Elmosott hátterű fotók készítése utólag, Androidon, ingyen

Korábban az iPhone XR tesztje kapcsán mutattunk egy zseniális kamera alkalmazást iPhone-ra, amely az iPhone XR-rel készített képeknél is hajlandó volt megoldani, hogy a portré üzemmódot ne csak arcok, hanem akár tárgyak vagy házi kedvencek esetében is gond nélkül tudjuk alkalmazni fotózáskor. Így nem csak a családtagok és ismerősök mögött moshatjuk el hátteret DSLR stílusban, tetszőleges mértékben, hanem tárgyak, vagy éppen a kutyánk mögött is alkalmazhatjuk ezt a digitális effektet. Nos, mai választottunk nem mást ígér, minthogy megoldható vele elmosott hátterű fotók készítése utólag, androidos okostelefonokon.

DepthBlur: elmosott hátterű fotók készítése utólag, Androidon, ingyen

DepthBlur a mesterséges intelligencia segítségével igyekszik elérni a fentebb említett hatást, gyakorlatilag bármilyen androidos okostelefonnal készült fotó esetén. Tesztünkhöz mondjuk egy Samsung Galaxy S10-et használtunk, amely alapból is rendelkezik hasonló üzemmóddal (és megfelelő kamerákkal) a saját kamera alkalmazásában, de ha valakinek olyan készüléke van, amelyik erre nem képes, van némi esélye, hogy sikerrel járhat utólag, e programot használva. A program jelenleg ingyen tölthető le a Play Áruházból. Elvileg reklámokat tartalmaz, de mi nem találkoztunk eggyel sem, ám ez nem jelenti, hogy később nem változhat a helyzet.

Mindazonáltal egy elég jópofa kezdeményezésről van szó. Azt mondjuk egy pillanatig sem állítjuk, hogy ez az utólagos, AI-alapú manipuláció mindig, minden esetben tökéletes eredményt hoz. Sőt, meglehetősen sokszor téved, vagy generál vicces látványt a fotóból. Viszont portrék, közeli tárgyfotók és hasonló kompozíciók esetében kifejezetten hatékonyan működik és nálunk ilyenkor abszolút használható végeredményt produkált. 

A generált blur-effekt erőssége nagyon egyszerűen állítgatható, így mi tudjuk meghatározni, hogy a háttér milyen mértékben legyen elmosva. Ez ad némi szabadságot és kifejezetten kellemes hatást érhetünk el vele képeken. Ha nem tévedett a mesterséges intelligencia, akkor remekül kiemelhető a fotó témája. A Neural Engine, amelyet használ, nem minden témát ismer fel (emberek, háziállatok, bizonyos tárgyak stb.), így előfordulhat olyan helyzet is, hogy a teljes kép homályba borul.

Fotózni nem tudunk a programmal, csak már kész képeket alakíthatunk át vele. Exportálásnál nem rontja le a kép felbontását, ami jó hír, hiszen így majdnem az eredeti képminőséget hozza, csak már az elmosás-effekttel kiegészítve. Használata egyszerű, s mivel – jelenleg – ingyenes, sok kockázat nincs benne. Ha mégsem jön be a fotóinknál, egyszerűen törölhető a telefonról. Ha viszont tudjuk használni akár csak néhány képnél is, akkor kész főnyeremény. ha sok portréfotót készítünk, vagy gyakran fotózunk közelről tárgyakat, jó eredményeket érhetünk el vele.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató