra, iPadre

A Darkroom egyike a legjobban sikerült képszerkesztő programoknak iOS-en. Nem állítjuk, hogy nincs olyan konkurense, amelyben még több szűrő vagy retusáló eszköz állna a rendelkezésünkre, de a Darkroomban minden megvan ahhoz, hogy a végletekig tuningoljuk fotóinkat, akár JPG, akár HEIC, vagy éppen RAW formátumban készült fényképekről legyen szó. A RAW-JPG kombó esetén választhatunk is a programban, hogy melyik változattal szeretnénk utómunkázni. Nem nagy meglepetés, hogy a RAW fotókkal érhetünk el jobb eredményt, de cserébe számolni kell a megnövekedett fájlmérettel.

Mellesleg az eredeti változathoz bármikor visszatérhetünk, sőt, akár egyes lépéseket is bármikor visszavonhatunk, vagyis a szerkesztés során nem gyaluljuk le az eredeti képet. Ha végeztünk, exportálhatunk JPG-ként, vagy adott esetben készíthetünk másolatot a módosított RAW képről is, hogy aztán asztali gépen vagy másik programban folytassuk a munkát. Bár ez utóbbi feladat viszonylag ritkán fordulhat elő, mert a Darkroomban tökéletesen tudunk fényelni, színezni minden fotót. Sajnos retusáló eszköztárral viszont – egyelőre – nem dicsekedhet, így ha eltávolítanánk felesleges részleteket a képekről, netán feliratoznánk azokat, arra itt nem lesz lehetőség.

Van ellenben színmanipulációs lehetőség temérdek. Ezen a téren az ég világon mindent belezsúfoltak a programba. Az alap szerkesztőfelületen változtathatjuk az exposure, brightness, saturation, vibrance, tint, temperature, fade, shadows, highlights, contrast, grain, sharpness, vignette értékeket kedvünkre. Ezek az eszközök teljesen ingyen a rendelkezésünkre állanak a programban. Ha portré módban készült fotóink vannak, azoknál bizonyos értékeket (brightness, saturation, contrast) külön is állíthatunk a háttér és az előtér esetében. A Depth értéknél a területet is behatárolhatjuk, hogy mire vonatkozzanak a módosítások. Az elmosódás mértékének beállításához ennek ellenére ilyenkor is a Fotók alkalmazásra kell hagyatkoznunk, arra a Darkroom nem ad lehetőséget. Ez ugyan nem tragédia, de kényelmesebb lenne, ha mindent megtalálnánk egy felületen.

Kárpótlásul viszont olyan kényelmes RGB görbét és színkorrekciós eszközöket kapunk, melyekhez hasonlóval kevés iOS-re készült képszerkesztő dicsekedhet. S ha ez még nem lenne elég, akkor a vágás (crop), perspektíva állítás, forgatás is abszolút aprólékosan kivitelezhető. Természetesen van türközés és méretezhetünk előre definiált képarányokkal is. Extraként akad még egyszerű, változtatható szélességű és színű keretezési funkció is.

Nem csak kezdőknek: lenyűgöző szűrők és saját sablonok létrehozása

Persze mobilon nem mindig van kedve aprólékos beállításokkal molyolni az embernek. De a készítők erre is gondoltak, így a programban találunk egy halom, kategóriákra osztott szűrőt is. Ezek előre definiált beállítások, amelyeket egyetlen érintéssel alkalmazhatunk a fotókon, aztán vagy tetszenek elsőre, vagy utólag még módosíthatunk is rajtuk ezt-azt. Utóbbi esetben a módosított szűrőket elmenthetjük saját gyűjteménybe, így azok később újrahasznosíthatók újabb fotókon.

Az ingyenes verzióban csak a Darkroom kategória sablonjait használhatjuk, de bármely kategóriát megvehetjük önállóan, vagy akár csomagban is mindet, kedvezményes áron. Ez esetben a divatos mono-színvilágtól, a profi fekete-fehér beállításokon át, a vintázs hatásig minden a rendelkezésünkre áll majd. Egyébként minden szűrő lenyűgöző, szóval gyorsan tuningolhatjuk velük a frissen készült fotókat,

Mini-Lightroom, avagy a képmenedzser funkciók

A Darkroom saját képmenedzser felülettel is rendelkezik, amelyen minden képnél azonnal láthatjuk, hogy szerkesztettük-e azokat, vagy éppen RAW, netán portré módban készült fotóról van-e szó. Érdekesség a Batch funkció, amely itt nem csak azt jelenti, hogy a kijelölt képeket egy mozdulattal törölhetjük, hanem azt is, hogy azokon egy érintéssel tudjuk végrehajtani ugyanazokat a módosításokat, például alkalmazni rajtuk egy adott szűrőt. Látjuk a fotók fő kategóriáit is, így viszonylag könnyen tudunk navigálni.

Ugyancsak látjuk a kedvencnek jelölt fotókat (jelölhetünk is újabbakat), illetve külön tudja válogatni a program az általa már szerkesztett fényképeket is.

Képek exportálása, módosítások visszavonása

Részlegesen már érintettük a témát, de jobb ezt külön is kiemelni, hiszen fontos kérdés. A Darkroom fotóinkat képes RAW, HEIF vagy JOG formátumban egyaránt menteni. Akár új képként, akár az eredetire mentve a módosításokat. Az exportálásra kerülő képek formátumáról, tömörítési erősségéről is dönthetünk (JPG, TIFF, PNG, HEIF formátumok közül választhatunk).

Van több lépcsős history funkció, vagyis bármilyen lépést visszavonhatunk a képek szerkesztése során. Érdekesség a Copy Hashtags funkció, amely egy adott – általunk kiválasztott – témakör (például utazás) alapján összeválogatja a fotóhoz a legnépszerűbb hashtageket is, így azokat mondjuk a fotó Instagramos (vagy máshol történő) megosztásakor csak be kell illesztenünk a Vágólapról.

Emellett a programban lehetőség van az alap metaadatok megtekintésére (aki többet szeretne ennél, ezt a programot szerezze még be mellé) is.

Apró, de adott esetben sokat számító opció: néhány kamera alkalmazással is összedolgozik a program. Így például az általunk is nemrég bemutatott Halide is képes rögtön a Darkroomban megnyitni a friss fotókat, illetve a Darkroomból is egy mozdulat visszatérni a Halide felületére és tovább fényképezni az elénk kerülő témákat. S ha már az összedolgozásnál tartunk, a Darkroom a 4.1-es verziótól kezdve már beépülő modullal a Fotók alkalmazáshoz, így közvetlenül abból is megnyithatunk benne képeket, hogy a Darkroom eszköztárával szerkesszük át azokat. Ugyanígy a rendszer Fájlok alkalmazásából is közvetlenül tudunk megnyitni képeket, így elkerülhetjük a felesleges duplikátumok létrehozását. Végezetül pedig a program iPaden támogatja a fogd és dobd funkciót, ami sokkal kényelmesebbé és gyorsabbá teszi a napi munkát.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Darkroom az egyik legjobb képszerkesztő app iPhone-ra és iPadra. Nem hibátlan, például örömmel fogadnánk benne pár retusáló eszközt (klón ecset stb.), de a színekkel, fényekkel csodát tud tenni a program, akár egy érintéses megoldással, akár úgy, hogy az ég világon mindent manuálisan állítunk be. A képmenedzser funkció már csak hab a tortán. Mivel ingyen letölthető, mindenkinek ajánljuk vele a megismerkedést. Aki pedig a legtöbbet szeretné kihozni belőle, az alkalmazáson belül megvásárolhatja a prémium funkciókat (plusz szűrők, RGB színgörbe eszköz stb.). De azok nélkül is abszolút jó választás iPhone-ra és iPadre egyaránt.

Tesztünkhöz egy iPhone XR készüléket használtunk, a Magyar Telekom jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!