2019 TOP: legjobb programok okostelefonra a nyaraláshoz

Újabb nyár elé nézünk, mit nézünk, már benne is vagyunk nyakig. Jön a nyári szünet, s egyre többen indulnak hazai vagy külföldi nyaralásra. S még ha a notebookról esetleg le is tudnak ilyenkor mondani, lássuk be, az okostelefont nem szokták otthon hagyni. Azt, hogy mit kell a bőröndbe pakolni, nem feladatunk elmondani, abban viszont – talán – tudunk segíteni, hogy melyek a legjobb programok okostelefonra a nyaraláshoz, amelyek segíthetnek az utazás megtervezésében, sőt, az úton és a megérkezés után is, hogy minden tökéletes legyen.

Ezek a legjobb programok okostelefonra a nyaraláshoz

Összeállításunkban feladatok alapján csoportosítottuk a programokat, s bár konkrét alkalmazásokat fogunk ajánlani, de mivel ezekről már mind írtunk korábban, így a hivatkozások sok esetben másik cikkre mutatnak majd, ahol részletes leírás található az adott alkalmazásól. Sok közülük szerepel Nyár dossziénk cikkei között is. Lássuk hát, melyek a legjobb programok okostelefonra a nyaraláshoz, amelyeket feltétlenül érdemes letölteni az okostelefonra.

Szálláskeresés a telefonon

Már az utazás előtt is jó szolgálatot tehet a mobil, hiszen a szálláskeresést, sőt, annak lefoglalását is megoldhatjuk vele a kanapén elheveredve. Ehhez kiváló megoldást jelenthetnek a Szállás.hu app (AndroidiOS) és Tripadvisor (AndroidiOS) appok. Megnézhetjük velük a friss ajánlatokat, szállásokat, mások értékeléseit, érdekes helyeket stb. Praktikusak a tervezéshez.

Utazás teljes kényelemben

Ha vonattal utaznánk, jól jöhet a MÁV vonatinfó (AndroidiOS), amely aprólékos infókkal szolgál minden vonat indulásáról, érkezéséről, útvonaláról, megállóiról. Könnyedén megtervezhetjük a segítségével a vonatozást, sőt, menet közben akár térképen, valós időben is nyomon követhetjük, hol tartunk, ha esetleg nem vagyunk képben, hol is kell majd leszállnunk. De még a késéseket is látjuk. Egyben a jegyvásárlást is intézhetjük a programon keresztül. Kicsit fapados a felülete, de a funkcióra nem igazán lehet panaszunk.

Térkép

Naná, hogy egy jó térkép is kell! Ha autós, bringás, esetleg gyalogos túrára készülünk bárhol a világon, a Google Térkép lehet az egyik legjobb választás. Elérhető iOS-re és Androidra, van benne autós navigáció, forgalomfigyelő (sőt, immár traffipax figyelő is), kiválóan navigál ékes magyarsággal, s ha kell, ajánl nekünk néznivalót, kávézót, szállást, bankautomatát, vagy egyéb érdekességeket a környéken, ahol éppen vagyunk. Sőt, adott esetben arra is alkalmas, hogy egy idegen helyen parkolva visszataláljunk a kocsihoz, ha esetlen nem figyelnénk, merre bóklásztunk el onnan. Használhatjuk a térképeket offline üzemmódban is, így a navigációhoz alapvetően nincs szükség internetkapcsolatra sem. Hacsak nem kérjük a folyamatos forgalomfigyelést és egyéb, online frissülő adatokat. Mindezt teljesen ingyen!

Mobil adatforgalom figyelése és ingyenes wifi hálózatok keresése

Akár itthon, akár külföldön nyaralunk, jó esély van rá, hogy néha szeretnénk internethez jutni. Ha ehhez nincs megfelelő mobilnetünk, nem marad más, mint a helyi, ingyenes wifikhez csatlakozni. Ilyenkor jönnek jól a wifi-kereső megoldások.

A mobilnet kordában tartásához az egyik legjobb eszköz a Google Datally, amely az androidos okostelefont használók számára nyújt részletes infót a mobil-adatforgalomról, illetve szól is, ha valamilyen formában túllépjük a kívánt keretet.

Minden rendszerre elérhető a Facebook app, amely meglepő módon szintén egészen jó megoldást nyújt a környékbeli wifi-pontok felkutatásához. Ennek mikéntjét leírtuk egy korábbi cikkben.

De jól jöhetnek még az olyan dedikált wifi-kereső apook is, mint mondjuk a Wifi Map (AndroidiOS), amelyet használhatunk ingyen (hirdetésekkel), vagy elég borsos éves előfizetésért, de akkor aztán teljes gőzzel, hirdetések nélkül. Előnye, hogy sok zárt hálózatnál (ahol ezt az adatot megosztotta a tulajdonos), mutatja a szükséges jelszót is, illetve – ha előfizetünk – offline is lementhetjük a számunkra fontos területek adatbázisát (értelemszerűen ezt érdemes otthon elvégezni, utazás előtt), így ha egyáltalán nincs netünk, akkor is látjuk az információkat, még ehhez sem kell mobilnet.

VPN: online biztonság az ingyenes wifi-pontokhoz

Bár az ingyenes wifi csábító lehetőség, a helyzet az, hogy egy titkosítatlan hálózathoz való csatlakozás rengeteg veszélyt rejt. Így mielőtt csatlakozunk egy szállodai, kávéházi, reptéri stb. hálózathoz, érdemes gondoskodnunk adataink biztonságáról, a kapcsolat titkosításával. Ehhez jól jöhet egy VPN szolgáltatás, amelyekből mutattunk már olyat, amelyet adott esetben – pár korlátozással – ingyen is lehet használni, illetve a két kedvencünk, amelyek ugyan fizetősek, de szerintünk sebesség és megbízhatóság szempontjából is kiváló választást jelentenek: az élvonalbeli ExpressVPN és a szintén profi VPN Unlimited. Ezek segítségével tökéletesen titkosíthatjuk az interneten küldött és fogadott adatokat, kezdve a böngészéstől, a levelezésen át, a felhőszolgáltatásokhoz csatlakozásig.

Mellesleg a minap írtunk két böngészőről is, amelyek jól jöhetnek, ha nyomtalanul szeretnénk webet böngészni egy nyílt wifi hálózaton. Nem helyettesítik a VPN szolgáltatásokat, de azért hozzájárulhatnak a biztonságos böngészéshez.

Jelszavak és kódok biztonságban az utazáskor

Ha már biztonságról esett szó, nem árt, ha az út során – és úgy általában is – szükséges jelszavakat, PIN kódokat, bankkártya adatokat valamilyen jelszómenedzser programmal, titkosítva tároljuk el a telefonon, hogy ha. netán rossz kezekbe kerül a készülék az út során, ezek a kényes adatok akkor is védve legyenek. Ehhez ajánljuk a cross-platform és részben ingyen is használható Enpass 6-ot, de anno mutattunk más ingyenes, de megbízható jelszómenedzsereket is. Illetve van egy remek előfizetéses szolgáltatás is, a 1Password, amelyről itt írtunk.

Nyári fotók biztonságba helyezése bármikor

Maradjunk még egy kicsit a biztonságnál, bár más oldalról. Nevezetesen mi van akkor, ha elhagyjuk a mobilt, rajta a frissen készült nyaralási fotókkal? Vagy mi van akkor, ha azonnal megosztanánk a fotókat több ismerőssel, családtaggal, de túl sok van és túl nagyok a levélben történő megosztáshoz? Nos, ekkor jöhet jól a Google Fotók alkalmazás, amely – a megfelelő beállításokkal – képes bármennyi képet eltárolni ingyen a Google felhőjében. Ehhez csak a Gmail fiók kell és a megfelelő beállítások: Beállítások / Automatikus mentés és szinkronizálás / Automatikus mentés módja / Jó minőség (Ingyenes mentés kiváló felbontásban).

Emellett nem árt a mobiladat felhasználást is szabályozni a programban, hogy ha kisebb mobilnet csomagunk van, ne darálja le egy-egy képfeltöltéssel. Ehhez a Beállítások / Automatikus mentés és szinkronizálás / Mobiladat-felhasználás részben választhatjuk ki a megfelelő opciót, akár azt is, hogy ne használjon mobilnetet egyáltalán (Nincsenek adatok), csak akkor töltse felhőbe a képeket, ha éppen van wifi kapcsolatunk.

A program amúgy elérhető iOS-re és Androidra egyaránt, s nem csak a fotók menedzselésében, hanem azok gyors retusálásában is nagy segítséget jelenthet. Szóval érdemes telepíteni!

Időjárás-előrejelző programok

Nem is olyan régen összefoglaltuk, melyek szerintünk a legjobb – és legpontosabb – időjárás-előrejelző alkalmazások iOS-re és Androidra, így most nem említünk konkrétumokat. Akit érdekel a várható időjárás, szerintünk a korábban bemutatott három app egyikével jár a legjobban. A cikk, benne a programokkal, itt olvasható.

Természet és túrázás

Nyaraláskor van, aki csak a medencébe vágyik, van, aki inkább városnézésre adja a fejét, de akadnak olyanok is, akik felfedeznék a környék élővilágát. Utóbbiaknak megmutattuk anno két legjobb növényhatározó appot, melyekkel – akár egy sebtiben készült fotó alapján is – bármilyen virág, fa, s egyéb növény beazonosítható. Illetve mutattunk egy remekül használható hüllőhatározót és egy madárhatározó appot is (mindkettő magyar), amelyek több szempont alapján segítenek megfejteni, mit is láttunk elsuhanni az imént.

Ezek mellé nagyszerű választás lehet még a Természetjáró, a túratarvező app is (iOS, Android) is, amely bőséges információkkal szolgál a hazai látnivalókról, kedzve a váraktól, a barlangokon és kilátókon át, egészen a látogatóközpontokig. De vannak benne szálláshelyek, térképek, túratervező funkció, útvonalrögzítő, veszélyekre figyelmeztető összeállítások, és pár olyan jópofa eszköz is, mint az iránytű, a magasságmérő, dőlésszögmérő, segélyhívó. Szóval ha nyári túrát tervezünk, ezt se hagyjuk ki a telepítéskor.

Fordítás, szinte bármely nyelvekről/nyelvekre

Szintén nemrég mutattuk meg, melyik a három legjobb – ingyenes – fordító app iOS-re és Androidra, melyekkel a helyi tábláktól egy kezdeményezett beszélgetésig bármit lefordíthatunk. Akár a szállodában az orrunk alá tolt idegen nyelvű bejelentkezési űrlapot is. Akár mindhármat telepíthetjük, nem zavarják egymást, viszont mindegyiknek más és más az erőssége. S ami jó hír: némelyik működik offline adatbázissal is, vagyis nem feltétlenül kell a használatához internetkapcsolat.

E-kárbejelentő

Reméljük, erre az appra senkinek nem lesz szüksége a nyáron, de ha netán mégis sikerülne összekoccanni egy másik járművel, vagy bármilyen közlekedési balesetet szenvedni, akkor legalább a kárbejelentési űrlappal kitöltésével ne kelljen sokat szenvedni. Erre kiváló megoldást jelent a MABISZ-féle E-kárbejelentő (iOS, Android), amely tanácsokkal szolgál a balsetet szenvedőknek, illetve mindent eszközt megad a kárbejelentés pontos és gyors kitöltéséhez.

Androidos programok teszteléséhez a Samsung A70 készüléket használjuk, a Samsung Magyarország jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató