A legjobb androidos programok, szinte minden feladatra

Bár technikai okokból kicsit talán többségben vannak nálunk az iOS rendszerrel kapcsolatos programajánlók, azért igyekszünk folyamatosan bemutatni androidos appokat is (Android dossziénkban megtalálhatók). Nem beszélve azokról, amelyek mindkét rendszerre elérhetők). Ezúttal egy cikkbe kerültek a – szerintünk – legjobb androidos programok, amelyekkel szinte minden napi szintű feladat megoldható.

A legjobb androidos programok

Gyűjteményünk darabjai egytől egyig jó minőségű, megbízhatóan működő androidos appok, amelyek egy része ingyenes, a többi pedig viszonylag olcsón megvásárolható. Így adott esetben teljesen ingyen, vagy csak minimális befektetéssel, kihozhatjuk velük a legtöbbet egy androidos okostelefonból. Természetesen zokszó nélkül futnak az olyan csúcskészülékeken, mint a Samsung Galaxy S10, de egy régebbi androidos telefonon is gond nélkül használható szinte mindegyik az itt felsoroltak közül (talán csak a videoszerkesztők izzaszthatják meg annyira a hardvert, hogy a használatukhoz inkább egy modern készüléket javasoljunk).

Levelezés: Spark és Outlook

Kezdjük egy sokakat érintő kérdéssel, a levelezéssel. Ízlés kérdése, de mi például nagyon nem kedveljük a Gmail jelenlegi alkalmazását, így mindig valamilyen alternatív levelezőkliens után nézünk az összes rendszeren. Okostelefonokra a legjobb levelezőprogram jelenleg a Spark, amely iOS-re régóta elérhető, de nemrég megjelent végre az androidos verzió is, amelyről azonnal írtunk részletes tesztet. Érdemes elolvasni a linkelt cikket, de röviden: ingyenes; gyors; több levelezőfiókot kezel; renegeteg hasznos extra funkciója van.

Ha valakinek nem jön be a Spark, választhatja helyette az Androidra szintén teljesen ingyenes Outlookot, amely a Microsofttól letisztult felületet, könnyű használatot és extraként naptárt és címjegyzéket is kínál. Nagyon jó választás, ha egy komplett PIM alkalmazásra vágyunk.

Naptár: Google Naptár és Outlook

A levelezéshez hasonlóan a naptárak is napi szinten fontosak. Itt az az “érdekes” helyzet állt elő, hogy ha a Google naptárakra építünk, akkor szerintünk a Google saját appja, a Google Naptár a legjobb választás. Ingyen van és mindent tud, amit elvárhatunk egy ilyen alkalmazástól.

Ha nem csak Google naptárakban gondolkodunk, akkor viszont ismét előkerül az ingyenes Outlook app, amelynek naptára szintén nagyon jó sikerült. Ráadásul a fentebb már említett levelező-integráció miatt akár a szabad időpontok elküldése, vagy éppen a naptárbejegyzések megosztása egyaránt gyerekjáték vele.

Jegyzetelés: OneNote és Keep-jegyzetek

Ha valaki megelégszik egy alapszintű jegyzet appal, azonban fontos számára, hogy szöveges/hangos jegyzetei és az oda mentett képei azért elérhetők legyenek más rendszereken (Windows, macOS, Linux, iOS, Android stb.) is, annak jó szívvel ajánljuk a Google Keep-jegyzetekalkalmazását. Leginkább olyan, mint egy digitális post-it, amelyre rajzolhatunk, írhatunk, fotókat tűzhetünk hozzá, vagy hangos jegyzetet készíthetünk. Mindezeket átláthatóan, címkékkel, színekkel elkülönítve tárolhatjuk és mivel elérhető egy böngészőben is, gyakorlatilag bármilyen rendszeren megnézhetjük jegyzeteinket.

Ha többre vágyunk, akkor viszont ott a OneNote, amely szintén ingyenes és döbbenetes tudással rendelkezik. nagyon összetett (kép, hang, videó, csatolt fájlok, tetszőleges elrendezés, kézírás stb.) jegyzeteket készíthetünk benne, s gyakorlatilag minden népszerű rendszerre van belőle önálló – szintén ingyenes – alkalmazás. Szóval jegyzeteinket minden eszközünkön szinkronizálhatjuk.

