A két legjobb növényhatározó app: virágok, fák, gyümölcsök felismeréséhez

A számítógépek és az okostelefonok nem csak a hétköznapi munkában, vagy éppen a szórakozásban lehetnek a segítségünkre. Hasznukat vesszük a tanulásnál (ehhez emitt több mint húsz remek app és néhány praktikus Chrome kiegészítő), vagy éppen olyan hétköznapi dolgok esetében is, mint hölgyek esetében a reggeli sminkelés. Sőt, olyankor is jól jöhetnek, ha például naptárakat nyomtatnánk magunknak, vagy szeretnénk megtudni, hol van éppen földrengés a világban. De ezen felül is akadnak még felhasználási területek, például ha nem ismerünk fel egy növényt, virágot a tavaszi kirándulások alkalmával, jól jöhet egy növényhatározó app, vagy egy hasonló céllal készült weboldal, amely pillanatok alatt segít nekünk beazonosítani a kérdéses növényt annak fotója alapján. Olyan ez, mintha egy jelentősen tuningolt “Kis növényhatározó” lenne mindig a zsebünkben.

 

A két legjobb növényhatározó app

Az okostelefonos alkalmazások ez esetben abszolút praktikusak, hiszen e készülékek egy kirándulás alkalmával ott lapulhatnak a zsebünkben, s a beépített kameráknak köszönhetően elintézhetjük velük a fotózást és a felismertetést egyaránt, nem kell külön maceráskodni a fényképek számítógépre másolásával, majd weboldalakra feltöltésével.

Nekünk két kedvencünk van. Egyiket sem a szépsége miatt szeretjük, de kétség kívül mindkettőt egzakt módon teszi a dolgát. Az egyik a PlantNet, amely Androidra innen, iPhone-ra pedig innen tölthető le, ingyen. Használata nagyon egyszerű: az okostelefonnal a helyszínen készült, vagy a már meglévő fotók közül kiválasztott képek alapján (akár többet is megadhatunk) tudunk rákeresni az online adatbázisban, hogy vajon milyen virággal, növénnyel van dolgunk.

Első körben a program a saját, elég jól sikerült algoritmusa segítségével igyekszik ezt megfejteni nekünk, majd egy szép, képes listában elhelyezi a lehetséges találatokat. Így a listában szereplő képeket és a saját fotóinkat a kijelzőn összevetve már mi magunk is kiválaszthatjuk a tuti találatot. Jól sikerült fotók esetén egyébként nálunk nem nagyon tévedett a program, volt, hogy elsőre tökéletesen eltalálta, milyen zöldséget mutattunk neki. De ha bizonytalan volt a megfelelésnél, akkor is legfeljebb 3-4 lehetőség közül kellett még ellenőrzést végezni a fotók összehasonlításával, s szinte mindig ott volt a felajánlott lehetőséget között a megfelelő.

A programban van egyébként ABC-be rendezett adatbázis is, így ha épp nincs fotónk, vagy csak jobban szeretünk magunk keresgélni, mintsem a telefonra bízni e dolgot, akkor ezt is szabadon tallózhatjuk.

Ha valakinek számít egy alkalmazás UI felülete is, akkor őt a PictureThis valószínűleg jobban megfogja majd (iPhone-ra innen tölthető le, Androidra pedig innen). Ez egy kifejezetten szépen sikerült alkalmazás, amelynél a készítők szerencsére nem érték be a dizájn kidolgozásával, hanem egy nagyon flottul működő rendszert tettek az alkalmazás mögé.

Itt szintén a frissen készült, vagy a fotótárunkban őrzött képeket használhatjuk, a találatoknál pedig sokkal kényelemesebben van módunk utólagos ellenérzést végezni, ha nem lennénk biztosan benne, hogy elsőre megtalálta a program, amit kerestünk. Minden növényről részletes leírást kapunk (angolul), s a kor elvárásainak megfelelően élhetünk egy kis közösségi életet is, a többi növénybaráttal, aki használja az appot. Sőt, vannak szép virágos háttérképek is, amelyeket feldíszíthetjük okostelefonunk felületét. A program regisztráció nélkül is használható, de ekkor csak maximum 10 alkalommal használhatjuk a felismertetés funkciót. Az ingyenes regisztráció és belépés után viszont nincs ilyen korlátozás. Ennek az appnak egészen biztosan nagy hasznát vesszük virágok, gyümölcsök stb. gyors beazonosításához.

Mindkét alkalmazás használatához online kapcsolatra van szükség, a felismerés funkció csak akkor működik, ha van mobilnetünk (például kiránduláskor) vagy wifin keresztül csatlakozunk az internethez.

A teszthez használt iPhone X készüléket a Telekom biztosította számunkra.

Ne maradjon le erről sem!