A legjobb appok nyaraláshoz okostelefonra

Kitört a nyári szünet, s ennek örömére egyre többen vágnak bele hazai vagy külföldi túrákba, vagy ruccannak le a Balatonra, esetleg a tengerpartra, hogy családilag kipihenjék a hétköznapok fáradalmait. Éppen ezért arra gondoltunk, megnézzük melyek a legjobb appok nyaraláshoz egy androidos okostelefonra, vagy éppen egy iPhone-ra.

 

Legjobb appok nyaraláshoz

A válogatásba azokból a programokból csemegéztünk, amelyek az elmúlt évek során egyértelműen bizonyították, hogy jól használhatók, megbízhatóan működnek. Bár akadnak közöttük fizetős appok is, de ezek általában pár száz forintos tételek és abszolút megérik a befektetést hosszú távon is, nem csak a nyaralás időtartamára. Amelyik alkalmazásról korábban írtunk már részletes tesztet, ott linkeltük az eredeti cikket is, hogy teljes képet tudjunk adni róluk.

 

Google Maps

Legyen szó belföldi vagy külföldi nyaralásról, egy jó térkép alkalmazás gyakorlatilag elengedhetetlen, ha nem rendelkezünk konkrét helyismerettel ott, ahová megyünk. A Google Maps már nagyon kinőtte magát, ott van minden androidos okostelefonon és iPhone-ra is gond nélkül telepíthető. Ennek ellenére kevesen tudják, hogy navigációra is kitűnő választás, ráadásul a letölthető térképrészleteknek köszönhetően akár internetkapcsolat nélkül, offline is használhatjuk. Emellett van benne forgalomfigyelő (ehhez viszont kell az internetkapcsolat) és nem csak autós, hanem bringás vagy gyalogos kirándulásokat is megtervezhetünk vele. Sőt, a nagyobb városokban a közlekedési menetrendet is használhatjuk, illetve akár vonatmenetrendeket is megtalálunk benne.

 

Ingyen wifi keresők

Éppen néhány nappal ezelőtt válogattuk össze a legjobb wifi kereső programokat okostelefonokra, amelyekkel gyorsan és egyszerűen nézhetünk utána, hogy az adott helyen hol találhatók ingyen használható wifi pontok.

Vagyis ha akár itthon, akár külföldön spórolni szeretnénk a mobilnetünk adatforgalmán, előre is megtervezhetjük, hogy a nyaraláshoz választott környéken hol találunk wifi csatlakozást (kávézók, bevásárlóközpontok, felhasználók által megosztott wifi csatlakozások stb.). A linkelt cikkben található programok Androidon és iOS alatt egyaránt használhatók.

 

VPN a biztonságos internetezéshez

Ha már szóba kerültek az ingyenes wifi pontok, jó tudni, hogy azért ezeknek megvannak a maguk veszélyei. Az alábbi két cikkben (itt illetve itt) mindent leírtunk ezzel kapcsolatban, illetve ajánlottunk egy-egy ingyen is használható VPN szolgáltatást. A kettő közül bármelyiket bátran merjük ajánlani, mindkettő gondoskodik róla, hogy az alapból titkosítatlan ingyenes wifi hotspotokon keresztül is biztonságosan internetezhessünk és adataink ne kerüljenek adathalászok vagy rosszindulatú hackerek kezébe.

 

Időjárás appok

A nyaralás mindig pakolással kezdődik és olykor órákat visz el a válogatás, kinek, mit kell vinni az útra. A különféle időjárás appok nagyon jól jönnek ilyenkor, hiszen ha nem is 100%-os pontossággal, de azért nagyjából tudunk előre tervezni egy hétre (igaz, a nyári időjárás a helyi záporokkal ezt olykor keresztülhúzza, s hát 2-3 napnál előbbre pontos időjárás előrejelzést adni amúgy is szinte lehetetlen).

Egy szó mint száz, egy jó időjárás-előrejelző app mindig elkél a zsebünkben. Korábban már összeválogattuk a legjobbakat. Ezekről az alábbi cikkekben olvashatnak:

Annyival még kiegészítenénk a listát, hogy bár még nem született róla önálló teszt, de nekünk nagyon bevált az Időjárás & Radar elnevezésű ki app (Androidra és iOS-re egyaránt létezik), amelynek van ingyenes és fizetős (reklámok nélküli) változata egyaránt.

 

Nyelvi nehézségek leküzdése: Google Translate

Ha külföldre megyünk és nem beszéljük az adott nyelvet, akkor nem árt, ha magunkkal visszük a Google Translate appot (iOS-re innen, Androidra innen tölthető le). Ennél a szótárak letölthetők offline használatra is, ráadásul akár komplett mondatokat is fordíttathatunk vele, melyeket aztán fel is olvas nekünk. Ugyanígy diktálni is lehet neki, vagyis ha egy helyi lakos orra alá dugjuk, akkor amit mond, jó eséllyel lefordítja nekünk a program. A magyar nyelvvel ugyan még hadilábon áll, nem mindig tökéletesek a fordítások, de az elmúlt években sokat fejlődött, szóval a semminél mindenképpen nagyobb segítség. Arra is képes, hogy fotón látható írásokat fordítson le, így akár táblák feliratait is gyorsan, a billentyűzeten pötyögés nélkül lefordíthatjuk.

 

Valuta- és mértékegységváltás

A nyelvi kérdéseken túl szintén napi feladvány szokott lenni külföldön a pénznemek és mértékegységek átváltása. Erre a célra szerintünk az egyik legjobb választás a CalcBot 2 nevű kis alkalmazás, amely ugyan nem ingyenes (pontosabban alkalmazáson belüli vásárlási lehetőségekkel bővíthető a tudása), de cserébe nagyon sokoldalú és egyszerűen használható valuták közötti váltásra (internetről az aktuális árfolyamot is letölti) és mértékegységváltásra is. Ha pedig épp nincs valutaváltó és mértékegységváltó app sem a telefonon, akkor egyszerűen nyissuk meg a böngészőt, abban a Google.com oldalt és a keresőmezőbe írjuk be, hogy 1 EUR HUF. Így rögtön megtudjuk, 1 euró hány forint éppen. Az 1 helyett írhatunk bármilyen számot és a váltás működik másik irányba, illetve egyéb valutákkal is. Sőt, mértékegységek között is konvertálgathatunk hasonló módon. Erről bőbben itt írtunk.

 

Fotóink biztonságba helyezése azonnal

Ha a nyaralás alatt sokat fotózunk az okostelefonnal, kár kockáztatni az elkészült képek épségét. Ha esténként wifi közelbe tudunk jutni, érdemes a friss felvételeket felhőbe másolni, hogy teljes biztonságban legyenek. Így ha bármi történik az út során a telefonnal (sérül, ellopják, elhagyjuk stb.), legalább a fotóinkról nem kell majd lemondanunk. A Google – jelenleg – 16 megapixeles méretig ingyen hajlandó megőrizni fotóinkat, korlátlan felhő tárhelyen. Ehhez elég letölteni a Google Fotók (Google Photos) appot iPhone-ra vagy Androidra (utóbbin mostanság már előre telepítve megtalálható). Miután beüzemeltük, wifi közelébe kerülve a program képes automatikusan feltölteni képeinket Google tárhelyünkre. Elég hozzá egy Gmail fiókot létrehozni, ha még esetleg nem rendelkeznénk ilyennel. Használatáról bővebben itt írtunk.

 

Booking.com, Tripadvisor, Szallas.hu

Természetesen a szállások lefoglalásában is tud nekünk segíteni az okostelefon. A különféle szállás-adatbázoskban mindig megtaláljuk az aktuális hazai és külföldi kínálatot, s le is foglalhatjuk a nekünk tetsző nyaralóhelyet. Ha külföldre indulunk, jól jöhet a Booking.com alkalmazása (iOS, Android), itthoni szállásokat pedig a Szállás.hu appban érdemes keresgélni. De a Tripadvisor (iOS, Android) is nagy segítség lehet, ha egy szállás lefoglalása előtt szeretnénk megtudni, milyen véleménnyel voltak róla a korábban ott nyaralók, vagy az ajtón belépés előtt lecsekkolnánk egy helyi éttermet.

 

Balatoni programok

Ha valaki a Balatonnak vág neki idén nyáron, feltétlenül töltse le a Balatoni programok nevű kis iOS appot. Ebben ugyanis naprakészen megtalálható minden aktuális balatoni rendezvény. Részletes infókkal, pontos dátumokkal. Fesztiválok és koncertek minden mennyiségben.

 

MÁV vonatinfó

Aki nem autóval, hanem vonattal vágna neki a nyárnak, annak érdemes a MÁV-féle Vonatinfó appot is magáévá tennie (iOS, Android). Az ingyenes alkalmazásban előre tervezhetünk az összes MÁV szerelvénnyel (indulási és érkezési időpontok, árak, részletes infók stb.), ráadásul ha nem vagyunk benne biztosak, hol is kell leszállni a vonatról, nagy segítség lesz, hogy valós időben láthatjuk a térképen, éppen hol tartunk.

De látni az esetleges késéseket is (ah, ugyan, sosem fordulhat elő…), szóval akár az utazás tervezésről, akár már a pályaudvaron ácsorogva a vonat várásáról van szó, nem árt, ha ott lapul a zsebünkben ez az app.

 

Személyes adatok biztonsága

Végül ha PIN kódokat, jelszavakat, kényes adatokat viszünk magunkkal az útra, még véletlenül se tegyük ezt titkosítás nélkül. Ha iPhone-unk van, a legegyszerűbb megoldás az iOS saját jegyzet alkalmazásának használata, amelynél a kényes infókat tartalmazó jegyzetet jelszóval védhetjük az illetéktelenektől. De ha ennél is biztosabbra akarunk menni, érdemes megismerkedni valamelyik jelszómenedzser alkalmazással, amelyek amellett, hogy titkosítva őrzik minden adatunkat, megkönnyítik a jelszavak és kódok beírását is az online felületeken, vagy éppen a többi okostelefonos appban. A két – szerintünk – legjobb jelszómenedzser a 1password és az Enpass. Utóbbit akár ingyenes is használhatjuk. Mindkettő működik iOS, Android, Windows és macOS alatt egyaránt, s lehetőséget adnak arra is, hogy jelszavainkat szinkronizáljuk a különféle eszközeink között. Feltétlenül érdemes beüzemelni valamelyiket, mert ha netán elhagyjuk a telefont valahol útközben, legalább afelől biztosak lehetünk, hogy kényes adatainkhoz, PIN kódjainkhoz, lejegyzett bankkártya információinkhoz nem jut hozzá senki.

Ne maradjon le erről sem!