Webkamera védelem: webkamera kikapcsolása és programok védelme Macen

Nemrég bemutattunk egy olyan programot, amellyel macOS alatt lehet jelszavas védelemmel ellátni az alkalmazásokat, vagyis a jelszó megadása nélkül nem indíthatók el. Azonban akadnak még más funkciók is egy Macen, amelyek elérését érdemes lehet korlátozni. Ilyen például a webkamera. Évek óta emberek százezrei ragasztják le a notebookot beépített webkameráját, mióta az Edward Snowden által kirobbantott NSA botrány kapcsán kiderült, hogy rendszertől és márkától függetlenül, távolról tudják kormányzati szervek bekapcsolni a gépekbe szerelt webkamerát és mikrofont megfigyelés céljából, anélkül, hogy észrevennénk a turpisságot. De ha nem is érezzük úgy, hogy a kormánynak lenne bármi oka kémkedni utánunk, ettől még a kiberbűnözők egész biztosan találnak indokot erre. A webkamera védelme tehát nem elhanyagolható szempont. Ha pedig nem akarjuk leragasztani ragtapasszal, vagy valamelyik boltban megvásárolható webkamera-takaróval a kijelző környékén megbújó kamerát, nem marad más, mint a webkamera kikapcsolása és az engedélyünk nélküli elérés megtiltása. De megoldható ez egyáltalán? Nos, a Protectstar cég azt ígéri, hogy az általuk készített Camera Guard 3 Mac megvédi a Macek kameráját és mikrofonját az illetéktelen használóktól, legyen szó akár tudtunkon kívül, vagy éppen általunk telepített alkalmazásról egyaránt. Ha nem adunk rá engedélyt, egy alkalmazás sem használhatja a kamerát és a mikrofont. De amúgy nem kell ennyivel beérnünk, a program ugyanis további hasznos extrákkal is rendelkezik.

Webkamera védelem: webkamera kikapcsolása a Camera Guard 3 Mac segítségével

Az a helyzet, hogy a legolcsóbb megoldás minden bizonnyal a ragtapasz a webkamera védelmére, de ezzel például a mikrofon elérését nem nagyon tudjuk megakadályozni. Emellett mégiscsak elegánsabb és célravezetőbb, ha rendszerszinten tudjuk szabályozni, melyik alkalmazás férhet hozzá a kamerához, s ehhez ráadásul nem kell semmit felragasztani, sehova.

Ezt ígéri nekünk a Camera Guard 3 Mac, amely a telepítés után egy pofás pajzs-ikon képében után megül a macOS menüjében. Használatához meg kell adnunk egy négy jegyű PIN kódot. A későbbiekben ezzel férhetünk hozzá a program beállításaihoz (enélkül kilépni sem tudunk belőle), illetve ezt kell megadnunk akkor is, ha szeretnénk átmenetileg feloldani a mikrofon vagy a kamera tiltását. Ezek külön szabályozhatók. Az ikonra kattintva a megjelelő felületen ez amúgy csupán egy-egy kattintás, persze a PIN kód beírása – vagy az ujjlenyomatos (Touch ID) védelemmel feloldás – után. Működését tekintve nagyjából ennyi a tennivalónk. Ha a védelmet bekapcsoljuk, alapértelmezésben egyetlen program, így esetleges kémprogramok sem tudnak mit kezdeni a kamerával és a mikrofonnal. A rendszer számára elérhetetlen lesz ez a két eszköz. Ha kikapcsoljuk a védelmet, kedvünkre videotelefonálhatunk.

S ha már itt tartunk, van a program beállításai között egy Whitelist névre keresztelt rész. Itt a tervek szerint megadhatunk olyan alkalmazásokat, amelyek bekapcsolt védelem mellett is hozzáférhetnek a kamrához és a mikrofonhoz. A tesztelés idején ez a funkció még béta állapotú volt, így csak részben használható: csak a webkamera engedélyezését lehetett megoldani, illetve csak a FaceTime és a Photo Booth szerepelt a támogatott appok között. Ez elvileg változik majd, a fejlesztők dolgoznak azon, hogy mind a kamera, mind a mikrofon esetében működjön a kivételek kezelése, s természetesen a támogatott appok száma is bővül majd. Addig automatikusan engedélyezni nem mindent lehet, de természetesen tiltani válogatás nélkül tud a program így is, szóval a fő célt elérjük vele már most is.

Camera Guard 3 Mac extrák: programok elindításának jelszavas védelme

Bár a program a neve alapján a webkameránk illetéktelen használata fölött őrködik, valójában akadnak benne extra funkciók ezen felül is. Ezek amúgy nagyrészt egyeznek a korábban bemutatott iLocker lehetőségeivel, tulajdonképpen onnan örökölte azokat.

Egyik ilyen lehetőség a programok jelszavas védelme. Vagyis megakadályozhatjuk, hogy bárki elindíthasson a gépen alkalmazásokat, aki épp elé kerül, ha bekapcsolva magára hagyjuk az irodában vagy otthon. Mi választhatjuk ki, mely programokat akarunk így levédeni. Értelemszerűen érdemes ilyesfajta védelem alá vonni a böngészőket (ha szeretünk belépve maradni az online felületeken), a felhő szolgáltatások klienseit, a levelezőprogramokat, jegyzet alkalmazásokat stb. Bármit, amiben kényes információkat őrzünk, s nem rendelkezik saját védelemmel (mint mondjuk az eleve mesterjelszót kérő jelszómenedzserek).

Emellett ezt funkciót arra is használhatjuk, hogy magát a Camera Guard alkalmazást megvédjük a kijátszástól. Úgy tűnik ugyanis, hogy a készítők – szemben az iLockerrel – itt nem gondoskodtak a Terminal, a Console, a System Preferences, és az Activity Monitor elindításának automatikus jelszavazásáról. Márpedig ez szükséges, ha szeretnénk megakadályozni, hogy a Camera Guardot ki lehessen lőni mondjuk az Activity Monitorból. Lehet, hogy ez csak az aktuális verzió hibája volt, s később javítják. Mindenesetre manuálisan gond nélkül megoldható.

Szintén örökölt lehetőség, hogy itt is megoldható a programok védelmének időpontokhoz kötött feloldása. Így ha az otthoni gépen levédjük a játékokat a tanulási időre, akkor a csemeték nem kezdhetnek illegális szórakozásba a gépen. Ha viszont játékidő van, nem kell minket a géphez ráncigálniuk a védelem feloldásához, mert ez automatikusan megoldódik az adott időszakban.

Végül még egy különbség az iLocker és a Camera Guard között: utóbbinál nem jelszóval, hanem 4 jegyű kóddal tudjuk levédeni az alkalmazásokat.

Mappák változásainak figyelése

Szintén közös funkció a mappák változásainak nyomon követése. Az általunk kiválasztott mappák és fájlok minden változását képes figyelni a program és azonnal jelzést kapunk róla, ha akár törlés, módosítás történik, vagy netán új fájlt kerül a figyelt mappába.

Közvetlen védelmet nem nyújt, vagyis megakadályozni nem tudja a változtatásokat, de mindenről tud azonnali értesítést küldeni, illetve naplózhatja is az eseményeket, így utólag is ellenőrizhetünk mindent.

Céges gépek esetén jól jöhet a megosztott mappáink figyelésére, vagy akár a fontos anyagainkat tartalmazó mappáknál, hogy tudjuk, hozzáfért-e valaki a kritikus állományokhoz a tudtunkon kívül, amíg kiszaladtunk kávézni. Ugyanígy arról is tud azonnali figyelmeztetést küldeni, ha esetleg egy zsarolóprogram esett neki a fontos állományok átkódolásának, így rögtön cselekedhetünk.

Zsarolóvírus és malware védelem, AI alapokon

Ha pedig már szóba kerültek az előbb a zsarolóvírusok, akkor fontos még tudni, hogy a Camera Guard 3 is megkapta a Prrotectstar cég saját, AI alapokra épülő malware figyelőjét. Ez a Deep Detective, amely folyamatosan képes ellenőrizni a macOS-en elterjedt digitális fenyegetéseket.

Sőt, a heurisztikus metódusoknak hála akár korábban ismeretlen digitális kártevőket is felismer. Így védelmet nyújthat a zsarolóvírusok ellen is, amelyek mostanában egyre nagyobb fenyegetést jelentenek macOS-en is. A Deep Detective a jelen formájában nem feltétlenül helyettesít egy komplett vírusvédelmi szoftvert, de például remekül kiegészíti azt.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Camera Guard 3 Mac egy kifejezetten jól sikerült védelmi alkalmazás, amely segíthet megakadályozni, hogy kéretlenül hozzáférjenek az alkalmazásainkhoz, illetve a MacBook vagy az iMac kamerájához, mikrofonjához. Hasonlóan az iLockerhez (és minden hasonló programhoz), ez sem teljesen kijátszhatatlan, de a munkahelyen a kollégák és a otthon gyerekek esetében tökéletes megoldást jelenthet alkalmazásaink tartalmának védelmére. A webkamera kontrollált letiltása pedig ennél komolyabb gondoktól is megvédhet minket.

Egyetlen problémát véltünk felfedezni az általunk tesztelt verzióban: ha bármelyik jelszóval védett alkalmazást elindítottuk a jelszó megadásával, akkor a Camera Guard egyben a kamera hozzáférést is feloldotta, akkor is, ha az adott programnak amúgy nem volt köze kamerahasználathoz. Vagyis ettől kezdve a kamerát minden alkalmazás elérte. Ez ellen persze könnyű tenni, ha elindítunk egy jelszóval védett programot, utána kapcsoljuk ki, majd be a kamera védelmét. Így minden működik újra, ahogy kell. Ez nekünk inkább tűnt programhibának, mint direkt metódusnak, így reméljük, javítják majd.

A Camera Guard a cikk készültekor 20 USD-s áron elérhető (1 éves terméktámogatással), de aki három évig szeretne terméktámogatást és frissítéseket, annak 50 USD-t kell kifizetnie. Megvásárolni a készítők oldalán lehet.

Ha valaki a vásárlás előtt szeretné kipróbálni, tíz napig megteheti az ingyen letölthető próbaverzió segítségével.

Ne maradjon le erről sem!