A legjobb ingyenes wifi kereső appok okostelefonokra

Ha sokat utazunk a világban, vagy csak gyakran kalézolunk különféle városokban, jól jöhetnek a különféle ingyenes wifi hotspotok, amelyekhez kapcsolódva ingyen férhetünk hozzá az internethez. Mert bár manapság a mobilinternetet is egyre elérhetőbb áron kínálják, de azért lássuk be, még jobb, ha teljesen ingyen tudjuk elérni a leveleinket, vagy olvasgatni a friss híreket. Ha szeretnénk még az utazás tervezési szakaszában felmérni a terepet, vagy már az környéken lenne szükség gyorsan találni egy ingyenes internet csatlakozást, hogy jöhetnek a különféle ingyenes wifi kereső appok, amelyek elénk tárják a szabadon használható wifi hotspotokat. Ezekből gyűjtöttük most össze a szerintünk legjobbakat.

 

Mielőtt belevágnánk: pár szó a biztonságról

Az ingyenes internet elérés igen csábító gondolat, viszont a kávézókban, éttermekben, pályaudvarokon és hasonló helyeken működő ingyenes wifi kapcsolatokról azért jó tudni, hogy javarészt mellőzik a biztonsági intézkedéseket. Ennek köszönhetően aztán az adataink titkosítatlanul száguldoznak az interneten, ami manapság egyre kényesebb kérdés, hiszen privát adatokból is egyre több száguldozik a világhálón. Éppen ezért ha titkosítatlan, vagy elvileg titkosított, de ismeretlen hálózathoz csatlakozunk, amelyen jó eséllyel nem csak mi “lógunk”, érdemes valamilyen VPN alkalmazást is használni a kapcsolat ideje alatt, amely biztosíthatja számunkra a valóban “névtelen” hozzáférést és azt is, hogy minden adatunk titkosításra kerüljön az internetezés során. Ilyen VPN szolgáltatásokról írtunk már korábban, így a módszer részleteiben most nem mennénk bele. Két olyan – ingyen is – jól használható megoldást kínálunk, amely a gyakorlatban is bevált: az egyiket az Avira Phantom VPN, a másik pedig a Windscribe VPN. Mindkettő használható okostelefonokon és számítógépeken egyaránt.

 

Az ingyenes wifi kereső appok krémje

Most pedig lássuk, milyen programokkal érdemes nekilátni a felfedezésnek. Egyik személyes kedvencünk az Avast Wifi Finder, amelyről korábban már írtunk részletes bemutató. Ez Androidra és iOS is elérhető, bár utóbbira jelenleg kikerült a magyar App Store-ból. Reméljük oda is visszarakják majd. Mindenesetre Androidon érdemes megismerkedni vele addig is, mert letisztult, könnyen használható és elég hatékony wifi-kereső appról van szó.

Ha valakinek mégsem jönne be, annak tudjuk ajánlani az Instabridge nevű ki alkalmazást. Ez szintén elérhető iOS-re és Androidra egyaránt. Amolyan közösségi wifi felfedező, vagyis mi is ajánlhatunk újabb wifi pontokat (akár a sajátunkat is közzé tehetjük, bár ezt azért érdemes jól átgondolni). Bár alapvetően kevesebb közismert pontot tartalmaz, mint az Avast megoldás, cserébe viszont sok olyat találunk benne, amelyek a többi hasonló alkalmazásból hiányoznak. Egyetlen mozdulat és máris csatlakozhatunk az ingyenes vagy felhasználók által publikussá tett, jelszóval védett hálózatokhoz.

Szintén közösségi megoldásra épül a WeFi (ugyancsak mindkét népszerű okostelefonos platformra), amely ráadásul elintézi akár az automatikus csatlakoztatást is az éppen elérhető, legoptimálisabb wifi hálózathoz.

Végül pedig itt van nekünk a WifiMapper (Androidra és iOS-re), amely – az eddig ajánlott appok közül – talán a legtöbb wifi hozzáférést tartalmazza a világ minden pontjáról. Szintén közösségi megoldás, vagyis tudunk ajánlani is wifi pontokat hozzá.

 

Használjuk a Facebook appot wifi felfedezéshez

A fentieken túl van még egy elég kézenfekvő megoldás: a Facebook app használata. Ez is létezik ugyebár iOS-re és Androidra egyaránt, ráadásul a legtöbb felhasználó okostelefonján azért ott lapul manapság. Szóval ha már úgyis kéznél van, használhatjuk ezt is ingyenes wifi pontok keresésére. A módszerről mindent részletesen leírtunk korábbi cikkünkben. Talán kevésbé kényelmes megoldást, mint amit a fenti appok nyújtanak, de talán megúszható vele egy önálló wifi-kereső app telepítése.

Ne maradjon le erről sem!