Földrengéseket figyelő weboldalak gyűjteménye

Kicsiny hazánk nagy szerencséje, hogy meglehetősen visszafogott mifelénk a természet. Persze tud, ha akar, de lássuk be, a bolygó más területein jóval durvább és sűrűbben jelentkező természeti katasztrófákkal kell szembenézni nap, mint nap. Ettől még azonban nem árt, ha tudjuk, mi történik körülöttünk. Nemrég két három cikkben is kitárgyaltuk az időjárás-előrejelzéssel kapcsolatos dolgokat, mutattunk appokat Windows 10-re, iOS-re, androidos okostelefonokra egyaránt. Ezúttal a földrengések iránt érdeklődőknek mutatunk egy hasznos megoldást. Az alábbi, földrengéseket figyelő weboldalak segítségével szinte valós időben oldható meg a földrengések követése a böngészőben, vagy éppen okostelefonon.

 

Földrengéseket figyelő weboldalak

Földrengésből jóval több van egy nap, mint amiről a híradások beszámolnak. Ha nem csak a katasztrofális következményekkel járókról szeretnénk értesülni, akkor több weboldalon is könnyedén nyomon követhetjük az eseményeket (kicsit olyan, mint amikor az online szolgáltatások aktuális állapotát figyelhetjük meg egy weboldalon).

Kezdjük a saját házunk táján: a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium oldalán. Ha valahol, hát itt érdemes megismerkedni a földrengések mibenlétével, hiszen nem csak remek térképet és részletes listát kapunk hazánk és a környező országok földmozgásairól, hanem rengeteg hasznos tudásanyagot is találunk az oldalon. Szóval az első lépés szerintünk ez az oldal. Valós idejű, automatikusan észlelt földrengéseket jelenít meg, az időpontokat világidőben (UTC) mutatja. Előnye, hogy szépen csokorba gyűjti a hazánkban és a szomszédos országokban történt eseményeket, de ha kell, kapunk teljes listát a világon történt többi rengésről is.

Ha letisztult, a bolygó összes földrengésére koncentráló oldalt keresünk, akkor ilyen az Earthquick.world, amely egy nagyon minimalista megjelenésű listában, illetve térképen egyaránt mutatja a legutóbbi eseményeket. Érdekessége, hogy okostelefonos alkalmazást is letölthetünk hozzá, így akár az iPhone-on is megfigyelhetjük a napi változásokat. Sajnos információkból azért olyan sokat nem kapunk, tulajdonképpen csak a pontos helyzetet és az erősséget mutatja. Ha ennél többre vágyunk, akkor jobb választás lehet az EMSC-CSEM oldala, ahol kvázi valós idejű tájékoztatást kapunk a témával kapcsolatban. Ráadásul itt az észlelt földrengések szinte minden jellemzője rendelkezésünkre áll, a helyzeten és erősségen túl is. Ha pedig még ezen az oldalon sem találtuk meg azt, amit igazán kerestünk, akkor ott az Earthquakes Today, térképpel, napi és heti aktivitás mérővel, videókkal

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató