Mikrofon és kamera védelem, avagy mikrofon és kamera letiltása Androidon

Épp a múlt héten mutattunk egy olyan maces alkalmazást, amellyel egy kattintással megoldható – többek között – a mikrofon és kamera védelem. Így tudtunkon kívül egyetlen alkalmazás vagy folyamat sem képes bekapcsolni a kamerát és a mikrofont, vagyis megakadályozhatjuk, hogy a kiberbűnözők ilyen módszerekkel kémkedjenek utánunk. Ma egy hasonló megoldással szolgálunk: megmutatjuk, miként oldható meg a mikrofon és kamera letiltása Androidon. Ennek köszönhetően az okostelefonon is megakadályozható, hogy alkalmazások vagy kiberbűnözők működésbe tudják hozni e két fontos funkciót.

Mikrofon és kamera védelem, avagy mikrofon és kamera letiltása Androidon

Szemben a korábban tesztelt maces alkalmazással – amely amúgy szintén a Potectstar cég terméke -, a Camera Guard és Micro Guard külön appként oldja meg a kamera és a mikrofon zárolását, a nevüknek megfelelően.

Mindkét program ingyen tölthető le, de az a helyzet, hogy ha hatékonyan szeretnénk használni valamelyiket, érdemes inkább beruházni a Pro változatokba. Ez alkalmazáson belüli vásárlással alig kétezer forintból megoldható. Cserébe megszabadulhatunk a korlátozásoktól, és tulajdonképpen bármilyen alkalmazás és háttérfolyamat számára megakadályozhatjuk a kamera vagy a mikrofon használatát.

Felépítésüket tekintve is olyanok amúgy, mint két tojás, így használni is azonos módon kell őket: a főképernyőn egyetlen kapcsolóval tudjuk aktiválni a kívánt védelmet, ha pedig mégis szükségünk van a kamera vagy mikrofon használatára, akkor ugyanitt tudjuk feloldani a védelmet. Sőt, hogy még kényelmesebb legyen a dolog, az Android rendszer “redőnyére” is felkerülnek gyorsgombok, így azokkal bármikor ki- vagy bekapcsolható a korlátozás.

A Pro változatokban úgynevezett Whitelist menedzsert is kapunk. Ezzel automatizálhatjuk, hogy az általunk kiválasztott appok akár bekapcsolt védelem mellett is hozzáférjenek a kamerához vagy mikrofonhoz. Ez olykor már csak azért is fontos lehet, mert a program adott esetben akár az arcfelismerést is megakadályozhatja.

Érdekesség, hogy a két program eltérő módon oldja meg az eszközök letiltását. A Camera Guard a rendszer házirendjének módosításával oldja meg (ehhez admin jogosultságra van szüksége a telefonon), míg a Micro Guard úgy tesz, mintha használná a mikrofont, így már appok nem férnek hozzá. A védelem egyébként akár a rendszer újraindításakor is automatikusan elindul, ha bekapcsoljuk ezt az opciót. Emellett jelszóval is védhető az app, így kikapcsolni sem tudja bárki a tiltást, aki kezébe veszi a telefont.

Camera Guard és Micro Guard: közös extra funkciók

Bár a két alkalmazás fő funkciója az adott hardver letiltása, akadnak közös extráik is. A Pro változatot megvásárlók bekapcsolhatják a Protectstar saját fejlesztésű, AI alapú kártevő ellenőrét. A Deep Detective és az AI Cloud technológiák akár olyan kamera vagy mikrofon használatot is képesek megakadályozni, amit alapból az app nem tudna, amikor korábban ismeretlen jellegű támadásról, vagy megoldásról van szó. A heurisztikus keresés mellett pedig folyamatosan – felhőből – frissülő adatbázis alapján is igyekeznek felismerni az androidos kártevőket. Nem csak a malware-ek, hanem akár a kiberbűnözők kémkedési kísérletei ellen is védelmet ígérnek. E két funkció alapvetően része a Pro változatoknak, de ha folyamatos, háttérben történő spyware adatbázis frissítésre vágyunk, akkor sajnos havi díjat is kell fizetnünk a Deep Detective Live funkcióért. Ennek hiányában is frissül persze, csak nem azonnali megoldással.

Mindkét program folyamatosan naplózza az esetleges biztonsági incidenseket, így ezekről perce pontos adatokat találunk a Protection Console részben. Látványos grafikonon is bemutatja, hogy az elmúlt harminc napban hányszor volt szükség a kamerához vagy mikrofonhoz történő hozzáférési próbálkozások blokkolására.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Camera Guard és a Micro Guard – valamilyen oknál fogva a Play Áruházban Microphone Blocker & Guard és Camera Blocker & Guard néven szerepelnek, míg a telepített appok már a cikkben is többször említett elnevezésen futnak, ami kicsit zavaró, de ugyanarról van szó -, kifejezetten hasznos ki appok lehetnek, ha szeretnénk megakadályozni, hogy kiberbűnözők, vagy akár önkezünkkel telepített appok a tudtunkon kívül vegyék használatba a kamerát vagy a mikrofon az okostelefonon. A két app megfér egymás mellett is, de természetesen elég azt telepíteni, amelyikre úgy érezzük, tényleg szükségünk van.

Könnyen használhatók, és a tesztek során nálunk megfelelően tették a dolgukat. Ettől függetlenül nem elképzelhetetlen, hogy van olyan megoldás, amivel kicselezhetők. Mi ilyenbe nem ütköztünk.

Bár nem ez a legfontosabb funkció, de mindkét appnál van éjszakai, sötét üzemmód is, viszont sajnos magyar nyelvű felületet egyik sem kapott.

Sajnos az ingyenes változatok kevésbé hatékonyak, de arra megfelelnek, hogy kipróbáljuk, nagyjából milyen módon használhatók. Aki megbízhatóbb védelemre – és minden funkcióra – vágyik, sajnos nem ússza meg a Pro változat (a cikk készültekor 1490 forint darabja) megvásárlása nélkül.

Androidos programok teszteléséhez a HONOR 20 Lite készüléket használjuk, a HONOR jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató