TOP 4: a négy legjobb időjárás előrejelző program

E cikk készültekor hideg van és felváltva hull a hó vagy esik az eső. Nem állítjuk, hogy feldobja az ember hangulatát. Persze ablak mögül nézve, fűtött irodából vagy lakásból, még elmegy. De ilyenkor az ember mindig kíváncsi, mi vár majd rá, amikor pár óra múlva kilép az utcára. Éppen ezért megpróbáltuk csokorba szedni a legmegbízhatóbbnak tűnő appokat: íme a négy – szerintünk – legjobb időjárás előrejelző program.

 

Négy remek időjárás előrejelző program

Már elöljáróban megjegyezzük, az alábbi alkalmazások – amelyek egyébként kivétel nélkül használhatók Androidon és iOS-en is – nem csodaszerek. Az időjárás előrejelzés nem igazán egzakt tudomány, így azzal tisztában kell lennünk, hogy 4 napra vagy akár hetekre előre megjósolni a pontos időt szinte lehetetlen. Hozzávetőlegesen persze igyekeznek meghatározni ilyen távolságban is, hogy mi vár ránk (korábbi adatok, aktuális irányvonalak stb. alapján), de biztosra nem valószínű, hogy be merné vállalni bármilyen szakértő, hogy megmondja, mi lesz két hét múlva. Ez azonban nem akkora gond, javarészt beérnénk már három napra előre is, vagy legalább aznapra. Ez sem mindig jön össze, de hát a természet már csak ilyen szeszélyes. Kapaszkodónak azonban tökéletesek az alábbi appok. Szerintünk ezek a legjobbak, ráadásul bármelyiket kipróbálhatjuk, mivel ingyen is rendelkezésre állnak (az eleve nem túl zavaró reklámokat pedig pár eurós áron eltávolíthatjuk azokból, amelyek erre lehetőséget adnak).

Az alapok persze közösek: aznapi időjárás, több napos előrejelzés, óránkénti előrejelzés, figyelmeztető üzenetek (vihar, jegesedés stb.). De mindegyik időjárás előrejelző program eltérő felülettel és sajátos extra funkciókkal rendelkezik, így szerintünk érdemes végigpróbálni őket és pár napos teszt után eldönteni, melyik maradjon.

 

Weather Underground

Egyik személyes kedvencünk a Wunderground (Weather Underground) időjárás előrejelző program, amely rendkívül ízléses, áttekinthető felületen tárja elénk a várható időjárást. Ha valakinek fontos az átláthatóság és szeretne egy pofás Widgetet is (iOS-re is), akkor érdemes egy próbát tenni vele. Ingyenes, de reklámokkal támogatott.

Ha utóbbiaktól szabadulnánk, az 2 euróba kerül egy évre. Ekkor azonban nem csak ezt az appot tudjuk reklámmentesíteni, hanem a fejlesztők Storm nevű alkalmazását is, amely amolyan kiegészítő app a Wundergroundhoz, időjárás térképekkel stb.

Ha kell, még azt is tudja mutatni, mikor van szabadtéri aktivitáshoz (futás, bringázás stb.) megfelelő időjárás.

 

Időkép

Ha hazai fejlesztést nézünk, akkor az Időkép (Androidra, iOS-re) a funkciók tekintetében kvázi mindent visz. Eszméletlen jó térképek, részletes szöveges és képi előrejelzés, webkamerák, s minden egyéb nyalánkság vár ránk. Néha kicsit lazán “lövik be” a várható hőmérsékletet, de hát ők sem tudhatnak mindent.

Nekünk a felület kicsit ómódinak és ziláltnak tűnik, ám ízlések és pofonok. Azért mindent megtalálni rajta, amire kíváncsi az ember, mielőtt a nyakába kap egy kiadós jégesőt. Kérhetünk értesítőket a közelben kialakuló viharokról, jegesedésről stb. Azt kell mondjuk, ennek az appnak minden okostelefonon ott kell lennie. Reklámokat ebben is találunk, de egyáltalán nem zavaróak.

 

Köpönyeg

A szintén hazai Köpönyeg (Androidra, iOS-re) már átláthatóbb, ellenben jóval kevesebb funkcióval kényeztet minket. Ettől még persze remek választás lehet, ha beérjük az alap adatokkal aznapi és következő napokra várható időjárással kapcsolatban.

Ha úgy alakul – és engedélyezzük – nagyon lelkesen (olykor túlságosan is) küldözgeti az értesítőket is, hogy mire figyeljünk.

 

AccuWeather

A Wunderground méltó ellenfelével zárjuk a sort: ez az AccuWeather. Az adataikra viszonylag sok gyártó saját alkalmazása épül, melyek részét képezik az előre telepített appok sorának, így sokaknak ismerős lehet. Ha letöltjük a dedikált AccuWeather appot, akkor azért ezeknél jóval részletesebb és teljesebb képet kapunk az időjárásról.

A felülete ízléses, de kicsit kusza, amin nem segítenek az ingyenes változatot megtöltő reklámblokkok sem. Mindenesetre ez utóbbiak nem zavarók, így simán lehet velük együtt is használni az appot.

Ne maradjon le erről sem!