Mobil adatforgalom figyelése, csökkentése és wifi keresés egyben

Az elmúlt időszakban több olyan programot is mutattunk, amelyekkel wifi pontokat lehet keresni a világ bármely táján, beleértve kicsiny hazánkat is. Sőt, azt is megmutattuk, miként lehet ezt megoldani akár a legtöbb okostelefonon úgyis ott lebzselő Facebook appal is. Ma egy hasonló alkalmazást mutatunk Androidra, amely azonban túlmutat az egyszerű ingyen wifi keresési szerepen. A mobil adatforgalom figyelése, sőt, akár annak csökkentése is megoldható vele.

Datally: mobil adatforgalom figyelése, menedzselése

A Google-féle Datally ingyen tölthető le az androidos okostelefonokra a Play Áruházból. Ezzel a programmal könnyedén megregulázhatjuk a telefonra telepített többi appot, hogy engedély nélkül ne essenek neki a mobilnetünk használatának (például egy jól irányzott frissítés-letöltéssel). Így elkerülhetjük, hogy anélkül merítsük le adatkeretünket, hogy érdemben használtuk volna azt internetezésre, levelezésre, csevegésre.

A Datally működése nem különösebben bonyolult, ha engedélyezzük neki a rendszerfunkciókhoz való hozzáférést, szépen telepíti a saját VPN szolgáltatását és onnantól azon keresztül jutunk ki az internetre mobilos csatlakozáskor. Ennek köszönhetően a lehívott weboldalak előbb távoli szerveren kerülnek feldolgozásra, tömörítésre, így a telefonra gyorsabban és jóval kevesebb adatforgalmat generálva töltődnek le. Korábban egyébként bemutattunk néhány VPN szolgáltatást, s akadt köztük olyan is, amelyik szintén képes az adatforgalom csökkentésére, a böngészőben megnyitott oldalak képeinek letöltés előtti méretcsökkentésével.

Emellett a Datally letiltja az általunk kiválasztott alkalmazások internet elérését, így azok a háttérben biztosan nem zabálják le az adatcsomagot. Viszont kényelmi funkcióként, ha mi magunk indítjuk el a kérdéses appot, a Datally képes automatikusan is engedélyezni neki az internet hozzáférést, anélkül, hogy ehhez bármilyen extra beállítást el kellene végeznünk. Szóval teljes a kényelem, az alkalmazások csak akkor látnak rá a világhálóra, ha azt mi is akarjuk, s mindez nem igényel plusz ujjmozgást az érintőképernyőn, lévén automatikusan megy minden.

Ha mégis a manuális engedélyezésre vágyunk, azt is megtehetjük, legkényelmesebben úgy, hogy bekapcsoljuk a “buborék” funkciót. Így – a Facebook Messenger “fejeihez” hasonlóan – folyamatosan látjuk egy kis buborékban, hogy éppen mi használná a mobilnetet, s ha kell tilthatjuk, ha kell, engedélyezhetjük.

Természetesen a program a letöltési és feltöltési forgalom alakulásáról is képet ad, grafikonnal jelölve, mikor használtuk a leginkább mobilnetünket, sőt azt is, melyik alkalmazás, milyen arányban dolgozott online. Beállíthatunk napi limitet is, így ha azt elérjük, a program letiltja a mobilnet használatát. Ezt természetesen egy mozdulattal felülbírálhatjuk, vagyis nem zár ki minket aznapra végleg az internetezés élvezetéből.

Mellesleg van vendég üzemmód is, amelynél átmenetileg korlátozhatjuk a maximális adatforgalmat. Így mondjuk a gyerek kezébe adva a telefont, a vendég üzemmód bekapcsolásával (jelszóval lehet csak kikapcsolni) biztosak lehetünk benne, hogy a gyerkőc nem darálja le a teljes mobilnet előfizetésünket pár játékkal.

Wifi keresőnek sem rossz

Nem állítjuk, hogy a korábban bemutatott wifi-keresők nem jobbak, mint amire a Datally jelen pillanatban képes e területen, de ha épp nincs más kéznél, akkor ebben a programban is találunk egy halom wifi pontot. Nem csak a környezetünkben lévőket mutatja a térképen, hanem bárhol előre felderíthetjük vele a terepet, hogy például nyaralásnál felkészülten érkezhessünk, ne kelljen elkezdeni kérdezősködni, hol a frászban lehet ingyen wifit lelni a környéken.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Datally az egyik legjobb app a mobilnetes spóroláshoz. Ha nincs korlátlan, vagy kellően méretes adatcsomagunk, feltétlenül érdemes beüzemelni. A wifi-kereső funkcióval vegyesek az érzelmeink, láttunk már több wifi pontot tartalmazó gyűjteményt, de nem félünk tőle, hogy idővel ez nem bővül majd drasztikusan itt is. De a legtöbb felhasználónak valószínűleg elegendő lesz a már meglévő gyűjteménye is.

Tesztünkhöz Samsung Galaxy S9 okostelefont használtunk, amelyet a Samsung Electronics Magyar Zrt. biztosított számunkra.

Ne maradjon le erről sem!