10+1 nélkülözhetetlen ingyenes program Windowsra

Nem is olyan régen csokorba gyűjtöttük, hogy a Windows “gagyi” saját alkalmazásait milyen ingyenes programokkal érdemes helyettesíteni ha jól felszerelt rendszert szeretnénk üzemeltetni.
Ma egy lépéssel tovább megyünk ennél és mutatunk 10+1 olyan alkalmazást, amelyek szinte nélkülözhetetlenek a hatékony napi munkához. Irodai megoldásoktól a képszerkesztésig mindenre mutatunk példát. Jöjjön hát néhány nélkülözhetetlen ingyenes program Windowsra.

FreeOffice

A FreeOffice fő előnye az amúgy sokak által használt OpenOffice/LibreOffice párossal szemben, hogy jóval gyorsabb azoknál. A program fejlesztői nem a Microsoft Office új verzióban feltűnt szalagos eszköztárat, hanem a korábbi Office verziókra emlékeztető eszköztárat választották, így ha valaki ehhez a látványhoz szokott, valószínűleg egyszerűbben igazodik majd ki a FreeOffice felületén, mint a Microsoft-féle megoldáson.

1461573524_thumb.png

A csomag minden alkalmazása (szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációs szoftver) használható magyar felülettel, sőt, magyar helyesírás-ellenőrzőt is letölthetünk hozzájuk a készítők oldaláról. Bővebben is olvashatnak a programcsomagról, korábbi cikkünkben.

Ccleaner

A Ccleaner nem véletlenül az egyik legnépszerűbb Windows-takarító program: felülete átlátható, egyszerűen használható, magyar menürendszerrel rendelkezik, s hát lássuk be, igen hatékonyan dolgozik.

Ccleaner

Segítségével eltakaríthatjuk a rendszerben maradt felesleges fájlokat és kitakaríthatjuk a Registry-t is. Bővebben itt írtunk róla.

Defraggler

A Windows gyorsításának egyik egyszerű, de sok esetben célravezető módja, ha töredezettség-mentesítjük a merevlemezt. Ha ezt viszonylag rendszeresen megtesszük (nem kell azért naponta), a rendszer meghálálja nekünk a gondoskodást.

Defraggler

Ha szeretnénk egy hatékonyabb és gyorsabb megoldást, mint a Windows sajátja, akkor a Defraggler tökéletes lehet!

Recuva

Előfordult már velünk, hogy véletlenül töröltünk egy fájlt a gépről, s már nem tudtuk a Lomtárból sem visszaszerezni? Nos, ha a Recuva a gépünkön van, ez a probléma is orvosolható lesz.

Sőt, ha a memóriakártyán sikerül a friss családi fotókba belegázolni, azokat is visszaállíthatjuk vele. Részletek itt, korábbi bemutatónkban.

Paperplane

Aki unja már a Windows saját Start-menüjét, ráadásul pont az OS X Launchpadje, vagy az iPad alkalmazásindító felülete lenne kedvére való, az ne keressen tovább, csak telepítse a Paperplane alkalmazást.

1456293133_featured.png

Nem csak látványos, hanem kifejezetten praktikus is. Egy próbát mindneképpen megér, korábbi cikkünkben mindent elárultunk róla.

Microsoft Onenote

Bár a cikk elején pont a Microsoft Office-szal szemben ajánlottunk alternatívát (ingyen), listánkba egy Microsoft alkalmazás is belekerült. A OneNote jelenleg az egyik legsokoldalúbb jegyzetelő alkalmazás. És most ne csak egyszerű szöveges jegyzetekre gondoljunk: itt beilleszthetünk képeket, rajzolhatunk, rögzíthetünk hangot, s még megannyi lehetőségünk van.

Ráadásul a program szinte minden népszerű platformra elérhető, így a windowsos gépen készült jegyzeteinket elérhetjük okostelefonunkon, vagy akár Macen is.

IrfanView

Szükségünk lenne egy villámgyors, sokoldalú, ingyenes kép-mendzserre? Az IrfanView igen régóta az egyik legjobb választás, ha egyszerűen használható, mégis sokat tudó képszerkesztőre vágyunk.

1462115231_thumb.png

Szerintünk ronda, de cserébe tényleg alig van olyan hétköznapi, képfájlokra vonatkozó feladat, amit ne lehetne elintézni vele. Ha pedig nem lenne elég, amire alapból képes, akkor sincs gond, ugyanis könnyedén bővíthető a tudása különféle plug-inekkel.

Audacity

Hangrögzítés, felvételek szerkesztése, mp3 konvertálás, izgalmas hangeffektek. Mindez töredéke annak, amire az ingyenes Audacity képes, amikor hangfájlokról van szó.

Audacity

Ha egy hatékony, könnyen kezelhető, de széles eszköztárral rendelkező hangszerkesztőre van szükségünk, ennél jobban szinte nem is találni. Ráadásul cross-platform. Érdemes kipróbálni.

VLC Media Player

Ahogy az Audacity a hangszerkesztésben, az IrfanView pedig a képek feldolgozásában, úgy a VLC Media Player a videók lejátszásában jeleskedik. Szinte nincs olyan videoformátum, amellyel ne birkózna meg.

1462115255_full.png

em jelentenek neki gondot a feliratok sem, de még az sem fekszi meg a gyomrát, ha több hangsáv van.
Sőt, egyszerűbb videoszerkesztési műveleteket is rábízhatunk. Kell ennél jobb ingyen? Lehet máris tölteni (akár több platformra is).

CDBurnerXP

Bár manapság egyre kevesebben írnak CD-t vagy DVD-t otthon, azért még mindig nem árt, ha van kéznél egy jó minőségű szoftver e célra.

1462115277_full.png

A CDBurnerXP felülete emlékeztet a népszerű Nero-ra, s bár tudásban nem vetekedhet a kettő, az ingyenes program is tökéletesen megteszi a lemezek másolásához, ISO fájlok készítéséhez és felírásához, audio-CD-k égetéséhez, bootolható CD-k készítéséhez.

+1: Rainmeter

Azoknak, akik szeretik a változatos Windows felületeket és az extra funkciókat, érdemes legondolkodni a Rainmeter használatán. Ezzel a programmal ugyanis teljesen az ízlésünknek megfelelőre szabhatjuk a rendszer felületét, ráadásul rengeteg praktikus funkciót is közvetlenül a kezünk ügyébe helyezhetünk vele.
Írtunk róla korábban, akit érdekelnek a részletek, itt találja tesztünket.

Ne maradjon le erről sem!