Lassuló, haldokló androidos mobil? Jöhet az Android gyorsítás!

Ha már sikerült március elsején sokakat rávenni a PC és a Mac tavaszi nagytakarítására, olvasói kérésre adunk pár tanácsot az androidos okostelefonok rendberakáshoz is. Következzen hát az Android gyorsítás.

Android gyorsítás trükkökkel

Mielőtt jönnének a karbantartáshoz szükséges szoftverek, kezdjük azzal, ami a legtöbb problémát okozza: a telepakolt telefonnal. Nézzük szépen sorban, mivel lehet túlterhelni egy okostelefont és melyik esetre mi a megoldás.

 • Tömegével telepített programok

  A Play áruházból teljes kényelemben tölthetünk le appokat, amelyek között sok tényleg hasznos, van azonban egy halom, melyeket legfeljebb aznap indítunk el, amikor telepítettük, utána pedig már csak foglalják a helyet, rosszabb esetben pedig futnak a háttérben és a processzor idejét, illetve a rendelkezésre álló RAM-ot is feleslegesen rabolják. Sőt, az akkuidőt is csökkentik!
  TENNIVALÓ:
  1. Távolítsuk el a feleslegessé vált alkalmazásokat. Ezt a telefon gyártójától függően több módon is megtehetjük (az Android előnye és hátránya is ez a szabadon átalakíthatóság), ha biztosra akarunk menni, akkor a beállításokban kutakodjunk (Settings) az alkalmazáskezelő után (Apps).
  2. Ha valamitől nagyon nem akarunk szabadulni, pedig foglalja a helyet, akkor próbáljuk meg áttenni azt a telefonba helyezett memóriakártyára. Feltéve persze, hogy a mobilunk bővíthető ily módon és olyan Android verziót használunk, amely ezt megengedi. Javarészt erre is a Settings rész Apps menüpontjában van lehetőség. Az adott alkalmazás nevét, majd a Move to SD card gombot megérintve.
 • Több antivírus és biztonsági program egy telefonon
  Ne tegyük! A biztonságmániának is vannak határai. Ahogy egy Windowst is könnyedén meg lehet ölni ha egyszerre több antivírus szoftvert hagyunk háttérben futni, úgy az Androidnak sem tesz jót.
  TENNIVALÓ:
  Válasszunk ki egyet, amelyben megbízunk, a többit pedig vagy tüntessük el a telefonról, vagy kapcsoljuk ki őket. Utóbbi előnye, hogy így néha átvizsgáltathatjuk velük a telefont, ha valami nagyon gyanúsat észlelünk és úgy gondoljuk, hogy egy malware átjutott az állandó védelmen.
 • Háttérben futó alkalmazások
  Hasonlóan a biztonsági programokhoz, üzenetküldők, felhő alkalmazások és hasonló appok is futhatnak a háttérben, ami lassítja a rendszert és az akkunak sem használ.
  TENNIVALÓ:
  Egyszerű. Ami nem kell, állítsuk le, vagy ha annyira nem használjuk, töröljük. Lehetséges célpontok: Messenger, Whatsapp, Viber, Skype, Dropbox, Box, Google Drive stb.
 • Állandóan bekapcsolt GPS, Wi-fi, Bluetooth
  Mindegyik nagyon praktikus, már ha tényleg használjuk. Ha nem, akkor csak rövidítik a mobil készenléti idejét.
  TENNIVALÓ:
  A GPS működése a Settings / Location részben testreszabható, beállíthatjuk akku-takarékos üzemmódra is, amikor éppen nem létfontosságú a “halálos pontosság”.
A Bluetooth-t is felesleges állandóan bekapcsolva tartani, ha nem akarjuk éppen BT-s eszközzel összekapcsolni a telefont. 
Ugyanez vonatkozik a wifire is. Ha úgyis a mobil adatforgalmat használjuk, kapcsoljuk ki.
 • Hatalmas fotó- és videógyűjtemény
  Egyre jobb kamerák kerülnek az okostelefonokba, naná, hogy boldog-boldogtalan állandóan használja. Azonban 8 megapixel fölött a képek fájlmérete is jelentősen megnő, így felzabálják a rendelkezésre álló tárhelyet. Ha még megfejeljük néhány full HD (vagy 4k) videóval, akkor pillanatok alatt leredukálunk egy 32 GB-os háttértárat is.
  TENNIVALÓ:

