Hatékony és ingyenes androidos karbantartó program, extrákkal

Anno összeszedtük egyetlen cikkbe, miként lehet felgyorsítani egy régi, vagy csak lassuló, haldokló androidos okostelefont. Az a cikk ugyan máig aktuális és használhatók a benne elsorolt tippek és appok, azonban ma terítékre kerül egy újabb kivitelű, nagyon sokoldalú, ráadásul ingyenes androidos karbantartó program. Mentes a felugráló reklámoktól és szorgalmasan teszi a dolgát. Érdemes megismerkedni vele.

Sokoldalú, ingyenes androidos karbantartó program

A Files Go egy teljesen ingyenes, androidos takarító alkalmazás, egyenesen a Google műhelyéből. A program felülete nagyon letisztult, gyakorlatilag mindenben hozza a Google által meghatározott mobil appos kritériumokat. Ennek köszönhetően aztán villámgyorsan elsajátítható a használata, ami amúgy is mindössze abból áll, hogy vagy kategóriánként (fotók, nagy fájlok, átmeneti állományok stb.) vagy egyszerre utasítjuk a feleslegessé vált fájlok törlésére a telefonról. Az átmeneti fájlok eltakarítása teljesen automatizált, a nagy fájloknál viszont van beleszólásunk, hogy mit töröljön, csak összeválogatja egy listába azokat, amelyek a legtöbb helyet foglalják a készüléken. Ugyanígy a korábban letöltött állományokat is átvizslathatjuk.

A fotók esetében akkor járunk a legjobban, ha használjuk a Google Fotók appot a telefonon (és miért ne tennénk, hiszen rengeteg nagyszerű kényelmi funkcióval rendelkezik). Ez esetben ugyanis egyetlen mozdulattal megszabadít minket a program a telefonon a már felhőbe mentett képektől is. A nézőkép persze marad a készüléken, vagyis rálátunk gyűjteményünk darabjaira, de legalább nem 12 megapixeles fotók foglalják el a teljes háttértárat. Ha valamelyikre mégis szükségünk van teljes méretben, csak megérintjük annak nézőképét a Fotók appban és máris letölti nekünk újra a telefonra. Mellesleg ha normális minőségben (jelenleg ez a Google számára 16 megapixelt jelent) engedjük felhőbe menteni a fotóinkat a Fotók alkalmazásnak, akkor erre korlátlan (!) felhő tárhelyet kapunk a Google-tól, vagyis nem a Gmail fiókunk 15 GB ingyen tárhelyét fogyasztjuk le vele.

A program egyébként üzenetek figyelmeztet is minket, ha kezdünk kifogyni a tárhelyből. Azt, hogy mely mappák esetében szóljon, ha azok kezdenek túl sok helyet elfoglalni, könnyedén testreszabhatjuk a Beállításokban.

Beépített fájlmenedzser és fájlmegosztó

A program a takarításon kívül rendelkezik beépített, igaz visszafogott tudású fájlmenedzser funkcióval is. Ezzel teljes kényelemben, kategóriákra (fájltípusokra) bontva tallózhatjuk telefonunk tartalmát. Azt is azonnal átnézhetjük vele, hogy a telepített alkalmazások mennyi helyet foglalnak. Persze vannak ennél sokkal komolyabb, több funkcióval felvértezett androidos fájlkezelők is, de arra, hogy átnézzük, mi foglalhatja a helyet a készülékben, tökéletes.

Végül egy nagyon praktikus fájlmegosztó funkciót is integráltak a programba. Ha két androidos okostelefonon telepítve van a Files Go, akkor közöttük teljes kényelemben tudunk fájlokat csereberélni memóriakártyák és kábelek használata nélkül, biztonságosan (titkosított átvitellel).

Összegzésül

Mindent egybevetve a Files Go egy kifejezetten jól sikerült telefon-takarító alkalmazás, néhány egy napi szinten is hasznos extrával: a fájlok telefonok közötti megosztásának lehetősége. Így aztán éppúgy tudjuk javasolni ennek a telepítését is, mint a nemrég bemutatott – s mellesleg szintén Google által készített – adatforgalom figyelő és wifi kereső appnak. Nem állítjuk, hogy ez a leghatékonyabb takarító program Androidra, de kezdőknek például kifejezetten jó választás, hiszen egyszerűen használható és kellően hatékony.

Tesztünkhöz Samsung Galaxy S9 okostelefont használtunk, amelyet a Samsung Electronics Magyar Zrt. biztosított számunkra.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató