Spórolás a mobilnettel utazáskor Windowson és Macen

Utazni jó, ezt bátran ki merjük jelenteni. Ahogy azt is, hogy utazni nem mindig veszélytelen. S itt most nem a repülésről vagy a sztrádákon uralkodó borzalmas közlekedési viszonyokról beszélünk, hanem arról, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve adataink, ha okostelefont vagy számítógépet viszünk magunkkal. Szerencsére erre vonatkozólag már szolgáltunk megoldással, hiszen mutattunk több VPN szolgáltatást (például itt és itt), amelyekkel megóvhatjuk adataink biztonságát akkor is, ha külföldön esetleg ingyenes wifi ponthoz kapcsolódunk a szállodákban, kávézókban, repülőtéren stb. De éppen az ingyenes wifi használat kapcsán merül fel egy újabb probléma az utazások során: miként oldható meg a spórolás a mobilnettel utazáskor, ha éppen nem találunk ingyenes wifi pontot, amivel kiválthatnánk a saját előfizetés adatforgalmát.

 

Trip Mode: spórolás a mobilnettel utazáskor

Elsőre persze nem tűnik nagy kunsztnak a spórolás, hiszen az ember úgy van vele, hogy ha spórolni kell az adatforgalommal, akkor majd beéri a kedvenc híroldala napi letöltésével és a levelek átnézésével. A Messenger vagy a Skype meg majd chat üzemmódban kerül bevetésre a videocsevegés helyett, s máris sikerült visszafognunk adatéhségünket. Csakhogy a számítógépek nem ennyire következetesek, így mind a Windows, mind a macOS hajlamos a háttérben fel- vagy letöltögetni az interneten. S ha nem a rendszer, akkor bizonyos alkalmazások éreznek ehhez kedvet állandóan, hiszen ma már a legtöbb szoftver felhőbe is dolgozik, ahhoz pedig használnia kell az aktív internetkapcsolatot.

Átnézni, hogy mely alkalmazások dolgoznak háttérben a neten, s pláne minden alkalommal egyenként megregulázni azokat, igencsak fárasztó. Ráadásul elég egyszer tévednünk, s bekapcsolva hagynunk mondjuk az automatikus frissítéseket, s máris csodálkozhatunk, hova tűnt a 2 GB-os mobilnetünk felhasználható adatmennyisége.

E probléma orvoslására készült a Trip Mode 2 nevű kis alkalmazás, amely mindössze 2250 forintért megvásárolható a készítők honlapján, illetve Macen része a Setapp gyűjteménynek is, ha valaki esetleg Setapp előfizető. A maces változat mellett van belőle windowsos is, a kettő között a készítők oldalán a Mac version / Windows version gombokkal lehet váltani.

Ez a kis program az elindítása után szépen átnézi, milyen alkalmazásokat használunk és ezzel a lendülettel le is tiltja azok internet hozzáférését. Adatbázisa alapján az általában használt szoftvereknek (böngészők, levelezők stb.) nyitva hagyja a lehetőséget a “netezéshez”, de természetesen bármikor megtilthatjuk ezeknek is az internet elérését a Trip Mode segítségével. Mindez egyetlen kattintás.

Ha kell, összeállíthatunk saját listákat, így a géphasználat mikéntjétől függően egyetlen mozdulattal válthatunk, hogy mely alkalmazások férhetnek hozzá a világhálóhoz és melyek nem. Ez természetesen vonatkozhat a mobilnetes kapcsolaton felül a wifis vagy egyéb internetelérésekre is.

Emellett arra is van mód, hogy egy adott adatmennyiség forgalmazása – mondjuk 1 GB letöltése – után külön kérés nélkül kiiktassa a választott programok hozzáférését az internethez (ha kell, előtte egy választott adatmennyiség lefogyasztása után figyelmeztet is a program, hogy kezdjük túllépni a keretet). S ha még ez sem lenne elég, akkor mindezt akár dátumhoz, időponthoz is köthetjük.

Vagyis ha hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy mikor kellene spórolni az internetezéssel, a program az általunk definiált szabályok szerint önállóan gondoskodik mindenről, megóvva minket attól, hogy mondjuk egy teljesen felesleges háttérben történő frissítés leegye a rendelkezésre álló adatcsomagot.

A fentieken túl a program kimutatást is készít az adatforgalmunkról, így folyamatosan látjuk, hogy napi, heti, havi szinten mely alkalmazások forgalmaztak a legtöbbet a világhálón.

Mindent egybevetve a Trip Mode egy olcsó és hatékony megoldás lehet, ha utazásaink során szeretnénk spórolni a mobilinternet előfizetésünkkel, de nem akarunk energiát fecsérelni arra sem, hogy manuálisan állítgassuk be, mely alkalmazások vagy rendszerszolgáltatások férhetnek hozzá az internethez.

Bár nem drága, de nem kell zsákbamacskát vennünk, hiszen van belőle próbaverzió is, amely letölthető a készítők oldaláról Windowsra és macOS-re egyaránt. Érdemes is így tenni, mert a Windowsos változat valamivel kevesebb funkcióval rendelkezik jelenleg (nem készíthetünk benne például listákat a különféle szituációkhoz).

 

További hasznos megoldások utazáshoz

Bár eredetileg a nyaralni indulóknak gyűjtöttük csokorba a leghasznosabb okostelefonos alkalmazásokat iOS-re és Androidra, azért jól jönnek ezek a programok bármely évszakban, ha útnak indulunk. Akit érdekel e hasznos gyűjtemény, erre a linkre kattintva megtalálja.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató