Kihagyhatatlan, alakítható számológép iPhone-ra és macOS-re

Az ember azt gondolná, hogy a számológép alkalmazás lerágott csont, amúgy is része minden rendszernek, mitől is lehetne érdekes egy ilyen program?

Nos, ezt nagyjából addig látjuk így, amíg nem próbáltuk ki a PCalc nevű appot.

A megoldás: 42

A Douglas Adams klasszikusát idéző ikon szerencsére rendesen működő számológépet takar, így a 6×9 itt 54 lesz. De a szorzásnál azért némileg többre is alkalmas a PCalc, amely macOS és iOS rendszerek alatt használható.

A két verzió nagyjából ugyanazt tudja, csak a megfelelő felülethez vannak alakítva. Ráadásul átjárás is van közöttük, így a számítógépen megkezdett számításokat az okostelefonon is folytathatjuk, s fordítva (Hand-off kompatibilis rendszerek kellenek, vagyis iOS 9 és El Capitan a minimum).

A PCalc működik hagyományos és tudományos számológépként is, a megjelenítés (tizedesek stb.) az igényeinknek megfelelően kiválasztható. RPN üzemmód is van, ha valakinek az a bevitel a szimpatikusabb.

A számológép külseje, mérete, elrendezése is a végletekig alakítható (kapunk egy halom skint is hozzá), szóval olyanra formálhatjuk, amilyenre csak szeretnénk.

Van virtuális szalag is, így a számítások minden egyes lépését visszakövethetjük (megjegyzéseket is beszúrhatunk és menthető is a szalag tartalma). Notification Center widgetet is kapunk, így folyamatosan kéznél lehet a program az oldalsávon is. De arra is van lehetőség, hogy a PCalc ablakát folyamatosan a többi fölött “lebegtessük”.

Különlegességét persze nem csak az alakíthatóság adja. A fentebb már említett 42 utalásnak megfelelően tényleg van egy ilyen gombja, amelynek segítségével “fix értékeket” érhetünk el: pi, fénysebesség, Nap-Föld távolság stb. S persze poénból itt található a végső válasz: a 42 is.

Egyénként saját változókat is létrehozhatunk, ezeket a program szépen szinkronizálja is az asztali és mobil verziók között.

Ha ez még nem lenne elég, akkor mértékegységváltó is került az appba, sőt, a PCalc valutaárfolyamokban is otthon van, így internet kapcsolat esetén mindig tudja az aktuális árfolyamot.

Az iOS verziót megvásárolók iPaden, iPhone-on és Apple Watch-on egyaránt használhatják a programot. De amúgy Apple TV verzió is létezik, csak azt nem állt módunkban kipróbálni.

Mindent egybevetve: ha egy sokoldalú, jól használható és testreszabható kalkulátorra van szükségünk, a PCalc megvásárlásán érdemes elgondolkodni.

Ne maradjon le erről sem!