A 3 legjobb időjárás előrejelző app iPhone-ra

Korábban bemutattuk, melyek szerintünk a legjobb időjárás előrejelző alkalmazások, ha iOS-ről és Androidról egyaránt szó van. Ezúttal azonban kifejezetten iOS-en vettük szemügyre, mit érdemes telepíteni, ha nem akarunk bőrig ázni egy hirtelen jött záporban. Mindhárom appból van ingyenes változat, így érdemes őket kipróbálni néhány napra, s azután azt megtartani (esetleg megvásárolni a fizetős verzióját is), amelyik a leginkább megfelel az elvárásainknak.

 

Weather Mate

Személyes kedvencünk a Weather Mate, amely ugyan teljes funkcionalitásában csak az USA területén használható ki, de még így is marad annyi extra benne, amiért érdemes munkára fogni Európában is. Először is: többféle felépítésből választhatunk, így szinte biztos, hogy mindenki megtalálja azt a külsőt, amely megfelel az ízlésének, s egyben áttekinthető a számára. Az Advanced opció választása esetén például az ég világon minden információt megkapunk, egyetlen felületen, ha kell, óránkénti lebontásban is. Ezzel szemben a Text Only opció választásakor egy sokkal minimalistább, kifinomultabb felületet láthatunk, alapból kevesebb információval, bár pár mozdulattal előhívható itt is minden, ha szükségünk van rá.

Ami miatt nagy kedvencünk lett a program, az a teljesen testreszabható, 5 órás időtartamra “előre jósoló” radarkép. Ennek segítségével ugyanis viszonylag pontosan megállapítható, várható-e eső, vihar a következő pár órában (s persze az aktuális állapot is látható). De bekapcsolhatjuk a frontok megjelenítését, a felhőtakaró mutatását, webkamerákat stb. Rengeteg opció áll rendelkezésünkre, melyek többsége gond nélkül használható nálunk is (tornádó előrejelzés viszont például csak az USA területére van).

Értelemszerűen nem vagyunk meteorológusok, de tapasztalataink szerint a Weather Mate nagyjából 2-3 napra előre meglepően pontosan jósol. Természetesen több várost – vagy adott helyzetet – képes figyelni (városokon belül is pontosíthatunk, a hozzánk legközelebbi időjárás állomás kiválasztásával), s ha kell, értesítőt küld a fontosabb időjárási eseményekről. Van ingyenes és fizetős Pro változat egyaránt. Előbbiben reklámokat találunk, de ha pár napos tesztelés után még mindig szimpatikus, érdemes megvenni a fizetős verziót. Kivételesen egyszeri árat kérnek érte, nem éves előfizetést, mint a többségnél. Sajnos magyar felülettel jelenleg nem érhető el. Extraként viszont mutatja az aktuális hőmérsékletet az ikonján (ha kérjük), bár az iOS negatív számokat nem enged így megjeleníteni, így télen ez a funkció nem feltétlenül működik jól (kikapcsolhatjuk, vagy kérhetjük az előjel nélküli megjelenítést, de akkor nekünk kell kitalálni, hogy mondjuk 2 vagy -2 fok van éppen).

Egyetlen igazán problémás pontja van, ami remélhetőleg valamilyen átmeneti zavar: a jelenlegi verzió nálunk minduntalan összeomlott, ha az időjárásra vonatkozó riasztásokat nem wifin, hanem mobilneten keresztül kellett volna letöltenie. Csak úgy tudtuk áthidalni ezt a problémát, hogy teljesen kikapcsoltuk a Weather Mate értesítéseket a rendszer Settings / Notifications lapján (ez sem teljesen tökéletes módszer). Ha ezt kiküszöbölnék a készítők (feltéve, hogy nem csak nálunk jelentkezik a probléma), akkor a legjobb időjárás előrejelző app lehetne (addig vásárlás előtt feltétlenül érdemes próbát tenni az ingyenes verzióval).

 

Időkép

Ebben a témakörben az Időkép alkalmazása szinte megkerülhetetlen, akár elsődleges appnak, akár kiegészítésnek használjuk. Kicsiny hazánk időjárásáról valós idejű tájékoztatást kapunk, ha pedig szeretjük a szöveges előrejelzéseket, itt az is van, összekötve öltözködési tanácsokkal.

Az Időkép iOS appjának felülete kellően letisztult (bár a másik két program szerintünk jobban néz ki, ha ez számít valamit), használható magyarul is, és kérhetünk napi értesítőket a várható időjárásról. A hírek opció is hasznos lehet, nem beszélve a számtalan webkameráról, amelyeket külön érképen érhetünk el. A program ingyenes, cserébe viszont el kell viselnünk néhány – nem túl tolakodó – reklám bannert.

 

Morecast

Harmadik ajánlatunk a Morecast, amelynek fő erénye, hogy hihetetlenül jó grafikonokon képes mutatni az időjárás változásait, óránkénti, vagy akár több napos (maximum 14) előrejelzés esetén is. Ez a grafikonos megjelenítés rendkívül leegyszerűsíti, hogy átlássunk a hőmérséklet változásaitól, az eső valószínűségén át, a szélerősségig mindent adatot.

A program alapvetően ingyenes, de ebben az esetben bannereket kell elviselnünk a felületen, illetve akadnak funkciók, amelyek nem használhatók, csak ha előfizetünk az éves díjra. Itt is van időjárás radar, amely szerintünk kevésbé sikerült jól, mint amit a Weather Mate-ben találunk. A 3D-s földgömb viszont érdekes és látványos ötlet: a felhőtakaró változásától, a villámokig mindent nyomon követhetünk rajta, illetve van időjárás radar funkciója is, két napos előrejelzéssel. Használható magyar felülettel is, bár a fordítás néhol hiányos. Összességében viszont egy kifejezetten jól sikerült alkalmazás. Talán ebben a legjobban áttekinthetők az időjárás változásai, hála a már emlegetett grafikonok megjelenítésnek, így aki nem akar bajlódni a radarképek és térképek leolvasásával, annak kitűnő választás lehet. Talán csak az elindulásakor olykor pár másodperc alatt lefutó Elemzés funkció bosszantó kicsit.

Ne maradjon le erről sem!