Ingyenes programok azonnal, telepítés nélkül

Ingyenes alkalmazásokkal tömve van az internet, ám mindegyiket egyesével telepíteni a gépünkre olykor igen fárasztó feladat. Korábban mutattunk már egy remek megoldást arra az esetre, ha esetleg közvetlenül pendrájvról vagy felhőből szeretnénk futtatni a legnépszerűbb ingyenes programokat, telepítés nélkül.
Ezúttal hasonló megoldás mutatunk, de mégis jelentős különbség lesz a két dolog között. Csapjunk bele!

 

Ingyenes programok azonnal

A ZeroInstall a korábban bemutatott PortableApps-hoz hasonlóan telepítés nélküli programhasználatot tesz lehetővé, ám ezúttal nem az a cél, hogy a letöltött alkalmazásokat egy pendrájvra zsúfoljuk és onnantól bárhol használhassuk, hanem az, hogy egy adott gépen, telepítés nélkül, akár több változatban is tudjuk futtatni a programokat.

 

Bizony, a ZeroInstall segítségével az is gond nélkül megoldható, hogy egy programból (például a Blenderből, Aduacity-ből stb.) több verziót használjunk ugyanazon a gépen, anélkül, hogy egymásba gabalyodnának. A program ugyanis “virtualizációs” módszerrel, elkülönítve futtatja a letöltött alkalmazásokat.
A letöltés nagyon egyszerű: kapunk egy – igen bőséges – listát a támogatott szoftverekről, amelyben akár kereshetünk is. Ha megvan amire szükségünk lenne, csak rákattintunk a Run gombra és azonnal indul is a kiválasztott alkalmazás (pontosabban első alkalommal letölti a kívánt programot, de a későbbiekben ezt a lépést már természetesen kihagyja).
Ha a Run gomb melletti kis részre kattintunk, választhatunk az adott programból tetszőleges régebbi verziót, vagy akár paraméterezhetjük is a programindítást.

 

A programok frissítését a PortableApps-hoz hasonlóan itt is automatizálhatjuk, így ha ahhoz van kedvünk, mindig a legfrissebb verziót használhatjuk.
A programokat a ZeroInstall közvetlenül a készítők oldalairól tölti le, így elvileg a biztonságunk szavatolt.
Ha tehát ingyenes programokra vágyunk, telepítés nélkül, a ZeroInstall igazán megér egy próbát. Mivel teljesen ingyenes és a letölthető alkalmazások is mind ingyen használhatók, nagy vesztenivalónk nincs. A program amúgy Windowson, OS X-en és Linuxon is használható, értelemszerűen az adott rendszerhez szabott szoftverkínálattal.

Ne maradjon le erről sem!