  Használjuk SD kártyát a telefonban (ha van bővítési lehetőség) és a fotós alkalmazásoknál állítsuk be, hogy közvetlenül arra mentsék a fényképeket, videókat.
Ha ez sem elég, érdemes feltenni a Google Photos alkalmazását és a Google fiókunkba feltölteni a fotókat. Az alap tárhely ugyan “csak” 15 GB, amibe ugyebár beletartozik a Gmail fiókunk, de vásárolhatunk olcsó havi előfizetéssel további tárhelyet is. A Photos automatikusan feltölti a képeinket a felhőbe (megadható, hogy ezt csak wifi kapcsolat esetén és töltés közben tegye), a telefonon pedig nézőképeket hagy meg, a teljes fotó akkor töltődik le újra a készülékre a szerverről, ha szükségünk van rá.
Van ingyen korlátlan fotótárolási lehetőség is, de ha ezt választjuk, legyünk tisztában vele, hogy ilyenkor a Photos nem a teljes méretű fotót tölti felhőbe, hanem egy kisebb verziót. Ami képernyőre és kis méretű nyomtatásra elég lesz, de másra nem, szóval ez inkább csak biztonsági mentés funkció. Annak viszont praktikus.

 

CCleaner

Ha a fentieken túl vagyunk, jöhet az Android gyorsítás következő lépése: telepítsünk egy takarító appot.

Ma reggeli anyagunkban Windowsra a CCleanert ajánlottuk. Androidra is ez az első javaslatunk, ugyanis a mobil változat is ugyanolyan jól használható és hatékony: eltávolíthatjuk vele a felesleges átmeneti állományokat és a programok megregulázásában is segít.

1456826806_thumb.png

Mondhatjuk, hogy igen alapos munkát végez. Letölthető a Play áruházból, teljesen ingyen.

Clean Master

Ha kicsivel többre vágyunk, a Clean Master lehet a jó választás, melyet nevezhetünk az Android gyorsítás királynőjének is. Ez a program a háttérben futó alkalmazások leállításától a felesleges fájlok eltávolításáig mindent megcsinál a telefonon, optimalizálja a memóriahasználatot és még biztonsági funkciókkal is felvértezi a rendszert. Szintén ingyenes app.

1456826814_thumb.png

Rootolt telefonon használva extra funkciókat is kapunk, így még hatékonyabb a takarítás és optimalizálja a háttérfolyamatokat is. Az ingyenességért cserébe viszont akad benne szép számmal reklám, igaz ízléses, nem zavaró formában.

Ha semmi nem segít

Ha nem jött össze az Android gyorsítás, akkor indulhat az újratelepítés. Ezt viszont mindenképpen előzze meg egy biztonsági mentés, mivel a telefon gyári állapotba történő visszaállítása (a Settings-ben keresgéljünk) egyben azt is jelenti, hogy az adatokat és a beállításokat is törli a rendszer. Menthetjük adatainkat a számítógépre (ehhez általában minden gyártó ad szoftvert, vagy letölthetünk ilyet az internetről), de ha már androidos készülékünk van, érdemes erre a célra a Google felhőjét használni és a címjegyzéket, naptárbejegyzéseket, telepített appok listáját stb. mind rábízni a Google-ra. A Google Drive-ra akár dokumentumokat is átmenthetünk, a korábban említett Photos pedig jól jöhet a fényképek és videót lementéséhez a telefon teljes törlése előtt. Még egyszer: ha erre vállalkozunk, győződjünk meg róla, hogy mindent elmentettünk számítógépre vagy felhőbe.

Rootolt telefonra egyedi ROM

Ha rootolt telefont használunk, próbálkozhatunk a gyártó által feltett rendszer és felület helyett egy alap Androiddal (pl. Cyanogen). Ezek általában jelentős sebességnövekedést hoznak az összezagyvált változatokhoz képest. Viszont telepítésük macerás, kezdőknek nem ajánlott. Akit érdekel a dolog, keresgéljen az interneten, de belefogni csak saját felelősségére tud, mert a rootolás és rendszercsere garanciavesztéssel jár szinte minden gyártónál.

Ne maradjon le erről sem!