iPhone XR gyorsteszt: olcsósított iPhone, rengeteg lehetőséggel

Manapság az ember nem nagyon lepődik meg azon, ha egy okostelefon árcetlijén 3-400 ezer forint díszeleg. A csúcskategória képviselői bőven hozzák ezt az árszintet, az Apple készülékei pedig kiváltképp nem olcsóságukról híresek. A múlt év végén debütált iPhone XR sem nevezhető olcsónak, hiszen 250 ezer forint körüli átlagára a hazai átlag fizetésekhez képest még mindig borsos befektetés sokaknak, de Apple mértékkel nézve mégis azt kell mondjuk: ez bizony egy olcsósított iPhone. Ennek megfelelően aztán számtalan olyan dolog hiányzik belőle, ami az iPhone X/XS/XS Max készülékeknél megtalálható. Mégis azt kell mondjuk, szinte tökéletes választás lehet a legtöbb felhasználónak, aki Apple telefonban gondolkodik. Jöjjön egy iPhone XR gyorsteszt, amelyben nem fogjuk a legapróbb részletekig kielemezni a telefont, inkább csak egy élménybeszámolót tartunk arról, milyen tapasztalatokat szereztünk pár hetes használata során.

iPhone XR gyorsteszt: érdekes egyveleg, kis hiányosságokkal

Az iPhone XR erejét a család új tagjaival közel egyező hardver adja: az Apple A12 Bionic chipset és az Apple saját grafikus vezérlője. A RAM tekintetében viszont 4 helyett csak 3 GB-ot kapott, s nélkülöznünk kell a dögös Super AMOLED kijelzőt is. Be kell érnünk egy kisebb felbontású (828 x 1792 px, 326 ppi) IPS LCD képernyővel. Ez azonban 6.1”-os, vagyis beékelődik méretben az iPhone XS és az iPhone XS Max közé (a Notch persze itt is megtalálható).

Ennek köszönhetően még kényelmesen használható egy kézzel is, viszont kellően nagy ahhoz, hogy tökéletesen lássunk rajta mindent. A képminőségével egyébként – dacára a gyengébb a társaihoz képest gyengébb panelnek és kisebb felbontásnak – szerintünk semmi gond nincs: gyönyörű. Kicsit gyengébb a betekintési szöge, mint egy AMOLED kijelzőnek, de ez túlélhető, és amúgy is csak akkor tűnik fel, ha egymás mellé tesszük a kettőt. Természetesen itt is érintőképernyővel van dolgunk, azonban hiányzik a 3D Touch funkció. Ezzel lehetne ugyebár extra menüket és funkciókat megjeleníteni, ha kicsit “erősebben” megnyomjuk a kijelzőt. No, ez itt nincs, így például a Kezdőképernyő ikonjait hiába nyomkodjuk erősebben, nem jelennek meg a 3D Touch-hoz tartozó extra menüpontok, információk. A nyomásérzékelő helyett van ún. haptikus érintés, amivel itt-ott (például iTunes zenelejátszó) előszedhetők az eredetileg 3D Touch-hoz rendelt funkciók. A haptikus érintés gyakorlatilag egy sima hosszú érintés (amit például a Kezdőképernyőn eddig is alkalmazhattunk az alkalmazások eltávolításakor) egy kis rezgéssel kiegészítve. Nem világmegváltó csoda, de kényelmesen használható. Ha valaki mondjuk iPhone 6S-ről vált, egy ideig még biztosan rááll majd a keze a 3D Touch-ra, de a helyzet az, hogy villámgyorsan feledésbe merül ez a funkció, ha nincs ott a lehetőség. Remekül megélünk nélküle is.

Maradva még kicsit a hardvernél, ejtsünk szót a 2942 mAh-s akkuról is, aminek köszönhetően meglepően jól bírja a telefon. Nálunk közel másfél-két napig is bírta egy töltéssel, pedig fotóztunk vele és babráltuk folyamatosan, elég erőforrás-igényes alkalmazásokkal is. Extraként pedig – hála az üveg hátlapnak – van lehetőség vezeték nélküli töltésre is.

A készülékház IP67 megfelelőségű, vagyis bírja a port és 1 méterig vízálló, legalábbis rövid ideig.

Fotózás-videózás: korlátokkal, mégis korlátok nélkül

Előlapi kamera tekintetében az iPhone XR hozza az XS lehetőségeit, gyakorlatilag azonosak a kamera és a “félszigeten” mellette megbújó összes érzékelő is. Így aztán az arcfelismerés (Face ID) tekintetében sincs különbség. Flottul működik a beléptetés, illetve remek szelfiket lehet lőni az előlapi (7 MP, f/2.2, 32mm) kamerával.

A hátoldalra viszont már teljesen már megoldás került, mint az XS vagy XS max esetében. Itt ugyanis nem találunk dupla kamerát, csak egy magányos, 12 megapixeles (f/1.8, 26 mm wide, 1/2.55″, OIS) darabot, optikai képstabilizátorral és amúgy csodás képminőséggel. Ám mivel csak egy lencse került hátra, a többiek optikai zoom megoldásáról eleve le kell mondanunk, s hát a depth üzemmód is kicsit másként működik az iPhone XR esetében.

A portré üzemmódot ugyan megkapjuk, de kevésbé tökéletes, mint az XS vagy XS Max fotóinál. Ettől függetlenül hétköznapi használatra tökéletesen megteszi, az automatika megfelelő fényviszonyok esetén ritkán téveszt, s természetesen a Fotók alkalmazásban van lehetőség utólagos elmosódás állításra a háttért illetően. Az Apple viszont kifejezetten ügyelt rá, hogy a portré móddal portrékat készítsünk, így ha az alapértelmezett kamera app Portré üzemmódban nem talál felismerhető arcot a környéken, akkor bizony nem készít utólag szerkeszthető portré-felvételt. Mellesleg – amint az a képen is látható – a szobrokkal nincs gondja, de azért az is látszik, hogy az automatika nem mindig gondol át mindent rendesen…

Ha azonban tárgyaknál vagy házi kedvenceknél szeretnénk kihasználni a portré mód lehetőségeit, ahhoz külön megvásárolható fotós appra lesz szükségünk. Nemrég mutattunk is egy ilyet, amelyik viszonylag olcsó, könnyen használható és tárgyak vagy állatok esetében is hajlandó portré üzemmódban fotózni (több-kevesebb sikerrel).

Videózni akár 4k felbontásban is tudunk (2160p@24/30/60fps, 1080p@30/60/120/240fps, HDR), sztereó hangrögzítés kíséretében. Ezen a téren az Apple szerintünk továbbra is veri az androidos készülékeket a felvételek minőségét illetően.

Mellesleg az iPhone XR fotóinak minőségére sem igazán lehet panasz, az alap Kamera alkalmazással lőtt fotók tiszták, szépek a színek, s az éjszakai vagy gyengébb fényviszonyok mellett is szebben teljesít már elődeinél: kevesebb képzaj, élvezhetőbb felvételek jellemzik. Összességében tehát elégedettek vagyunk a kamerával, de azzal mindenki számoljon, hogy portré üzemmód opció ide vagy oda, ezen a területen nem lesz olyan eredményes az iPhone XR, mint az X/XS/XS Max készülékek.

Összegzésül

Az iPhone XR az a készülék, amelyet nem érdemes máshogy megvenni, csak ha az ember előtte kézbe veszi. Így ellenőrizhető, hogy beérjük-e majd a kijelző felbontásával és képminőségével (nekünk bejött), hogy zavar-e minket a 3D Touch funkció hiánya (minket nem), s hogy elégedettek vagyunk-e a fotók és videók minőségével (mi igen, de az kétségtelen, hogy ez a portré mód, nem az a portré mód, ami az X-vonulat többi készülékében rendelkezésre áll). Ha ezeket kipróbáltuk, már eldönthető, hogy kellően levitték-e az árát a többihez képest, hogy cserébe együtt éljünk ezekkel a hiányosságokkal.

Ha az akkuidőt tekintjük, az XR nagyon meggyőző volt, ahogy a kijelző és a telefon mérete is abszolút ideális a közepes/nagy kezűeknek. Azzal viszont számoljunk, hogy elég súlyos darab, mármint telefon viszonylatban. Egy jobb tokkal persze megóvhatjuk attól, hogy kicsússzon a kezünkből, vagy ha mégis megteszi, akkor legalább esélye legyen túlélni.

A vezeték nélküli töltés lehetősége nem feltétlenül hoz lázba mindenkit, azzal pedig talán már megbarátkozott a többség, hogy a hagyományos jack csatlakozóról le kell mondani, így a töltés és a fülessel történő zenehallgatás csak elosztóval, vagy vezetékmentes megoldásokkal kivitelezhető. Ha pedig van kedvenc alternatív fülesünk, akkor viszont átalakítót kell beszereznünk. Ez így 2019-ben talán már nem akkora kihívás, de plusz kiadást jelent.

Az iOS 12 zökkenőmentesen fut a készüléken, ahogy az alkalmazások is, vagyis hétköznapi használatban a 3 GB RAM is megteszi a többi változat 4 GB-os méretével szemben. Természetesen nem kell lemondanunk az animoji őrületről sem, az új AR játékok is gond nélkül használhatók. Szóval a hardver és a rendszer összhangja itt is.

Alapvetően elégedettek vagyunk tehát az iPhone XR-rel, testvéreivel szembeni hiányosságai ellenére egy kifejezetten jól használható okostelefon lett. Olcsónak persze nem mondanánk, de ha valaki olcsóbb, nagy képernyős, több éven keresztül elégedetten használható iPhone-t szeretne, mi jelenleg ezt a típust ajánljuk, szemben akár egy iPhone 8 Plus változattal.

Tesztünkhöz az iPhone XR készüléket a Magyar Telekom biztosította.

A cikkben szereplő fotók átvétele csak a kiadó engedélyével lehetséges!

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató