Samsung Galaxy S10/S10+ gyorsteszt: a szépség és a nyers erő találkozása

Úgy tűnik, a Samsung egyre jobban ráérez a hardver-szoftver kapcsolat fontosságára az okostelefonoknál. Legalábbis nekünk erről árulkodik a két csúcskészülék, amelyek nálunk jártak pár napra. A Samsung Galaxy S10 és a Samsung Galaxy S10+ esetében nem éreztük szükségét két külön tesztnek, ugyanis a két készülék a hardvert tekintve szinte teljesen ugyanaz, pár – elég lényeges – eltéréssel. Következzen hát egy rendhagyó Samsung Galaxy S10/S10+ gyorsteszt, egyszerre két telefonról.

Samsung Galaxy S10/S10+ gyorsteszt

Szóval kezdjük azzal, ami gyakorlatilag azonos a két készülékben: ez a – területtől függő – Exynos 9820 vagy Snapdragon 555 processzor, a MALI-G76 vagy Adreno 640 GPU, illetve a 8 GB RAM. Ezek az árusítás területétől függően változnak, de az S10 és az S10+ esetében is azonosak. Vagyis az erőt illetően a két készülék teljesen egyforma, ami ugyan laboratóriumi körülmények között még így is hozhat eltérést, de amúgy tök egyforma érzés használni is őket. Villámgyors mindkettő. Ugyancsak nincs különbség a tárhelyet illetően, hiszen mindkettőnél 128 vagy 512 GB közül választhatunk, bár az S10+ esetében kérhetünk 12 GB RAM-mal és 1 TB háttértárral ellátott verziót is. Bár ennek csak akkor van értelme, ha kvázi számítógépként is használnánk a telefont, amire a Samsung DeX használata estében tulajdonképpen van is lehetőségünk. Ezzel asztali gépként használhatjuk a kézüléket, billentyűzettel, egérrel, monitorral kiegészítve, a saját “asztali rendszerével”, a telefon állományainak teljes elérése mellett. Mondjuk szerintünk e célra is bőven megteszi egy 8/512-es változat (microSD bővítési lehetőség is van, ami adott esetben akár 512 GB-os kártyát is befogad).

Tulajdonképpen a további lényeges belső funkciók (802.11ax wifi, Bluetooth 5.0, GPS, NFC) is egyeznek, ahogy az is, hogy idehaza egységesen kimaradt belőlük a rádió funkció.

Biztonság szempontjából is azonos a két telefon, hiszen mindkettőnél rendelkezésünkre áll az arcfelismerés, illetve ami még izgalmasabb: a képernyő alá épített – ultrahangos – ujjlenyomat-olvasó. Ez épp a tesztelés során kapta meg a szoftveres frissítést, ami érezhetően jót tett neki. Onnatól sokkal megbízhatóbban működött. Azt, hogy hová helyezzük az ujjunkat a képernyőn, természetesen egy animált grafika mutatja, amikor szükség van erre az információra (képernyőzár kinyitása, jelszavak megadásának helyettesítése ujjlenyomattal stb.). Megbízhatóságukról megoszlanak a vélemények, az interneten mind az arcfelismerő, mind az ujjlenyomat-olvasó átveréséről készültek videók, de azért javarészt nem olyan módszerekkel, ami bárkinek azonnal rendelkezésére áll. A Samsung pedig folyamatosan ad ki frissítéseket, az ujjlenyomat-olvasónál például pont a tesztünk alatt javították a felismerés sebeségét, valóban érezhetően. Ettől függetlenül nagyobb odafigyelést igényel a használata, mint egy “fizikai” megoldásé, mert a képernyőn nehezebb pontosan eltalálni a megfelelő részt, ha közben nem nézünk oda. Viszont a gyors működés alapja, hogy tényleg oda helyezzük az ujjunkat, ahol az érzékelő lapul.

Szintén mindkét készülék megkapta a Dolby Atmos/AKG sound hangrendszereket, szóval elég korrektül szólnak a beépített hangszórók. A telefonhoz kapott füles mondjuk nekünk nem a szívünk csücske, de ízlések és pofonok…

A házon mindkét készüléknél van Type-C csatlakozó, “hagyományos” 2,5 mm-es jack aljzat, ki- és bekapcsoló gomb, hangerőszabályzó, meg az egyelőre nem túl izgalmas Bixby gomb. Amíg nem tud magyarul a Samsung saját intelligens segédje, addig a hazai felhasználók egy részének valószínűleg teljesen közömbös ez a funkció. Pedig amúgy nem rossz. Viszont a Bixby kikapcsolása immár nem oldható meg pár mozdulattal, de ha kell -kissé macerásan – megszabadulhatunk tőle.

Ugyancsak nagyon hasznos extra mindkét verziónál, hogy van pulzus+véroxigénszint mérő funkció is. A kamerákhoz helyezve az ujjunkat, mindkét értéket gyorsan megtudhatjuk, s menthetjük a kedvenc egészségügyi alkalmazásainkba, vagy a Samsung saját Health appjába.

Ha pedig már alkalmazások: mindkét készülék ugyanazt az Android 9.0 verziót kapja alapból, felületként pedig a One UI-t, amely mára kinőtte magát és egy letisztult, ízléses, könnyen használható kezelőfelületté vált. Mind az S10, mint az S10+ villámgyors, minden app azonnal indul, gyorsan fut, s persze egy ilyen hardveren játszani is gond nélkül lehet a rendszerigényesebb 3D-s csodákkal is. Kapunk egy halom Samsung appot, amelyek mellesleg nem rosszak, de ha valakinek nem jönnének be (nem kötelező a telepítésük sem), érdemes szétnéznie korábbi összeállításunkban, ahol összeszedtük a legjobb androidos appokat.

Mivel manapság sokan rá vannak kattanva, fontos kiemelni, hogy van éjszakai mód is a One UI-ban, vagyis átválthatunk sötét felületre, ha éppen gyér megvilágítású környezetben vagyunk, vagy ránk sötétedett. Ez a funkció köthető időponthoz is, így a rendszer automatikusan is tud váltani a nappali és éjszakai felület között (fontos, hogy ez a rendszerre vonatkozik, nem minden app támogatja).

Alapértelmezésben egyébként FHD+ felbontásban üzemel az S10 és az S10+ is, de bármikor átkapcsolhatunk QHD+ felbontásra. Bár ennek véleményünk szerint nincs sok értelme, az FHD+ esetében is csodaszép, tűéles képet kapunk, s így azért mégiscsak kevésbé terheljük a hardvert, ami sebesség és akkuidő tekintetében is fontos szempont lehet.

A hátlapra mindkét telefon kapott egy 12 megapixeles (f/1.5-2.4, 26mm, 1/2.55″, 1.4µm, OIS) széleslátószőgű és egy 12 megapixeles (f/2.4, 52mm, 1/3.6″, 1.0µm, OIS) 2x optikai zoomot megvalósító kamerát. Emellett egy ultraszéles-látószögű 16 megapixeles darabbal is büszkélkedhetnek (f/2.2, 12mm, 1.0µm). Gyönyörű képe van mindegyiknek, ráadásul videofelvétel közben is lehet váltani közöttük (sajnos nem teljesen zökkenőmentesen, de azért nem vészesen lassan). Szóval ha a videózás közben módosítanánk nézetet, semmi gond. Arra viszont érdemes vigyázni, hogy ha nem megfelelően tartjuk a telefont, könnyen belelóghat az ujjunk az ultraszéles lencse felvételébe. Videót amúgy 2160p@60fps minőségben is rögzíthetünk velük (de akár 1080p@240fps és 720p@960fps is beállíthatók).

Különbségek: mindenki maga dönthet

Az S10 és az S10+ legszembetűnőbb különbségei a ház/kijelző mérete és az előlapi kamerák száma. Az S10+ értelemszerűen nagyobb, 6.4”-os kijelzővel rendelkezik, míg az S10 “csak” 6.1”-os változattal dicsekedhet. Méretétől eltekintve azonban mindkettő kiváló képminőséget adó Dynamic AMOLED, 1440 x 3040 pixeles felbontással és Gorilla Glass 6 védelemmel. Egyszerűen csodálatos a képe mindkettőnek, közel tökéletes színekkel, vakító fényerővel, s persze az oldalsó lekerekítéssel. Itt is rendelkezésünkre áll az Always on Display funkció, így minden értesítésről azonnal tudunk, ha bekapcsoljuk ezt a lehetőséget.

A készülékház (amely IP68 minősítést kapott, vagyis alapvetően por- és vízálló) mérete az S10 esetében nekünk abszolút ideális volt, még tokkal kiegészítve is kényelmesen lehetett használni egy kézben. Az S10+ azért már inkább két kezes kivitel, de amúgy a kijelző méretéhez képest meglepően jól kezelhető egy kézzel is, ha a szükség úgy hozza. Viszont csúszik rendesen, szóval egy tokot mindenkinek javaslunk beszerezni.

A kamera alkalmazás önmagában is kiváló, van lehetőség manuális és automatikus beállításokra, a mostanság divatos utólagos mélységélesség állítgatási megoldásra is képes, van panorámakép funkció (bár ezt az S10 és az S10+ tulajdonképpen megoldja nekünk a harmadik kamerájával is), s persze itt is vannak vicces virtuális avatarok és effektek, amelyeknek már inkább a szelfi üzemmódban vesszük hasznát.

Márpedig szelfizni sem semmi ezekkel a telefonokkal, hiszen mindkettő kapott egy 10 megapixeles (f/1.9, 26mm, 1.22µm) kamerát előre, az S10+ esetében pedig ez kiegészül egy 8 megapixeles (f/2.2, 22mm, 1.12µm), mélységélesség szabályozásra hivatott második optikával is.

S itt álljunk is meg egy pillanatra: az előlapi kamerák ezeken a készülékeken nem egy, a képernyőbe belógó “félszigeten” kaptak helyet, hanem konkrétan “önálló szigetként” díszelegnek a kijelző jobb felső részén. Az S10-nél magányos, az S10+ estében pedig páros kivitelben. Tartottunk tőle, hogy ez iszonyatosan zavaró lesz, de a helyzet az, hogy napi használat közben az ember észre sem veszi. Ennek oka, hogy legtöbbször az éppen futó app fejlécében helyezkednek el, s ha az esetleg épp fekete, akkor teljesen észrevehetetlenek, de ha fehér/szürke vagy színes, akkor sem zavaró, hogy ott vannak.

Teljes képernyős videólejátszás esetében pedig nem zavaróbbak, mint a japán (de ma már a hazai is) tévéműsorokban a kismillió logó és figyelemfelkeltő üzenet a kép szélein. Szóval minket egyáltalán nem zavart, hogy a kamera a kijelző sarkába került (innen az Infinity-O elnevezés), annak ellenére, hogy voltak fenntartásaink ezzel kapcsolatban. Ettől még persze nem biztos, hogy mindenkinek tetszik majd, de a helyzet az, hogy a csúcskészülékek szinte mindegyikénél belóg már így valami a kijelzőbe, szóval jobb megszokni.

Van még egy lényeges, de alapvetően láthatatlan különbség: az akku mérete. Értelemszerűen az S10+ készülék dicsekedhet nagyobb, 4100 mAh-s akkuval, míg az S10 esetében be kell érnünk egy 3400 mAh-s változattal. Előbbi ennek megfelelően döbbenetesen jól bírja, még fokozott használatnál sem feltétlenül kell naponta tölteni. De az S10 is átlagon felül teljesít. Ráadásul mindkettőnél bekapcsolhatunk energiatakarékos üzemmódot, szóval kicsi a valószínűsége, hogy cserben hagyjanak minket napközben. Sőt, mivel van lehetőség vezetés nélküli “töltésátadásra”, így a telefonok egymást, vagy más, kompatibilis eszközöket (például vezeték nélküli füles, okosóra) is tudnak tölteni a hátlapon keresztül.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Samsung Galaxy S10 és S10+ két szinte tökéletesre csiszolt okostelefon. A hardver brutális, bőven túlmutat egy átlag okostelefon képességein, s ezúttal a Samsung a szoftvert is jól összerakta. A kamera alkalmazás olyan finomságai, mint a felismert témához automatikusan igazodó beállítások, vagy az UI testreszabhatósága, pár napi szinten használt funkció automatizálásának lehetősége (például váltás a nappali és éjszakai üzemmód között), mind segítenek, hogy jól érezzük magunkat a készülékek használata közben.

Mindenesetre ebben a két készülékben szinte biztosan megtalálja a számítását bárki, aki jó minőségű, több évet is kiszolgáló androidos okostelefont keres. Hogy melyiket a kettő közül, azt érdemes élőben kipróbálva eldönteni valamelyik márkaboltban, mert ott biztosan kiderül, melyik áll kézre igazán számunkra.

97%
Kiváló

Samsung Galaxy S10/S10+

- Kiadási dátum: 2019. február
- Exynos 9820 vagy Snapdragon 555 processzor és a MALI-G76 vagy Adreno 640 GPU
- 6.1" Dynamic AMOLED vagy 6.4" Dynamic AMOLED

  • Dizájn
  • Funkciók
  • Teljesítmény

- 8 GB RAM
- 128/512 GB tárolókapacitás + MicroSD bővítés
- Hátlapi kamerák: 12 megapixeles széleslátószőgű, 12 megapixeles 2x optikai zoom, ultraszéles-látószögű 16 megapixeles

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató