TOP 25: fontos appok mobilra, tabletre, számítógépre a tanuláshoz (is)

Ha valaki nyomon követte a Techwok elmúlt néhány napját, biztosan látta, hogy bővült kicsit a rovatszerkezetünk. Szeptember végéig a Suli 2016 rovat is látható lesz a fejlécben. Ide gyűjtjük ugyanis azokat a teszteket, tippeket, ötleteket, melyek reményeink szerint a gyakorlatban is segíthetik a diákokat a hamarosan induló új tanévben. Ennek kapcsán most egy cikkbe gyűjtöttük azokat a szoftvereket, amelyeket mi a legjobbnak ítélünk a tanuláshoz (is), legyen szó akár gimnáziumról, egyetemről, vagy általános felső tagozatáról. Szerintünk az alábbi szoftvereknek mindenki hasznát veheti. Némelyikről már írtunk, ezeknek most csak “megemlékezünk” a meglétükről és linkeljük a korábbi, részletes tesztet.

iStudiez Pro (macOS, Windows, iOS, Android)

Leckék, tanórák, előadások, gyakorlatok, vizsgák pontos vezetésére, tanárok elérhetőségeinek tárolására, tanulmányi eredmények nyomon követésére használhatjuk. Az iStudiez Pro tulajdonképpen kihagyhatatlan alkalmazás, amennyiben hatékonyan akarjuk végigvinni a tanévet.

Írtunk róla részletes tesztet itt, feltétlenül érdemes vele megismerkedni. Van belőle ingyenes, Lite verzió, de a Pro változat is megéri az árát.

Microsoft OneNote (macOS, Windows, iOS, Android)

A Microsoft OneNote teljesen ingyen érhető el szinte minden létező platformra. Segítségével bárhol, bármikor elérhetjük jegyzeteinket, amelyek a szövegeken kívül képeket, diagramokat, hengfelvételeket, videókat, csatolt dokumentumokat stb. is tartalmazhatnak.

Nem hiányozhat egyetlen számítógépről vagy mobil eszközről sem! Bővebben itt írtunk róla, itt pedig adtunk néhány tippet a használatához.

Ulysses (macOS, iOS)

Az Ulysses egyetlen hibája, hogy egyelőre nincs belőle windowsos verzió. Mást hiányosságot még nem találtunk benne, pedig a markdown szövegszerkesztőkhöz különösen kritikusan állunk.

Mindenesetre ez a kedvencünk, lévén tökéletesen lehet vele menedzselni az írásokat, a végeredményből pedig pár kattintással születhet blogbejegyzéstől az e-bookig szinte bármilyen digitális kiadvány. Részletes tesztet itt írtunk róla. Fizetős szoftver.

Microsoft Office 365 – ingyenes diák verzió (macOS, Windows, iOS, Android)

A Microsoft Office 2016-ot aligha kell bemutatni bárkinek. A redmondi cég irodai csomagja a vezető helyet foglalja el kategóriájában. S mivel – ahogy kérdésünkre a Microsoft nemrég elmondta – továbbra is ingyen elérhető a diákok és tanárok számára, így a támogatott platformokon gyakorlatilag kihagyhatatlan szoftvercsomag. A regisztrációhoz és telepítéshez itt adtunk egy kis segítséget. Méretes online tárhely is jár hozzá, szóval dokumentumainkat úgy tárolhatjuk, hogy bárhol, bármikor elérhessük azokat.

PCalc (macOS, iOS)

Néhány nappal ezelőtt teszteltük a PCalc nevű számológépet, amely iPhone-on vagy Macen egyaránt nagyon hasznos. Sokoldalú, testreszabható, gyors és rengeteg extra funkcióval rendelkezik (mértékegység váltás stb.). Érdemes megismerkedni vele.

Sajnos nem ingyenes, de nem drága darab. Ha sokat számolunk, megéri az árát.

Evernote (macOS, Windows, iOS, Android)

Az Evernote remek jegyzetelő alkalmazás, ráadásul van belőle ingyenes változat is. Így kerülhetett be korábbi válogatásunkba és most ide is. Egy átlátható, könnyen használható, cross-platform digitális jegyzettömb. Akit részletesen érdekel, mire képes, annak javasoljuk korábbi cikkünk elolvasását. Az ingyenes verzió tudását jelentősen tuningolhatjuk, ha előfizetünk az Evernote szolgáltatásra (diákoknak kedvezményes).

TED (iOS, Android)

Annyi tudás halmozódik fel a TED előadásokban, hogy vétek kihagyni őket. Ráadásul mobilon nagyon kényelmesen nézhetjük át a gyűjteményt, sok videó esetében akár magyar felirattal is. Minden témakörben, mindenkinek. Aki még nem ismerte, most rögtön próbálja ki. Ingyenes.

Dropbox (macOS, Windows, iOS, Android)

A felhőben tárolt fájlok bárhol elérhetők, ahol van internet, ráadásul rendkívül könnyen megoszthatjuk bármelyiket az évfolyamtársakkal, ismerősökkel, tanárokkal. A Dropbox tökéletes megoldás, ha anyagainkat bármilyen eszközön szeretnénk elérni. Az alap tárhely ingyenes, de pénzért tovább bővíthetjük a méretét.

Affinity Photo (macOS, Windows beta)

Az Affinity Photo macOS alatt már teljesen lenyűgözött minket. Gyakorlatilag az egyetlen olyan képszerkesztő alkalmazás, amely szinte teljes körűen képes kiváltani az Adobe Photoshopot. Ráadásul ez a program jóval olcsóbb, egyszeri befektetés. Villámgyors, sokat tud, tökéletes fotóretusáláshoz és grafikák készítéséhez egyaránt.

Első körben macOS-re jelent meg, erről a változatról itt írtunk, a próbaverzió itt tölthető le. A windowsos verzió egyelőre béta állapotban van, viszont addig ingyen letölthető innen. Tudásában egyezik a maces változat lehetőségeivel.

Xojo (macOS, Windows)

Ha valaki most ismerkedik a programozás művészetével, de nem szeretné rögtön a mélyvízben kezdeni, annak érdemes egy kört futnia a Xojo-val.

Ez egy alternatív fejlesztőkörnyezet, amely nagyjából a Visual Basic programnyelvre épül, ennek megfelelően gyors és könnyen elsajátíthatjuk a használatát.

Ráadásul cross-platform, Windowson, macOS-en egyaránt programozhatunk vele, és fejleszthetünk akár iOS-re is benne. Az ingyenes változat csak az adott gépen futtatja a készülő alkalmazást, de tanulásra tökéletes. Ha pedig nagyon belejöttünk, előfizethetünk és onnantól már fordíthatjuk is a saját szoftvert. A Xojo lehetőségeiről itt írtunk részletes tesztet.

Earth 3D Amazing Atlas (macOS)

Az Earth 3D nem egy részletes térkép szoftver, viszont nagyon hasznos lehet a földrajzzal most ismerkedő nebulóknak. Szóval földrajztanárnak készülő diákok hanyagolják, akit viszont megfog, ha 3D-ben látja a bolygót és annak emberi vívmányait, területenként jellemző élővilágát stb. annak megérheti néhány eurót beáldozni a programért.

Ha egy gyerkőcnek nehezen megy a földrajz tanulása, ezzel a programmal szerintünk lehet egy lépést tenni abba az irányba, hogy megszeresse ezt a tantárgyat.

Sumatra PDF (Windows)

Az Adobe Reader ugyan mindent tud, amire PDF olvasásnál szükségünk lehet, de cserébe óriási és lomha. A Sumatra PDF ezzel szemben alig foglal helyet, fürge és a PDF-eken túl akár különféle e-book formátumokat (epub, mobi, xps, CBZ stb.) is beolvas. Túlzás lenne állítani, hogy jól néz ki, de egyszerű és kényelmesen használható felülete van. Tökéletes választás a letöltött PDF tananyagok vagy e-tankönyvek olvasásához Windowson. Ingyenes.

PDF Expert (macOS, iOS)

Ha már Windowsra ajánlottunk egy gyors PDF olvasót, akkor Macre is megtesszük. Hogy miért érdemes befektetni a PDF Experbe, amikor a rendszer Preview alkalmazása is képes a PDF-ek olvasására és azokhoz megjegyzések fűzésére?

Nos, minden okott összeszedtünk korábbi, részletes tesztünkben.

Spotify (macOS, Windows, iOS, Android)

Nem tudjuk, ki hogy van vele, de minket mindig inspirál, ha munka vagy tanulás közben zene szól a háttérben. Persze a helyzetnek megfelelő stílusú.

A Spotify óriási zenei gyűjtemény, amelyre előfizetve kényelmesen hallgathatunk régi és új előadókat egyaránt. Még válogatnunk sem nagyon kell, mivel a szerkesztők rengeteg előre összeállított, folyamatosan változó összeállítással kedveskednek, stílusokat, hangulatokat kombinálva.

A Spotify ráadásul ingyen is használható, igaz, ekkor cserébe az alkalmazáson belül reklámokat kell elviselnünk, nem léptethetünk tetszésünk szerint, nincs offline tárolás és valamivel gyengébb a hangminőség is. Ám háttérzenéhez tökéletes az ingyenes változat is. Ha pedig többre vágyunk, kedvezményesen előfizethetünk a havi díjas csomagokra.

F.lux (macOS, Windows, iOS, Android)

A F.lux segítségével a számítógép vagy okostelefon fényerejét, színhőmérsékletét állíthatjuk át automatikusan, a napszaknak megfelelőre. Részletesen itt írtunk a programról. Ingyenes.

DuoLingo (iOS, Android)

Nyelvtanulás okostelefonnal? Simán! A DuoLingóval ráadásul élvezetes, hatékony és nem kerül semmibe. Ha hadilábon állunk a nyelvtanulással, adjunk egy esélyt ennek az appnak. Nem kerül semmibe, cserébe pedig lehet, hogy megbarátkozunk végre az adott nyelvvel.

iTunesU (iOS)

A iTunesU az Apple remek kezdeményezése, amelyben hatalmas mennyiségű oktatóanyag áll rendelkezésre, minden témakörben, de sajnos javarészt csak angolul.

Így aki ragaszkodik a magyar tananyagokhoz, ennek nem sok hasznát veszi, aki viszont angolul is hajlandó elmélyülni a tanulásban, annak az iTunesU egy kincsesbánya, jegyzetelési lehetőséggel, videókkal, szöveges és képi tartalommal.

Amount Plus (iOS)

Ha mértékegységváltásra kerül a sor, nem árt, ha az iPhone-unkon ott lapuk az Amount Plus, amely modern, letisztult felületen kínál szinte mindent, ami ebben a témakörben szóba jöhet.

Sajnos nem ingyen. Cserébe viszont később átválthatjuk vele azt is, mennyit is ért forintban a megvásárlásakor kiadott 3 eurós ár.

Scanner Pro (iOS)

Ha gyakran kell papír alapú dokumentumokat szkennelnünk, érdemes elgondolkodni a Scanner Pro beszerzésén. Ez a pár eurós app rendkívül leegyszerűsíti a kézzel írt jegyzetek gyors szkennelését: gyakorlatilag lefotózhatjuk azokat a mobillal, a program pedig átalakítja a beolvasott anyagokat úgy, hogy rendesen tudjuk használni azokat a későbbiekben. A pontos részletekről korábbi cikkünkben olvashatnak.

Documents 5 (iOS)

A Documents 5 már sokszor szerepelt nálunk, lévén – szerintünk – a legjobb fájlkezelő app iOS-re. Ha iPadet vagy iPhone-t használunk és szeretnénk kényelmesen menedzselni rajta a különféle dokumentumokat, fájlokat (elérve szinte minden népszerű felhő szolgáltatást vagy akár FTP szerverek tartalmát is), akkor ne várjunk tovább és töltsük le. Ingyenes.

Akit ennyi még nem győzött meg, annak javasoljuk korábbi anyagainkat a programról.

Microsoft Translator (iOS, Android)

Ha nem is fordít magyarra vagy magyarról tökéletesen, azért hasznos dolog, ha a Microsoft fordító alkalmazása is telepítve van okostelefonunkra. Fordítja a begépelt vagy diktált szövegeket, de akár fotók tartalmát is. Elvileg társalogni is tudunk a segítségével, de ezen még azért lenne mit gyúrni a fejlesztőknek. Valószínűleg meg is teszik. Addig is ez van, ezt kell szeretni. Pénzt nem kérnek érte (viszont internetkapcsolat szükséges a használatához).

PhotoMath (iOS, Android)

A PhotoMath lehet a matekszakosok álma. Bár az is lehet, hogy nekik könnyedén megy az egyenletek kiszámítása és levezetése. Nos, ez esetben akkor azoknak javasoljuk, akik kevésbé jeleskednek-e téren. Ha más nem, önellenőrzésre tökéletes. A lefotózott feladatokat ugyanis villámgyorsan megoldja nekünk. Ha esetleg túl rondán írtunk a papírra, van lehetőség gépelésre is. A legjobb, hogy nem csak a végeredményt írja ki, de szépen le is vezeti a feladatokat. Ingyenes. Ha még nincs meg, töltsük azonnal!

Spark (iOS)

Ej, de bosszantó, amikor elfelejtkezünk egy osztálytárs által levélben kért dologról. Esetleg elkavarjuk a frissen átküldött jegyzeteket a temérdek e-mail között. Nos, a Spark segítségével nem lesznek ilyen gondjaink. Ez az alternatív levelező app ugyanis lehetőséget ad arra, hogy egy levelet később “újra megkapjunk”, esetleg kitűzzük a többi fölé stb.

A Spark felépítésének köszönhetően sokkal jobban áttekinthető a levelezés, a fontos leveleket kiemelhetjük a tömegből és ha úgy adódik, szinte minden népszerű felhő szolgáltatásból tudunk “csatolni” mellékletet (linket). Sőt, leveleinket PDF formátumba is exportálhatjuk, ha arra van szükségünk. Ingyenes. Készül a macOS verzió is, de meglehetősen bizonytalanul. Szerintünk pár héten belül azért megjelenhet.

Microsoft Office Lens (iOS, Android)

Hasonlóan a Scanner Pro-hoz, a Microsoft Office Lens alkalmazása is arra hivatott, hogy bármilyen papír alapú dokumentumot “befotózhassunk” mobilunkkal. A beolvasott szövegeket szerkeszthetővé is varázsolja, ha például PDF-ben mentjük el az adott anyagot (bár sajnos nem tévedhetetlen). Ingyenes (iOS-re és Androidra egyaránt).

ABBYY TextGrabber (iOS, Android) ?

Az Office Lens-nél valamivel jobb eredményt érhetünk el a szövegfelismerés tekintetében, ha az ABBYY-féle TextGrabber appot használjuk. A FineReader alkalmazáson edződött fejlesztők otthon vannak ezen a területen. A TextGrabber ugyan nem ingyenes, de 5 eurót simán megér, ha gyakran kell papír alapú dokumentumok tartalmát átalakítanunk szerkeszthető szöveggé.

Az iPades alkalmazások teszteléséhez használt készüléket az iCentre bocsátotta a rendelkezésünkre.

Ne maradjon le erről sem!