Különleges fotós app: állatok és tárgyak fotózása portré módban iPhone XR-en

Egy modern okostelefonnal sokszor kifejezetten profi fotókat lőhetünk, miközben sokkal kényelmesebben hordhatók, mint egy hagyományos fényképezőgép. Persze sokat dobhat ezen az is, ha nem a mobil rendszer saját kamera alkalmazását használjuk, hanem olyan appokat, amelyeket folyamatosan fejlesztenek extra fotós funkciókkal kiegészítve. Mutattunk már ilyet korábban is, annak (Camera+ 2) nem csak izgalmas és hasznos fotós funkció, hanem integrált képszerkesztési eszköztára is volt. Mai választottunk utóbbival nem rendelkezik, viszont a fotózásra hivatott felülete olyan kényelmesen használható, hogy nem mehetünk el mellette szó nélkül. Emellett pedig egy igazi, extrákkal teletömött fotós app amellyel többek között megoldható az állatok és tárgyak fotózása portré módban iPhone XR-en is.

Sokoldalú fotós app, nem csak iPhone XR felhasználóknak

Manapság már dupla kamerával jönnek ki a felsőkategóriás okostelefonok, de az Apple az iPhone XR esetében valamiféle olcsó(bb), de jó megoldást keresett, így végül ebbe a készülékbe egyetlen kamera került a hátlapra, s ezzel az iPhone X és az iPhone 7/8 Plus néhány extrájáról is le kell mondanunk (optikai zoom, szélesebb látószög). Azonban a portré módot megkapta az iPhone XR is, bár kicsit lebutítva: alapból csak akkor működik, ha szó szerint portrét készítünk valakiről, vagyis az iOS kamera alkalmazása csak akkor hajlandó ebben az üzemmódban fotózni, ha felismerhető arcot “lát maga előtt”. Nos, a ma bemutatásra kerülő kis alkalmazás ezt a hiányosságot is pótolni igyekszik, s készítői szerint tárgyak és házi kedvencek esetében éppúgy működik vele a portré üzemmód, mintha a nagyiról készítenénk felvételt. De ne szaladjunk ennyire előre.

A Halide egy kifejezetten letisztult felülettel rendelkező fotós alkalmazás, amely elsősorban azzal nyújt többet az iOS alap Kamera appjánál, hogy manuális beállításokkal is dolgozhatunk, nem kell teljesen az automatikára támaszkodnunk. Így ha kedvünk úgy tartja, manuálisan állíthatjuk benne a fókuszt, a fehéregyensúlyt és az ISO értékeket egyaránt. Mindezt hihetetlenül kényelmesen, jól átgondoltan elhelyezett vezérlőkkel. Egyetlen mozdulat, hogy váltsunk a manuális és automata üzemmód között, sőt, ujjgesztusokkal is beállíthatunk ezt-azt. Minden kézre áll, minden azonnal elérhető, módosítható.

Van élő histogram funkció, testrezsabható rácsháló, s lehetőségünk van RAW + JPG változat együttes mentésére is, ami a kompatibilitás és a minőség szempontjából egyaránt megoldást jelent (természetesen a megfelelő eszközökön az HEIC formátumot is támogatja).

A jól hangzó Smart Auto automatizmus valóban mindent megtesz, hogy a készülő kép kellően éles és tiszta legyen. De manuális beállítások esetén is kapunk extra segítséget: a Focus Peaking funkció bekapcsolásakor a program zölden kiemeli azokat a területeket, amelyek a manuális fókuszálás során éppen élesek lennének a képen. Emellett a Live Histogram funkció is segítheti a pontos beállításokat.

állatok és tárgyak fotózása portré módban iPhone XR-en

Mint minden hasonló megoldásnál, azért a Halide esetében is kis fenntartással kell kezelni, amikor ugyanazt a funkciót ígéri az egykamerás XR esetében, mint amit az XS dupla kamerája nyújtana. Ettől függetlenül azt kell mondjuk, hogy a tesztek során meglepően jól teljesített a program és valóban képes volt a portré üzemmódot kihasználni tárgyak fotózásakor is. Erre ugyebár az alap kamera app nem hajlandó. Persze a Halide is szoftveres trükkökkel oldja ezt meg, így aztán az eredményt már csak a felvétel elkészülte után tudjuk ellenőrizni. De ha minden körülmény megfelelő volt, akkor bekapcsolt portré mód esetében a tárgyfotózás után is állítható lesz az elmosódás effekt mértéke, illetve a portré módos megvilágítási stílusok. Nem mindig jön amúgy össze neki, ilyenkor ugyan a portré mód elérhető a Fotók app felületén, de szerkeszteni nem tudjuk utólag a jellemzőket.

De amikor összejön, akkor teljesen profi a dolog, rendben van minden. Nem téved többet sehol, mint azt az alap kamera alkalmazás tenné egy valódi portré ellövésekor. Ilyenkor a Depth effekt pont úgy szerkeszthető a Fotók alkalmazásban, mint a portré fotóknál megszoktuk.

Ezzel tehát a Halide sokat hozzá tud tenni az iPhone XR képességeihez, ráadásul a manuális üzemmód sem utolsó szempont, mert bár csak egy lencsével rendelkezik, azért elég jó szenzorral dicsekedhet, így a fotók minősége eleve jónak mondható. A Halide pedig igyekszik tovább finomítani az automatikus beállításokat (de legalábbis nem rontani azokon), illetve alkotási szabadságot biztosítani számunkra a könnyen módosítható manuális beállításokkal.

Összegzésül

A Halide tökéletes választás azoknak, akik az iPhone XR fotózási képességeit szeretnék kicsit tovább tuningolni, s a lehető legjobban kihasználni a telefon képességeit. De emellett bárkinek jó lehet, aki egy könnyen használható, letisztult, megbízhatóan működő és manuális beállításokra is lehetőséget adó fényképező alkalmazást keres. Vannak persze többet tudó konkurensei: anno írtunk a Camera+ 2-ről, amelyet komplett szerkesztő funkciókkal és temérdek szűrővel is felvérteztek, vagy ott a ProCam, amely ugyan drága darab, de cserébe videofelvételek terén is jól teljesít és manuális fotós beállításokban is tökéletesen szabad kezet ad. Utóbbi viszont kezdőknek túl bonyolult lehet, míg a Halide egy profi számára éppoly jól használható, mint a totál kezdőknek.

Szerkesztő funkció nincs benne, így a különleges effektek használatáról vagy a programon belüli utólagos fényelésről stb. le kell mondanunk. Ha a készüléken esetleg telepítve van a Darkroom nevű képszerkesztő app, azzal viszont összedolgozik, így az elkészült fotót azonnal átdolgozhatjuk a Darkroom-ban (az viszont csak részben ingyenes, az extra funkciókért ott is fizetni kell).

Akadnak viszont még praktikus extrái: ilyen például a Technical Readout funkció, amelyet a beállítások között találunk meg, s amely részletes leírást ad a telefonunk kamerájának lehetőségeiről, jellemzőiről. Ugyancsak a beállítások között akár át is rendezhetjük a vezérlőelemek sorrendjét a képernyőn, ha nekünk másként állna jobban kézre, mint az alapértelmezett elrendezés.

A Halide 2290 forintos egyszeri befektetést jelent, s cserébe egy kifejezetten professzionális, mégis könnyen kezelhető fotós appot kapunk a telefonra. Magyar felülettel jelenleg sajnos nem rendelkezik, de mivel úgyis szinte minden funkciót valamilyen ikon jelképez, így nem nehéz kiigazodni rajta nyelvtudás nélkül sem.

Tesztünkhöz egy iPhone XR készüléket használtunk, a Magyar Telekom jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató