Fényerő és színek automatikus napszakhoz állítása

Szép lassan minden mobil OS esetében megérjük, hogy képes legyen automatikusan alkalmazkodni a napszakhoz: ha például este a sötétben nézünk valamit a kijelzőn, a rendszer szépen visszaveszi a fényerőt, s vagy kicsit sárgásabbra állítja a színeket, vagy akár teljesen éjszakai üzemmódra vált (lásd az Android bizonyos változatai, de hasonló jön majd a következő iOS frissítésben is). Nappal pedig élénk színek és megnövelt fényerő igyekszik némi kontrasztot vinni az életünkbe. De miért nem képes erre magától minden asztali rendszer? Nos, ha önszántukból nem hajlandók rá, az alábbi kis programmal rávehető a Windows és az OS X is az alkalmazkodásra.

Frissítés 2019.07.03.: időközben a Windows 10 és a macOS Mojave egyaránt megkapta a funkciót, így már beállítható rendszerszinten is mind a színhőmérséklet, mind a nappali/éjszakai üzemmód közötti váltás ezekben az operációs rendszerekben is. Nem szükséges külön alkalmazást letölteni. A korábbi Windows és macOS kiadások esetében viszont még mindig jól jöhet a Flux használata. A macOS Mojave-ben található Night Shift funkció iOS 12 alatt is elérhető, így a telefon kijelzőjét is szemkímélő üzemmódba állíthatjuk bármikor (Beállítások / Night Shift).

F.lux: fényerő és színek automatikus napszakhoz állítása

A F.lux nevű kis alkalmazás éppen a fenti feladatok megoldására hivatott és Windowsra, OS X-re, sőt, Linuxra is ingyen letölthető.

Elindítása után a program beazonosítja a helyzetünket, ami ugyebár fontos, ha szeretné pontosan megállapítani a napkelte és naplemente időpontját. Ezekhez állítja ugyanis a későbbiekben a rendszer színhőmérsékletét, a fényerőt, de OS X alatt például a rendszer világos vagy sötét témáját is képes automatikusan váltani.
Természetesen Windows 10 alatt is gond nélkül működik minden, így ha valaki windowsos notebookon dolgozik, szintén részesülhet az élményben, ahogy a naplementét követve változik a kijelző színvilágának és fényerejének változása is.

Amire az OS X felhasználóknak érdemes figyelni: az El Capitan rendszer automatikusan állítja már a fényerőt, így ha “összevesznének” a beállításon a rendszer és a F.lux, érdemes a rendszer funkcióját letiltani a System Preferencesben.

A Flux segítségével könnyedén megoldható hát a fényerő és a színek automatikus napszakhoz állítása, ami nem pusztán egy érdekes megoldás, de a szemünk számára egészséges is.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató