Fotózás iPhone-nal: extrákkal és beépített képszerkesztővel

Nem mintha különösebb bajunk lenne az iOS saját fotó alkalmazásával, de azért be kell látni, nem kényezteti el az embert beállítási lehetőségekkel, hanem szépen követi az Apple filozófiáját és igyekszik mindent automatikusan elintézni a felhasználó helyett. Ez legtöbbször nagyon kényelmes, vannak azonban esetek, amikor szükségünk lenne egy kis alkotói szabadságra. Utóbbi esetben érdemes egy alternatív fotó appot keresnünk az App Store-ban. Mi máris tudunk mutatni egy olyat, amellyel kifejezetten öröm a fotózás iPhone-on, hála a rengeteg manuális beállítási lehetőségnek, effekteknek, s az integrált szerkesztési funkcióknak.

Camera+ 2: fotózás iPhone-nal rengeteg extrával

A Camera+ alkalmazás hosszú évekkel ezelőtt látott napvilágot az App Store-ban, s már akkor is rengeteg extra funkcióval dicsekedhetett a konkurensekhez (és persze a rendszer saját alkalmazásához) képest. A napokban megjelent új verzió szinte teljesen újra lett írva elődjéhez képest, de szerencsére megtartott minden olyan funkciót, amit már korábban is szerettünk, csak kicsit lecsiszolták azokat, s melléjük raktak jópár új opciót. Így például a Camera+ 2 teljesen megújult Lightbox funkciót kapott.

Alapértelmezésben a fotóink továbbra is ide kerülnek, ami praktikus lehet, hiszen így a frissen lőtt fényképek nem rögtön a rendszer Fotók gyűjteményében landolnak (s ezzel rögtön az iCloudban is), hanem egy önálló felületen, ahol egy halom szerkesztő funkció áll a rendelkezésünkre, hogy kicsinosítsuk azokat. Ezzel a megoldással átválogathatjuk a frissen készült felvételeket, s csak azokat dobjuk át (egy mozdulattal) a rendszer gyűjteményébe, amelyek valóban jól sikerültek. Így nem utólag kell átnézni a feleslegesen eltárolt fotóinkat.

A szerkesztő felületen tudunk méretre vágni, van egy halom egy érintéssel aktiválható effekt a képminőség javítására (ragyogás, portré, vaku, naplemente, tengerpart stb.), forgathatunk, színezhetünk, élesíthetünk, elmoshatunk, zajmentesíthetünk, változtathatjuk a fotó színvilágát, a szaturációt, fényerőt, módosíthatunk az árnyékokon, vagy épp vignette effektet alkalmazhatunk. Ezeken felül akad még egy halom szűrő is, amelyekkel látványosabbá tehetjük képeinket, egyetlen mozdulattal. A retrótól a hollywoodi látványig bármit összehozhatunk a méretes gyűjtemény segítségével. S ha még ez sem lenne elegendő, akkor pár jópofa kerettel is feldobhatjuk a fotókat.

Emellett a Lightboxban rengeteg fontos infót megtudhatunk az elkészített felvételekről, illetve a megosztásuk is nagyon egyszerű a felületről. Ha pedig úgy gondoljuk, az adott fényképet érdemes eltenni a teljes gyűjteményre, egyetlen mozdulattal áthelyezhetjük azt az iOS saját fotótárába. Utóbbi egyébként mostantól sokkal kényelmesebben elérhető a programból: a Lightboxból egy érintéssel átválthatunk az iOS gyűjteményére, így akár onnan is megnyithatunk fotókat szerkesztésre. Akkor is, ha az adott fotó nem a Camera+ 2 appal készült.

A fotózás szerelmeseinek örömhír, hogy szemben az alap Kamera alkalmazással, itt szinte minden jellemzőt manuálisan is beállíthatunk már a fotózás pillanatában. A zársebesség, ISO értékek, fehéregyensúly mind-mind könnyedén módosítható a fotók készítésekor. Ráadásul több módszert is használhatunk, s vegyíthetjük az automatikus beállításokat a manuálisakkal.

Van RAW fotózási opció, így kihozhatjuk a telefon kamerájából a lehető legtöbbet, s a RAW fotót szerkeszthetjük át később – ehhez külön RAW eszköztárat kapunk a Lightboxban – a legjobb képminőség eléréséhez. Van Macro üzemmód, Slow shutter funkció, a kompatibilis eszközökön pedig portré üzemmód is, utólagos mélységélesség szabályozási lehetőséggel. A Shooting Modes gombot megérintve egyébként további extrákkal is bővül a készlet: képstabilizátor funkció, sorozatfelvétel, mosoly fotózás, időzített fényképezés.

A mentett képminőség testreszabható, beállíthatunk erősebb, tárhely spórolós tömörítést, de akár TIFF formátumba is készülhetnek a képek, ami ugyan nagyobb fájlméretet eredményez, viszont érezhetően szebb – tömörítés nélküli – képeket kapunk. Emellett – szintén a megfelelő eszközökön – akár HEIC formátumba is rögzít a program, ha ezt választjuk.

Fotózáskor választhatunk a képarányok között is, így aki esetleg hiányolja az alap Kamera alkalmazásból a 16:9-es fotók készítésének lehetőségét, itt egy érintéssel beállíthat ilyen üzemmódot is. A Camera+ 2 immár nem csak iPhone-on, hanem iPaden is gond nélkül üzemel, így aki tablettel szeretne szép felvételeket lőni, annak is megvan rá az esélye. Ott a fogd és dobd módszert is alkalmazhatjuk a fotók menedzseléséhez.

A Camera+ 2 szerkesztő eszközeit egyébként nem csak a programból érhetjük el. Beépíthető a iOS saját Fotók alkalmazásának képszerkesztő menüjébe is, így ha ott támad kedvünk átalakítani valamelyik korábban készült fotónkat, teljes kényelemben használhatjuk e célra a fentebb már említett teljes képszerkesztő repertoárt.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Camera+ 2 kifejezetten jól sikerült fotós alkalmazás. A rengeteg manuális beállítási lehetőség, a RAW felvételek készítése és szerkesztése a fotózás szerelmeseinek is megérheti a barátinak mondható 1090 forintos vételárat. A kezdőknek pedig ott az automatika és persze a hihetetlen mennyiségű effekt, szűrő, szerkesztő funkció. Szóval ennyiért azt kell mondjuk, jó vétel. Érdemes elgondolkodni a beszerzésén.

Ne maradjon le erről sem!