Írás: iA Writer

Ha valaki szövegírásra adta a fejét és fontos számára, hogy gyorsan és kényelmesen írhasson akár a mobilon is, annak az iA Writer a legjobb választás. Sajnos nem teljesen ingyenes, de megér minden centet. Az egyik legjobb markdown szövegíró app, amely elérhető több rendszerre is, így irományainkat bárhol folytathatjuk (Windows, macOS, iOS, Android). Részletesen is bemutattuk ebben a cikkben.

Tennivalólista: Microsoft To-Do

A Microsoft szépen fejleszti a Microsoft To-Do tennivalólista alkalmazást, amely Androidra is elérhető. Sőt, ki merjük jelenteni, hogy jelenleg a legjobb a kategóriájában. Ezt még megspékeli azzal, hogy ingyenes is. Mostanra komplett GTD alkalmazássá nőtte ki magát, így nem csak bevásárlólistákat bízhatunk rá, hanem akár a napi teendőinket is hatékonyan menedzselhetjük vele.

Mivel több rendszerre is elérhető, így a tennivalókat is láthatjuk/szerkeszthetjük minden eszközünkön. Az mondjuk rejtély, hogy a maces változat hol késik, de amíg kirukkolnak vele, addig helyettesíthető a webes felülettel Macen is.

Képszerkesztés: Snapseed, Polarr

Mivel a mostani okostelefonok már elég jó minőségben fotóznak, felmerül az igény e fotók gyors szerkesztésére is. Ehhez az ingyenes kínálatból a legjobb a Snapseed, amely ugyan nem a legkényelmesebb, de a tudására egy pillanatig nem lehet panaszunk: látványos szűrők, mindent tudó fotóretusáló eszközök (felesleges részletek eltüntetése, színelés, HDR hatás, portré optimalizálás, vignetta-hatás, forgatás, körbevágás stb.) állnak benne a rendelkezésünkre. Ingyen ennél többet kívánni sem lehetne.

Aki viszont professzionális megoldásra vágyik, annak ott a Polarr, amely ugyan csak részben ingyenes, de megéri az előfizetést, ha valóban professzionális fotóretusálásra vágyunk. Döbbenetes eszköztára van, és olyan nyalánkságokkal is kényeztet minket, mint a webp formátum támogatása.

Videoszerkesztés: Quik, FilmoraGo

Ha valaki gyorsan szeretne lenyűgöző videót kreálni felvételeiből (videókból és fotókból vegyesen), annak a Quik a legjobb ingyenes választás jelenleg Androidon. Ennél egyszerűbben használható videoszerkesztőt álmodni sem lehetne, ennek ellenére azt kell mondjuk, minden alap eszközt megkapott, ami a gyors vágáshoz, effektezéshez kell. Az egy érintéssel aktiválható sablonoknak köszönhetően pedig az abszolút kezdők is élvezetes, pörgős videókat készíthetnek a segítségével. Alapértelmezésben a videók végére odatesz egy Quik logót, de még ez is kikapcsolható a szerkesztés közben.

Kicsit többre képes a FilmoraGo, amely már közelebb áll egy fokkal a profi videoszerkesztőkhöz, de ennek megfelelően sajnos meg is kérik az árát az extra funkcióknak. Az alapokat viszont itt is ingyen használhatjuk, igaz, itt a filmecskénk végére odarakott FilmoraGo logó nem kapcsolható ki ingyen. Mindenesetre az egyik legjobb választás, ha kényelmesen, de hatékonyan vágnánk videókat okostelefonunkon.

Segédprogramok: Gboard, Files, Audio Recorder, Office Lens, Annotate, Időjárás és Radar, VLC

Következzen néhány igen praktikus, napi szinten használható segédprogram, amelyek szinte nélkülözhetetlenek egy androidos okostelefonról. Az egyik ilyen a Google saját billentyűzete, a Gboard, amelyet javaslunk mindenkinek, aki tényleg kényelmesen szeretne írni az okostelefon képernyőjén elérhető szoftveres billentyűzeten. Rengeteg extrával rendelkezik (ujjunk húzásával írhatunk, kényelmesen mozgathatjuk a kurzort a szövegekben, normálisan használható a szövegátírás stb.) és letisztultabb, mint a legtöbb, a készülékgyártók által összetákolt alap billentyűzet.

Szintén Google termék a Files, amely amellett, hogy jól használható fájlkezelő app, egyben a telefon karbantartásáról is gondoskodik. Összeszedi nekünk a felesleges fájlokat és segít azok biztonságos eltávolításában (korábban itt írtunk róla).

A Sony-féle ingyenes Audio Recorder egy sokoldalú diktafon alkalmazás, amely AAC vagy WAV formátumban képes hangrögzítésre. A felvételeket könnyen megoszthatjuk, de előtte még lehetőségünk van azok szerkesztésére (eleje-vége levágható), illetve zajszűrésére és normalizálására is.

Ugyancsak jól jöhet bármikor a Microsoft Office Lens alkalmazása, amely hordozható szkennert varázsolt az okostelefonból. Így a dokumentumokat pillanatok alatt befotózhatjuk és akár több oldalas PDF-eket is kreálhatunk belőlük.

Korábban már szerepelt nálunk egy tesztben az Annotate nevű alkalmazás, amely tökéletes lehet, ha a képernyőképeket, fotókat szeretnénk feliratokkal, jelölésekkel, kiemelésekkel ellátni. Ha valamit el kell magyaráznunk egy ismerősnek, igencsak hasznos kis app ez, hiszen egy képernyőképen egyszerűbb prezentálni, hogy milyen beállításokat kell ki- vagy bekapcsolni egy funkció működéséhez. De példárul egy térképrészleten is könnyedén bejelölhetjük vele a tudnivalókat.

Ha valaki egy kényelmes és szinte minden formátummal megbirkózó videolejátszó szoftvert keres, a VLC appot feltétlenül próbálja ki. Mint azt korábban már megírtuk, ez a legjobb ingyenes médialejátszó minden platformra. Akár zenét, akár videót akarunk lejátszani az okostelefonon, ezzel megtaláljuk a számításunkat.

Ugyancsak fontos kérdés lehet a várható időjárás, ami elvileg minden okostelefonon alapból látható, mert szinte mindegyiken van valamilyen időjárás-előrejelző app gyárilag telepítve. Azonban ezek pontossága általában megkérdőjelezhető. Bár az időjárás-előrejelzés amúgy sem igazán megoldható 2-3 napnál előbbre, az Időjárás és Radar Pro (van belőle ingyenes verzió) még mindig a pontosabb programok közé tartozik. Régóta használjuk mi is, és nem szoktunk csalódni benne. Általában beletrafál a várható időjárásba. A radarképe pedig kifejezetten imádni való. Erről is írtunk részletes tesztet, itt.

Ha szeretünk híreket olvasgatni az okostelefonon, de nem mindig jut időnk mindent azonnal elolvasni, jól jöhet egy program, amelyben eltárolhatjuk a böngészés közben lelt érdekességeket későbbi olvasásra. A Pocket tökéletes választás erre a célra. Ráadásul az elmentett anyagokat később akár offline is elolvashatjuk vele, így ha a buszon ülve nem akarjuk fogyasztani a mobilnetes keretünket, semmi gond! Olvashatunk nyugodtan, internetkapcsolat nélkül is.

Biztonság: Windscribe, VPNSecure, Enpass

Egy okostelefon esetében fokozottan érdemes ügyelni adataink biztonságára. Ehhez korábban ajánlottunk több VPN szolgáltatást is, amelyek segítségével az ingyenes wifi pontokhoz csatlakozva is megóvhatjuk személyes adatainkat és biztonságban internetezhetünk az ingyenes hálózaton. Az egyik itt, a másik itt található. Mindkettő egyszerűen beüzemelhető Androidon is.

Jelszavaink biztonságáról is egyszerűen gondoskodhatunk okostelefonunkon. Erre szintén ajánlottunk két alkalmazást korábban. Az egyik az Enpass, a másik a 1Password. Mindkettő cross-platform így jelszavaink, PIN-kódjaink, banki adataink elérhetők minden eszközünkön, miközben a titkosított tárolásnak hála nem kell attól tartanunk, hogy illetéktelen kezekbe kerülnek.

Egészség: Welzen, Pzizz, Yazio

Végül következzen néhány olyan app, amelyekkel az okostelefon az egészségünk megovásában is képes lesz segíteni. A Welzen és a Pzizzpéldául két remek meditációs-relaxációs alkalmazás, amelyekkel megnyugtathatjuk zaklatott idegeinket, vagy éppen segíthetjük a koncentrálást munka vagy tanulás közben.

Ezek mellett jól jöhet még Yazio is, amely segít az egészséges táplálkozásban. Amolyan személyi asszisztensként segítheti diétánkat, vagy éppen egészséges és finom receptekkel szolgálhat a mindennapokban.

Cikkünk elkészítéséhez egy Samsung Galaxy S10 készüléket használtunk, a Samsung Magyarország jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató